My Niece Imitates Me.

By Unknown - 2:30 PM


Salam all Muslims.
and Hi to non-Muslims.

Few days back, when I was performing Zohor.
My lil 4 year old niece came close to me and imitates me.
She Rukuk when I Rukuk. She sujood when I sujood. and so on.
The funny part, when sujood in the last Rakaat was a bit longer then she decided untuk bangun and go somewhere else I don't know till I finish untuk tahiyat akhir, he came back and do tahiyat akhir.
She called me whilst I am praying. etc. Lol.
And she was "Zera dah solat dah".

Guess what? dia just pakai seluar without baju.
Hahaha. I was struggling to gain khusyuk in the prayer!

Well usually orang kita suka paksa/practice anak untuk berpuasa padahal baru 4 to 6 year old.
Tapi bila pasal solat. Tak tekankan pula. Ajarlah solat dulu.
Tak betul jugak ajar berpuasa tapi tak ajar/practice anak untuk solat.

Yes some might says "Tak salah ajar puasa dalam umur macam tu. kena biasakan blabla"
But they are kids. They love to play all day! so they need more energy to learn and explore new activities, skills etc. to build their imagination and confidence.

I have no kids/baby but I can feel them.


She is so innocent and very smart . She is the most intelligent kid I have ever met.
Obviously I am her favorite person so she might thinks I am the coolest ever person to be friend with. Well I can be a role model or good example.And I more like her best friend.
Anyways, I think she likes me because I can be a kid. Anytime. Anywhere. I love spending time with her, I just love kids!
I always read her a story, fed her. Yes she is not my biological child but she still my baby.

I am seriously proud of her and her parents.

when I was 19. So? lain sikit dengan I yang sekarang kut Hahaha Idk.

I want her to know I'm only a phone call a way. I want to be an awesome aunt. Hehe.
There are tons stories of her and I will blog more about her later. InshaAllah.

Bye!


  • Share:

17 love letter(s)

  1. your niece is so cute :D masa kecik-kecik dulu saya belajar puasa sampai tengahhari je.Balik sekolah terus minum air lol my mom ajar macam tu xD Naif betul masetu haha.

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya. Lama tak singgah sini. Lama juga tak update blog. Jom baca blog saya...

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  3. ololoo comel..dia pun nak ikut apa kt buat..hihih

    ReplyDelete
  4. cute mcm sepupu dia jugak. btw, I see you've changed your header. It's cool

    ReplyDelete
  5. Hi ee. Lama dah tak singgah sini. Baguslah niece ee dah start tiru sikit-sikit ^_^

    ReplyDelete
  6. both of you are sooo cute! =)

    ReplyDelete
  7. boleh nk bg puasa..tp kalau dyrg x larat bagi la berbuka kan..kesian plak budak tu nnti

    ReplyDelete
  8. cutenyaaa! selalu jugak bila solat kat surau shopping mall ke apa, nampak anak tgh tiru ibu dia solat. bagus sangat bila didik anak2 macam ni :D
    semoga membesar jadi anak yg solehah zera!

    ReplyDelete
  9. Totally agreed with u. Galakkan anak2 berpuasa, tp tgk kemampuan dorang jgklah kan.

    My niece bila tgk kita main game,
    "Wow, hebatlaaa achik. Terrorlah!"

    Kagum sungguh dgn achik dia yg suka buat bnda krg brfaedah ni. Hahahah

    ReplyDelete
  10. she is soo cute! (Ee, u r cute too). Btw, indeed its true. patutnya solat tu kena dahulukan kat anak2 so that dorang dah terbiasa. and biar anak2 ikut kita solat sekali. hehe

    ReplyDelete
  11. comellll macam aunt dia.. <3

    ReplyDelete
  12. Comelnya kamu berdua 😍

    ReplyDelete
  13. wasalam
    both comelsss ... kemana tumpahnya kuah klu tak ke nasi..ye dopp??

    ReplyDelete
  14. oo betul juga tu.. kena la ajar dua2 tu seiring... puasa tu sebulan je lam setahun.. solat tu ada 366 hari lam setahun..

    Blogwalking sini jom baca article ;

    Cara Mudah Menggunakan Google Analytic article...

    ReplyDelete

Kindly give me some comments. Thank you peeps ❤