Thursday, January 30

Ajaib is Miraculous.


Salam all.

semalam. aku lepak dengan abang sambil kitorang dengar lagu bpr.

rock yeyeh.
but im not gonna talk 'bout rock kapak.rock bebeh ke apa.

aku dengan abang gelak kemain. ada lah cerita yang aku malas nak share.
alah. just something like cerita kosong. dengan lawak selamba abang aku.
mihmih =))

all of a sudden. abang whispered close to my ear.

"nak tahu tak? ada menda ajaib jadi kat aku?"

"hahahahaha. amendanya? macam macam je lah.", aku.

"haritu. aku mimpi. ada ramai gila orang datang rumah. lepastu. ramai orang dalam bilik aku. aku tengok ada mak. ada mayat. aku tengok muka dia macam aku."

"lepastu ada ustaz tu kata 'semua dah selesai ye. saya nak tutup muka dia ni' masa dia nak tutup muka tu aku terjaga dalam pukul 4 pagi macam tu. ya Allah. aku tak tahu apa nak cakap. sungguh aku rasa macam betul. Lillahitaala."

"aku terjaga je. aku rasa semua badan aku. ya Allah. betul. aku rasa aku mati betul."

"tak lama lepas aku mimpi macam tu. aku mimpi lagi. aku duduk menghadap laut. tiba tiba datang orang tua tepuk aku dari belakang. dia suruh aku tengok dekat pokok tu ada apa. apa yang aku jumpa dalam mimpi aku tu. ayat al Quran yang keluar dalam mimpi aku tu. surah Az-zumar ayat 53. sekali dengan maksud dia."

"betul ni aku cakap. lepastu aku dapat satu rasa. rasa yang aku cakap ajaib."

"cuba tengok surah Az-zumar ayat 53. tengoklah. baca maksud dia. mendalam."

"ye ke? nanti lah aku tengok eh."

lepastu dia terus blah. took a wudhu' for Isya'.

i dont intend to be proud with what happened to my brader.to show off ke apa. no.
i just wanna share with you.
memang aku nampak dia berubah. Alhamdulillah. seronoknya aku tengok even aku pun tak macam dia.

baca Quran. baca buku agama. buku yang macam about mati and stuff. yknow what i mean? huh?
solat dia jaga. kalau subuh sometimes dia pergi masjid. dia kata kadang kadang ada tazkirah.
dia seronok dengar. dia terjaga pukul 4 macam tu terus mandi. dia pernah cakap. takut tertidur nanti terlepas subuh.
cuma perangai dia lepas subuh tidur. sometimes. hahaha. biasalah abang abang. aku pun selalu macam tu jugekk =DD

aku cerita dekat sorang kawan aku. dia kata.

"untungnya dia. aku teringin nak dapat mimpi macam dia. aku selalu doa dapat hidayah"

macam tu jugak aku. selalu teringin to be better. to do some hijrah etc. and i will. inshaAllah.
sama sama lah doa.
kadang kadang ada jugak orang yang aku jumpa bukannya doa yang baik baik untuk orang lain tapi sebaliknya.

dia kata dakwah. dakwah sentap ke apa entah? bukan aku nak condemn. tak. langsung tak.
tapi ye lah. orang macam aku bukan boleh cakap lebih lebih.
cuma boleh cakap. mungkin cara dakwah yang tu tak sesuai untuk aku. untuk orang yang macam aku.

entahlah. kadang kadang rasa betul jugak apa yang budak tu pernah cakap kat aku. dia kata.

"tak pernah pulak dengar Rasulullah(saw) berdakwah cara kasar."

wallahu.
sama sama kita doa untuk orang lain. semoga sama sama get a hidayah from Allah swt.
Amin.

surah Az-zumar verse 53.



peace. no. war.
bye.


Friday, January 24

Aku Hematophobia.


Salam all.


Hematophobia.
Hemato tu maksudnya darah. Phobia is rasa takut yang abnormal.
So it becomes Hematophobia.

