Sunday, April 27

the Ideals.


salam all.

everyone has a dream. i mean ambition. since tadika lagi cikgu cikgu mesti tanya "nak jadi apa bila besar?"
and typical answer was "saya nak jadi cikgu/polis/doktor/bomba/askar."
okay lah nak yang macho lagi "saya nak jadi doctor pakar bedah/scientist/angkasawan"

blerghhhh. i still remember when i was in primary school. im in standard 5 kot if i wasnt mistaken. and at that time Dr Sheikh Muzaffar was selected to go to space.
and all the grrrrls "omg handsomenyaaa omg omg omg". bukan tu je. ramai yang berebut tukar cita-cita nak jadi angkawasan.
blerghhh. propaganda je semua tu. and i was likeeee "handsome sangat ke? =3" handsome jugak tho. haha.

kalau dulu bila orang tanya aku "nanti dah besar nak jadi apa?"
without thinking "cikgu"
since mak was a teacher so i grew up seeing mak come home and brought buku buku untuk marking.
memang masa tu aku rasa kerja marking buku/exam paper dah habis syok.

bila dah besar sikit aku mula pikir nak jadi stewardess. (mohon jangan gelak)
bukan sebab nak naik flight free. bukan jugak sebab diorang nampak cantik. cuma masa tu aku imagine bila turun flight jalan belakang pilot. fuhhlamak.
but i knew i cant be a stewardess. first bcs of ketinggian and another big reason is i didnt get my parents's consent.
okay forget it.

dulu. masa kecik. the most of the ideals that we dream based on what we saw.
bila dah lagi besar. makin banyak yang kita nampak. and at that stage. aku mula tak tahu apa sebenarnya ambition aku.
bila orang tanya aku "nanti kau nak jadi apa haa? cita cita?"
aku akan cakap "engineer." actually bukan whole-hearted aku nak jadi engineer. aku pilih untuk jawab engineer sebab aku rasa benda tu dekat dengan aku. hahaha.

bila orang tanya "apa cita-cita awak?"
and we answered "takda cita cita."
mula lah forum perdana pasal pentingnya untuk ada cita cita pada umur 16 tahun.
personally. masa umur aku 16 tahun. langsung aku tak rasa pentingnya ada cita-cita. maybe bcs of ramai yang cakap. "lebih 50% kau takkan achieve apa yang kau rancang untuk jadi masa secondary school."

 
(what i wanna be?)

apa yang orang pernah suggest dekat aku.

"ee kau jadi lah penyanyi. suara kau best. taknak ke?', classmate
"hish. gila apaaaa? taknak lah. kalau aku nyanyi pun sebab suka suka. tak pernah mimpi nak jadi singer."

"jadi doktor nak?"
"taknaklah. tak minat."

pernah aku rasa nak jadi cikgu tadika. honestly. tapi bila makin besar. aku realize aku langsung tak minat nak jadi cikgu. cuma aku suka budak budak. thats it.

imma tell you frankly. apa yang ada dalam diri aku sekarang. i mean apa yang aku rasa aku ada minat in that field is.
lecturer.dentist.pharmacist. and the most field yang aku minat is science physical or medical physics.

but i didnt put my dreams in high expectations.
people said. "dont expect too much if you dont wanna feel disappointed"
thats why i choose to feel suprised. hahaha. yes. i just wanna follow the flow of my life.
what i wanna do in my life is strive in earnest tak kira dalam apa pun. because i believe Allah knows the best. and i put trust in Allah.

now. im trying my best to achieve my dreams without putting high expectations.


48 comments:

zakira afina said...

seriously kalau terlalu tinggi harapan atas satu cita2 konfem sedih bagai nak gilaaa kalau tak dapat T.T that was me act i always hope and desire too much, and lastly i didn't get anything. so, usaha penting. kalau dapat apa yang kita nak, ALhamdulillah. wish you the best :)

Nur Hamizah said...

Hahahaha 100% sokong ! Yup bila makin besar kita makin nampak dunia luar. Kadang apa yang kita nak jadi tu berdasarkan pengalaman kita. Such as miza sendiri masa jaga ayah kat hospital 28 hari jatuh cinta terus dengan sains kesihatan. Tapi tak letak harapan tinggi. Sebab miza yakin dengan sepenuh hati miza walau apa pun kita dapat ni nanti Allah dah bagi kita yang terbaik dan ini kemampuan kita. JANGAN PERNAH MENYESAL BILA DAH CEBURI SESUATU HADAPI DENGAN REDHA DAN CERIA. Semoga berjaya sahabatku, Nurul Farozee binti Alwi. Muahh Muahh ! :D Takbir ! Allahhuakbar ! ^_^ Salam maghrib :))

Fatin Lenglui said...

