Sunday, April 20

the way i become a friendly person.


salam all.

maybe some of us is a very friendly and sociable. but some are not.
i mean they dunno how to start the conversation or dunno how to befriended with somebody. etc.
and i frequently look myself. yaaa i just wanna know that i am a friendly type of person or not.
but too dismay i cant identify. hahaha. ye lah bcoz sometimes i friendly and sometimes tak.
but i always try to be friendly as much as i can.

like what has happened lately.
as you know from my previous post that i went ipg with ayah. just with ayah to take the ukcg.
and ayah told me to berdikari since im alone without ayah and mak soon so ayah wants to familiarize me with such a situation.
and i take the challenge. yes i consider it a challenge. for myself actually.

so im alone there. pergi dewan exam sensorang as i asked ayah not to accompany me. i told ayah that "its okay and im gonna be okay"

sampai dewan i take the first step what is senyum without say anything. hahaha.
and i find my target. boleh nampak tak kesungguhan aku sampai nak letak sasaran?
how to know our target? kacang goreng je. bila kita dah senyum without say anything. tengok siapa yang reply senyum with full of ikhlas. then she/he is your target.

then i came to her. if i wasnt mistaken. i hulurkan tangan to bersalam. as usual. and she asked me to sit beside her.
any i was likeeeee fuhh nasib baik sasaran aku kali ni friendly jugak. tanya sekolah mana etc.
bcoz i think im the type of person yang kalau orang tu okay and i will be okay. kalau orang tu jenis pendiam and tak banyak cakap so i wont be a talkative too. thats it. do you know what i meann? i hope you so.

bila dalam dewan and as usual kena ambik tempat. and i told her to sit there and i sit beside her.
Alhamdulillah. for physical test pun kami diletakkan dalam group yang sama. and i was like. yeah this is fate. hahaha.
so i'll try hard to be a good new friend. i banyak susahkan dia tho. haih. when i lose my ic. she said.

"jom lah lepasni kita cari sesama. kita jalan balik pergi dewan. takpe. teman lah."

she was such a very kind and good new friend to me. so caring about my ic yang hilang and everything.
and i was likeeeee. omg. baiknya. how can i reply all this to her if we wont meet again. what i love about her is she not a mengada ngada type of girl. i mean she looked lasak and yah i love it.


(nampak sangat muka penat aku. masa ni kitorang baru habis bleep test tahu takkkkkkkkkkk!)

so thank you so much and much to you my new friend. for accompany me seharian at ipg. and for layan aku dengan sangat baik. em so happy to know you. seriously. till we meet again.

so remember these steps. first. smile without say anything. bila dah jumpa target. baru angkat senjata. i mean go to her/his and do something like salam or try to say anything. get it huh?
then you shall know whether tembakan korang kena sasaran or not. who knows? only you know. hahaha.

p/s :
actually nak pergi ukcg tu aku sangat stress dengan pimples yang mula naik blerghhhhhhh. dengan eyebag yang memang nampak sangat aku selalu tidur lewat. haih sabar je lah. 
when i told to my sista.

"aghhhh entah pape lah all these pimples time nak pergi exam nak pulak keluar. padah haritu malas nak cuci muka lah kot ni. tidur lambat. macam tak bermaya kan tengok? geram pulak kita. hmm."

"tu lah. padan mukaaaaa. maya kan lah muka kamu tu. pergi buh tomato masker ke apa. hahahahaahaha
(gelak macam lawak)"

okay. salam sayang.
chawww lu.



43 comments:

zakira afina said...

setuju dengan ee. kalau tak ramah, tak mesra, memang tak boleh nak survive tempat orang.

zakira afina said...

wahh wahhh. tahniahhh :D

Lieya Yaya :) said...

betul tuu ee , tgk org jugak , kalau kita mcm tegur dia , dia jawab sepatah2 n mcm tak friendly sgt , kitaa pun layan biasoo je laa . tp kalau dia friendly tahap byk cakap tuu , akak lyn kan je . hehe

Farhah Nasuha said...

Muka akak ee dengan kawan akak ee sama lah , comel lah . ;')

Syazwani Yazid said...

betullah kite kene ramah tpi kite more on kepoh bukan ramah hahahahahhahaha hmmmmmmmmm napa muka sama ni?

Lollipop Manis said...

comel. hehe. senang je nak cari kawan kann. yg penting kene ramah sikit laaa :D

Tinta Lana said...

Salam.

Ee, agree with u, plg mudah nk buat, senyum.

Lagi satu, i do believe my own instinct. Kita bleh rsa smada yg kita bru jmpa tu, senang utk kita communicate dgn dia atau tak. We feel comfortable with him/her at the 1st glance, so, senyum pda dia, and ask simple and basic question.

shuhadaothman said...

Sama.. haha. orang diam kita pon diam. org byk ckp, kita pon ckp byk.

muka ada iras mcm sibling dah. hehe.

Ain Nafisha said...

Yeah sokong dengan ee
kalau kite tak ramah kat tempat orang confirm tak dapat kawan.
btw comel kawan ee, macam muka ee pun ada hehe.