Aku seorang Hematophobia. ye. takut darah.

hm. teringat dulu masa tu aku kecik lagi. i dont too remember. maybe i was in seven kot at that time.
macam biasa petang petang ada kelas mengaji dekat sekolah agama.
ada sehari tu terpaksa campur kelas standard two dengan standard one.

yknow what. tetiba ada seorang mamat standard two ni. aku tak tahu lah amenda yang dia buat. gigi dia patah. lepastu banyak betul darah yang keluar dari mulut dia. baju dia kira penuh darah.

masa tu memang susun kelas tu sebelah laki sebelah perempuan.
aku duduk belakang sikit. kiranya dia duduk ala ala depan sikit lah dari aku cuma at the other side.
tapi aku tetap boleh nampak dia.

pergh. darah dia. banyak gila.

yang aku dah menangis nangis macam gigi aku yang patah. padahal mamat tu lek je.
cikgu cikgu semua duduk focus kat mamat tu. sebab darah dia memang banyak.
aku seorang je dalam kelas tu yang menangis. menangis sungguh sungguh pulak tu.

tetiba ada seorang ustazah ni. if i was not mistaken nama dia ustazah Sal.
dia nampak aku nangis.

"haaa... kamu ni kenapa menangis pulak? bukan kamu yang patah gigi."

lepastu aku tak berapa ingat. rasanya kawan aku yang tolong jawab yang aku ni takut darah.

hahahahaha. malu betul dengan mamat tu kalau teringat balik. dah lah sampai secondary school pun satu sekolah. cuma dia keluar time form 3 kot.

hm. malu malu malu.

sampai besar laaa ni pun aku still takut darah. kadang kadang tu takda lah takut sangat. cuma reaction aku tengok darah tu yang over. melebih lebih.
paling teruk kalau darah tu kat diri sendiri. luka sikit pun aku menangis macam kena belasah.

masa aku 17. sekarang dah 2014 kiranya aku 18 lah even belum birthday. ahak ahak.
tapi takde lah lama sangat pun. masa bulan 12 yang lepas.
aku dekat luar tolong kakak aku. tak semena mena tangan aku berdarah. aku pun tak tahu pehal. amenda yang aku usik entah. lepastu aku nampak luka kat tangan.
aku terus lari belum masuk rumah lagi. aku dah terduduk.

"mak mak mak. tolong lah. mmmm mmmm mmmmm" sambil nangis ye.

mak aku pun ambik minyak apa semua. cari plaster dalam first aid box dah habis pulak.
yang aku tak habis lagi menangisnya. padahal luka macam kena pisau tu je. alah senang cite sikit sangatlah.
nangis sampai terduduk. tak boleh nak bangun tu yang over acting. hahaha.

"dah lah tu. pergi mandi......"

aku masuk bilik pun belum lagi berhenti menangis. lepas mandi tu barulah aku dah rilek.
hahahaha. tapi macam biasalah kalau dengan abang aku. tahan kena usik je lah.

sebenarnya. malu jugak depan adik adik aku. ye lah. adik aku siap tolong aku lagi macam luka parah je. apedehallah aku ni? tapi lepak lah. manalah aku tahu tetiba je aku nangis.
hm. dah lah abang ipar aku pun ada kat rumah masa tu. malunya =(

hahahaha. aku imagine kalau nanti dah kawin. anak aku ada luka.berdarah ke amenda semua. aku yang menangis lebih. padahal dia rilek je.
maybe masa tu dia akan cakap.

"mama. lek mama. saya luka sikit je ni. mama jangan nangis. k. mama ni tak gangster lah mama."

hm?

bye. salam sayang.


Tuesday, January 21

Tijah break up.


Salam all.

please read this bcs im very sorry for Tijah who has break up with his lover.
this is actually very funny. hahahaha. humor.

hahahahahahahahah =DD


there may be among you who have find it first. but tak kisah lah bcs i've found it just now.
peace.

oh ye. dont forget to purchase upu pin number ye kawan kawan.

salam sayang from iolls. take care uolls.

pis yo. pis no wo.


Monday, January 13

Blerghhhhhhhhh...


Salam all.

actually this happened last year.

balik dari sekolah macam biasa naik kereta. but im not driving lah.
on the way, i saw an accident occurs. so aku pun tengok lah. yknoww.

and bila dah sampai rumah. aku pun makan.solat.study. apa semua.
dah petang tu aku pun lepak lepak. tetiba adik lelaki aku datang and aku pun teringat accident yang aku nampak tadi.

"woihh. nak tau tak? tadi masa balik sekolah ada accident kat jalan sana tu. teruk tak teruk jugak lah accident tu. macam baru je lagi jadi masa tu. blablablablabla...."

tetiba. adik aku.

"apa engko ni.... aku bukan balik sekali dengan ko ke? aku dalam kereta kan? aku nampak kot accident tu. hahahahahahhahahahahahahaha.