Nur Hamizah said...

Senyum. Salam or say Hai/Assalamualaikum. Ask for the simple question. Tu yang selalu miza buat. Tapi seronok macam ni sebab langsung tak ada yang kita kenal. Kalau ada kawan memang geng sekepala payah la nak ramah sebab kita dah rasa selesa. Wuu teringat masa kat kem rugi sebab tak jadi yang peramah. Tak apa akan datang insyaAllah. Heehee :D

Puteri said...

muka korang macam sama. haha

Ninaa Hassan said...

hg senang nk cari kawan ee sebab hg peramah :)
wuu wuu muka sejibik je hg dgn husna

nor_farihan said...

hai...akak siggah sini sambil follow dan derma tabung..hehe :D

Nurul Syahada said...

i should try this bfre .smileeeee and wait fr the one which response mine full w sincerely. emmm T___T

Ahmad Zaki said...

Tu la dik. Tapi adakala kita tak sombong pun orang cakap kita sombong. Be your self only.

ZH Blogger

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum singgah sini :)
sambil follow and menabung nuffnang- colgate untuk awak :)

Nadratul Syazwana said...

Muka korang nak sama dah la Ee! Hahhahah serius ni

✿ Nasihahaha ✿ said...

nice tipss laa ee,, lagipun senyum itu kan sodokahh..hehehh =D

Farah said...

Akak pun selalu buat macam ni juga.

Nurul Farahizzati Zakaria said...

macam sama la pulak muka ee ngan kawan tu bila sekilas pandang... same method like me.. tapi, biasanya akak suka kuis2 kaki je bila datang mode kera sumbang... ahak!

Anizz Annisa said...

kena jadi peramah..bru dapat mcm2 info..akak xde la peramah sgt..kdg2 terlebih peramah pun ade..hoho..

Farah Arina said...

waktu interview mrsm dulu, farah langsung tak friendly TT___TT
sebab kat sana sorang pun tak tau. dah lah baru 12 tahun. hihi
ada senyum sikit-sikit je. T_T
ee comel xp

Aqilah Azmi said...

Heeee eleh comel gak ada pimple ke pe ke hoi hihihi.

Zierwa Zainal said...

kak zz main belasah je.. x kisah pun.. asal ade je org dok sblh mmg sembang je.. :) lgipun seronok ape dpt kwn baru.. :)

p.s muka ee dgn kwn hampir sama.. ada jodoh kot.. :)

Cik Itah@RRP said...

salam. waa..sama muka..seriras :)

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Just be urself. Follow tuan rumah (^^,)

*Jemput join GA akak jg yer. Giveaway [2] : Max & Bella 1st Birthday.TQ.

Ayuni Sara said...

wahh...cenggitu ea...nice sharing dik!

Nurhafzhan The Rauf said...

Akak pun jenis orang yang tak reti start conversation. Nak tunggu org approach tu memang lambat la sebab muka akak ni sangat tak friendly. T^T lol

Zara Nurhaidah said...

fuyoo ! muka same laaaa ! beza dagu tu sket.. hehe

Amir Khalis said...

muka macam sama hahaha :D

wafacw said...

Good move... sometimes we don't know if we actually can do it or not until we force ourselves to the extend... smiles always give you confidence :D

btw... comey nyer kawan baru tu huhuhuhu... well both of you look comel... ehehhe

Niesa said...

eehhh..asal muka korg sama?mcm adik bradik lak akak tgk..hehehe..

peramah bia bertempat..xsalah kita tambah kwn baru..hehe

Fariehan Ibrahim said...

best kan bile kat tmpt baru dpt jumpa kwn yg satu kepala ngn kita..its like a bless! hihi :D

Lyaa Suriany said...

sepesen je target kite.
hahaha
mula mula kena bg snyuman pgl mns.
haha
then baru leh tau sape yg ikhlas nk melayan senyum kite tu

Aisyah Az said...

hehehe.. ee cantikk . everyone ada personality yg lain2. ecah jenis yang mudah berkawan so it's depend lahh macam mana kita bawak dri kita masing2.

Tashira Sha said...

comel nya kak ee. haha.masalah nya kite ni tak friendly -.- huhu

eyqa yushaiza said...

fuhh kalau semua orang main target macam ee, rasa dah ramai target ke yus. yus memang akan balas bila orang senyum.

i will try to using your tips ok ee.. hehe.. :DD

IDAH RASHID said...

sy patut try your tips ni sis, just like you..i akan byk ckp bila org tu byk ckp, then i akn diam bila org tu pendiam..lol XD

SAMIQA ♥ said...

Betul2. kena senyum baru org suka dan tertarik nak bekawan dgn kita :)
Tahniah !!!

Hanis farina said...

ishh jodoh ni ! muka pon hampir sama kot. wow !

Nadhirah Afiqah said...

susah actually berada kat tempat barun then jumpa orang baru. Mula-mula jumpa memang senyum sama senyum. Dalam 2/3 minit baru cakap. Heeee

Anonymous said...

nice expression

Anonymous said...

btol. like sisters