"blerghhhhhhhhhhhh......."

perghhh. nasib baik abang aku tak join kalau tak lagi teruk aku kena bahan. T______T
cemana aku boleh tak perasan adik aku sekali naik kereta dengan aku pun tak tahu lah. aku rasa aku takda lah berangan married dengan Sharnaaz pun.

whatever.
oh ya. im very interested to answer blogger Gee Lion's questions.
maybe bcs aku tengah bosan kot. and tak tahu nak buat apa. dah lama tak pikir pasal benda complicated.
honestly bagi aku. pikir pasal benda complicated ni sometimes bagus jugak.
and thats why i loved addmaths. oh ye. my addmaths teacher, sir Rrrrrrrr (rahsia) told, kita boleh jadi awet muda dengan selalu jawab soalan addmaths.
and. sir pun sangat sangat awet muda. serious. ni memang tak tipu punya. hahaha


and my answer is.

i guess dua dua tu jawapan dia. entah lah. but i think kalau air diisi separuh dalam cawan. confirm lah.
separuh cawan tu penuh and separuh lagi kosong.

boleh ke gitu?

hahaha. i dunno. actually this is the first time i heard about this cawan dgn air.
sebab tu i nak tahu what the answer is. hahaha.

hm. best gak main teka teki ni.
tapi takyah lah main teka teki teka tekuk. ular mati dalam periuk. nanananananannaanana..

hm.
okay. take care.
salam sayang.

peace no war.



Saturday, January 11

Puaskan hati.


Salam all.

i sit and think. and suddenly i remembered what sir Zul had done in my class.
oh ye. sir Zul was my English teacher and what important is he was so cool and charming maybe. even dah tua. handsome. aha aha.
guess what? i dreamed of getting married with him. tapi takda sapa pun yang tahu except my bestgirlfriend. Shasha. and kitorang gelak kemain lepas aku cite kat dia. ye lah. bcs aku jadi bini number 2. agh. hahaha.
okay forget it. that was ridiculous. really.

thats not the main message. but yknow lah kan, aku selalu melalut. hm. terkena virus maybe.

okay. sir Zul draw a black dot on the whiteboard. kurang lebih camni lah..
 and he asked.
"what do you see?"

"titik hitam......."

"yes. ask yourself. kenapa perlu focus dekat titik hitam sedangkan banyak lagi yang warna putih."

and dalam hati masa tu. yes. aku dapat dah apa yang dia nak sampaikan. ha ha ha.

the point is. if there is 'one' hate you.criticize.condemn ke mengata lah apa. ignore. just ignore him. lek ah people. 'one' only maaa. manyak lagi yang baik dengan you. who support you. understand you. blabla..

so for what nak duduk stress.pikir pasal si hitam tu. simple.

prinsip aku senang. 'hidup bukan untuk puaskan hati semua orang and bukan jugak untuk sakitkan hati semua orang'
aku dekat sini bukan nak puaskan hati kau. apa guna kalau hati sendiri kacau bilau. uncomfortable. and dont have any 'kepuasan' in life. such as blogging. 
yes. others can give their opinion. but you have to remember kita jugak ada hak untuk tentukan mana yang baik.

because orang yang kritik lah apa. diorang bukan berada dekat tempat kita. actually diorang pun sometimes bila mengkritik and suarakan pendapat pun terlupa tentang diri diorang yang sebenarnya pendapat tu patut berbalik pada diri sendiri.
macam tu jugak kita bila bercakap pasal orang. sometimes kita terlupa yang kita pun ala ala macam tu jugak.
but nothing to be ashamed of. because we are human. mende biasa yang berlaku. and kita berbeza. tak syok lah kalau semua sama. takda warna warni. tak colourful. 
semua hitam. semua putih. amacam. syok? tak syok der....... tak cool. tak lek.

so jangan lah pikir orang lain macam kita. peace.
maybe diorang selesa macam tu.

ye. bagi aku pendapat tu tak sama macam nasihat. pikir lah sendiri kenapa aku kata tak sama. cuba pikir panjang sikit der. but yaaaa. itu cuma pendapat budak kecik macam aku. tak matang. hahaha. 
see. kenapa aku tak cakap macam ni. "itu cuma 'nasihat' budak kecik macam aku"

why? ask yourself.

and haters jugak tak sama macam pengkritik. honestly bagi aku. haters is someone yang kerja dia nak menjatuhkan kita tak kira sama ada cara baik ke cara jahat. cara baik is something macam tikam dari belakang. who knows?
and pengkritik is someone yang nak menaikkan kita even bahasa yang dia gunakan kasar. makes we hurt and stuff.

so cuba pikir dalam dalam. are you a haters or a good pengkritik?

sebenarnya. aku lagi selesa jadi pengkritik diri sendiri. hahaha. boleh gitu?
aku tak kisah dengan pendapat kauorang. maybe my parents taught me to respect other people's opinions. but yaaa. if i think 'pendapat' kauorang tak sesuai dengan diri aku. yang buat aku rasa weird. tak selesa. aku akan tolak tepi.
aku bagi contoh simple. kauorang kata cara aku menulis blog gini lah gini lah. yes. i accept. but i will think either 'mende' tu suits me or not.
lebih lebih lagi kalau ada sorang je yang macam tu. 
untuk apa puaskan hati yang sorang kalau aku sendiri rasa tak selesa bila blogging. and ada ramai lagi yang tak kisah. agh. nonsense.

sebenarnya become a pengkritik ni bagus jugak. bcs sometimes kita boleh lah jugak betulkan orang lain and at the same time betulkan diri sendiri. hm. bagus. bagus.

actually, apologize if what im wrting right now and before has made you hurt. annoyed. i really one to be better. i mean be a better writer. but ya sometimes i cant handle myself.
i hope you can 'bersabar' with the way im writing. inshaAllah. i will be better. i always try to be better. in comfort. itu yang penting bagi gua dikala ini. aha aha aha.

i really do love ppl who mengambil berat about my blog. about me. i dunno why. but i just love it. even bahasa gini and gitu. i dont mind.
terasa macam ada yang ambik berat tentang diri ini. agh. perasan ke apa. lantak ahhhhh.

okay. lah. banyak lagi sebenarnya. tapi malas dah. ni tahap nak tekan backspace pun dah malas. hahaha.
take care. love all of youuuuuuuuuuuuuuu. peace.

salam sayang seribu kali sayang.


Thursday, January 9

Basuh pinggan?


Salam all.

hm. boleh imagine tak life gua sekarang?
bukannya apa. bosan. sangat. terlampau. melampau.

em talking seriously people.
ye lah. ada sapa dekat rumah? mak ayah takda. yang lain kerja.school.etc. tinggal gua dengan abang gua je.
dua dua tanam anggur. abang tengah tunggu kerja. agh. mati kering.
hahaha.

"mak. pening laaaaah"

"makan lah ubat. ada ubat pening tu."

"bukan. pening sebab tengah tunggu kerja. hm hm hm."

egh. mengada gila abang gua. menyampah dengar. nak muntah. hahaha.
ye lah. bila takda kerja. gua lah mangsa. mengacau je kerja. actually i dont too mind coz memang dah selalu camni.
tak kisah.

time gua tengah basuh pinggan. tetiba je datang. tunjuk muka depan gua. pastu nganga nganga. siap ada bunyi. "aaaaa aaaaa aaaaa"

gua apa lagi. "aku tumbuk jugak jap gi." sambil tunjuk penumbuk wangi bcs tangan gua still ada sabun basuh pinggan. 
rumah gua pakai sunlight. hm hm.

teringat pulak. kalau dulu masa Mak Cik Ani still kerja kat rumah kitorang. dia lah basuh pinggan.kemas rumah.basuh baju.jemur baju. semua lah. sometimes dia jugak yang masak.
but now she already been stopped bcs dia kata dia nak jaga cucu kat rumah.
mak pun tak boleh nak halang. lepastu sampai sekarang my parents didnt hire any workers.
lagipun mak sekarang dah selalu ada dekat rumah. tak macam dulu lagi. banyak kerja. but now mak only taught in school.

and. tetiba haritu.

"kalau ada orang yang boleh betul betul can be trusted like Mak cik Ani. mak dah ambik dah kerja kat rumah ni. sekarang ni susah. nak cari orang. takut pun ada."

dalam hati gua masa tu. kenapa mak tak offer kat gua je. kan senang. lagipun sekarang memang gua buat kerja rumah semua. ye lah. lepasan spm yang langsung takda buat apa ni. income pun takda. harap duit parents je. kalau mak offer. kan best. ada jugak income sendiri.
hahahaha.

"dah ahhhh takyah mengada. duit ayah bagi pun dah cukup." bisik to myself.

tengah menyampah dengan title. hahaha. macam harem pun ada.
lantak ahhh. tak kisah.
bye. take care. salam sayang from budak lepasan spm yang takda kerja yang boring tiap hari yang tak tahu nak buat apa. and blablabla..

peace yow.


Monday, January 6

How i reduce blackheads?


Assalamualaikum all.

girlssssssss. i got blackheads.whiteheads. hm. actually it was quite disturbing. although usually i dun too mind bout it. but yaaa. yknow.

so i just wanna share with you how i remove or reduce blackheads. actually there was no istilah remove blackheads bcs of blackheads tak pernah hilang. but it is getting less. ya. i dunno lah if you pernah berjaya hilangkan blackeads 100%. bagi tips please? i really need it.

usually ppl pakai putih telur kan? i've tried that way. but tak berapa nak menjadi kat i. tak tahu lah pulak kalau i yang tak reti buat or tersilap buat ke apa. so i tak prefer cara itu. or maybe jugak coz i jarang buat. i mean tak secara berterusan.

anyway. cara guna putih telur sangat simple and you just google kalau nak tahu.

to reduce blackheads i pakai 'Nutox Oxyfusion' Skin Reborn Exfoliator. BNest Trinity.


cara pakai sangat simple. and pakai before cuci muka ye.
just apply this dekat area yang ada blackheads. kalau i normally dekat pipi. i mean part yang bawah mata tu.
and dekat hidung. wuuuuuh. hidung tu kira ibu negara blackheads lah. yknow. egh.
then. gently massage for one minute until the lumps of dead skin cells and impurities surface.
actually mende ni kurang lebih macam buang dead skin cells lah. gitu.


takpa. biar i yang bacakan yang penting penting. hahaha.

dia kata mende ni removes blacheads, unclog pores and smooth out skin irregularities, to reveal a polished, fairer looking skin, this prepares your skin for better absorption on next regimes. As a result, your skin feelsincredibly soft and looks more youthful and radiant from within.

best bukan? try lah. seriously you akan rasa mende mende kotor kat muka tanggal. alah macam iklan pencuci pinggan yang nampak kesan minyak dah hilang tu. takpun macam iklan mr muscle ke. haaaa gitu lah. serious wa cakap lu.

then lepastu i akan pakai toner.


i suka sangat yang ni. coz sangat senang. spray je kat muka. pastu tepuk tepuk. jangan sepak muka sendiri pulak. tepuk tepuk manja je. hahaha.
im sorry coz i cant tell you the price of each. becaz i punya set macam ni.


honestly. i bukan jenis orang yang rajin dengan mende mende ni. yang ni pun i tak berapa nak pakai coz mende ni tak sesuai dengan umur i. 
but ada certain thing yang i suka macam Skin Reborn Exfoliator and Toner. sangat best. 
yang lain i memang jarang pakai. jarang sangat sangat. haaaaa. hahaha.

toner i ada dua. saja. becaz abang i suka dtg bilik and pakai.
lepastu tengok muka gua and cakap.

"huuuuuuuu segar tak muka?"

hahaha. macam harem.

okay bye. take care.
salam sayang dari kak kawasan yang tak berapa nak ada kawasan ni.
chawwww.
 
 

Saturday, January 4

their broken family?

salam all.

i tersangatlah bosan. so.....

 

lagi?
 
nevermind. i memang too bored. so i memang jadi macam gitu =3

because of i have no work to do. so mak ask me to help her to do some of her work as a teacher.
alah. such a simple work. i mean something like. isikan data data murid. yknow.

and i pun buat. i memang dah biasa tolong mak buat kerja. so boleh lah feeling macam cikgu. boleh gitu? hahaha.

i nak cite that i rasa kesian dekat some of student yang had a broken family. tahu tak? i mean yang parents divorced etc.
ya lah. bila i isi data tu. dah terang nampak siapa yang their parents divorced lah apa.
i dunno. so suddenly i rasa nak tahu. thats why i tanya mak about them.
and mak pun cite. bcs her student memang selalu share anything dengan mak. even family case etc. and mak pun dengar je lah.

serious i rasa macam kesian. too sorry. i dunno.
kalau lah i ada anak nanti. i hope that i wont give them a broken family.
yes. i wanna make them happy till the end of their life. hm. hm.

nangis ehhhhhh?
 
okay. take care.
salam sayang dari kakak kawasan.