Dulu time kecik-2, Fatin nak jadi boss. Adik jadi kuli. Time tu berangan nak jadi CE0 pkai keta besau. So, arah adik buat itu ini. Belagak kemahenn. Hahahaha. =D

Tashira Sha said...

sebelum ni cita2 kite pun nak jadi stewardess. my mom pun tak halang tapi rasa macam tak yakin je -.-

Nurul Syahada said...

Typical answer since childhood. Act i wanna be a dentist but ibu kata doktor gigi tak boleh ada gigi taring. Haha i know she was kidding but nvm. Cita2 selalu berubah. I dnt hve specific answer for tht .entah kenapaa. So ee, may Allah ease everythng .insyaAllah u may succeed dear.

Ain Nafisha said...

hahaha masa darjah satu memang confident nak cakap jadi cikgu/polis/doktor semua tu, masa sekolah menengah confused nak jadi apa.

Anne Nurain said...

dulu tak nak jadi cikgu sebab ayah cikgu, nenek, makcik, pakcik smua cikgu.. tapi sekarang ni otw nak jadi cikgu.. insya Allah.. hehe..

Syazwani Yazid said...

wish you all the bestttttt

Anis Adnan said...

Akak pun dulu cita-cita macam-macam. Itu ini. Tapi dah besar ni, tak jadi apa pun. Masih menganggur & jaga cik abang sorang. Hohoho. Mungkin rezeki akak belum masuk lagi :)

Farah said...

Dulu-dulu pun pernah terfikir nak jadi stewardess. Masa tu kurus lagi. Tapi lepas tu tak nak sebab stewardess selalu seksi.

Anizz Annisa said...

betul2.. mase kecik2 angan mcm2..hihi.. ape2 yg ee pilih,itulah yg trbaik buat ee.. gud luck dear.. ^__^

ain soofiyah said...

haha.. reminds me zaman dolu2 kala.. haha.. semoga berjaya dunia dn akhirat. ^^

Adi Javier said...

I really must look out for some sweet cicely.
visit my blod
http://bioskop-bagus.blogspot.com/

Lieya Yaya :) said...

betul tu ee . masa primary sch dlu asal popular je angkasawan tu, semuaa terus tukar cita angkasawan . akak je mcm tak ada feel masa tu . tgk kawan2 akak masa primary dlu fanatik gila dr sheikh muzafar tu siap simpan gambar dia dalam purse . haahaha . just follow the flow of our life :) Allah know the best for us :)

nor_farihan said...

dulu before ke form 4 cita2 nak jadi doktor...sekali kena paksa dengan parents amik kelas akaun...trus smpai sekarang kalau org tanya cita2 taktau nak jawab apa ahaha..insyaAllah lepas further degree baru boleh nmpak kot hehe

Aisyah Az said...

kita hanya merancang.. tapi rancangan Allah untuk kita lagi Maha Hebat.

ecah sndri pun konfius dgn cita2.dah berbelit-belit. smoga ee dapat apa yg ee inginkan.. insyaAllah =')

Niesa said...

masa kecik2 siap tuka2 lak tu cita2..hahaha..rindu jd kecik..eh..xde kaitan..xpe..percaya pada Allah..dia tahu yg terbaik..

Anis Aisyah said...

jadi apa2 asalkan pekerjaan itu halal :) in sya allah

IDAH RASHID said...

yes kak...always tukar cita2 since tadika smpai skola menengah..but I did not expect too much, takut kecewa nanti..huhuhu
btw, good luck in ur dream sis =)

Nurul Farahizzati Zakaria said...

hakhak.. sama la ngan my case.. at last, amik course engineering.. pdhal hati ni 30-70 je...

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

Ee, you are so true. dulu-ii zaman kekecik dulu siap ada impian nak jadi model. hahah, but when we get older probably umur 16 tahun camtu mmg sumpah takde cita-cita. i was like, orang belajr then i belajarlah jugak. but with no ambition at all. bila nak masuk U, pilih course baru sibuk cari cita-cita . All the best =D

Nini Hanini said...

masa darjah 6,tak payah cakap lah,hahaha. nak jadi angkasawan. konon nak jelajah angkasa lepas. lepas tu nak jadi,ahli kaji bintang,hehe. sekolah menengah pilot pulak,tak sedar diri tu rabun,hahaha. sekarang ni,fighting nak jadi cikgu,ahaks! wish u all the best ee,tak kisah la apa pun jalan yang ee ambik nanti. that's right,just go with the flow,yeah~~~~

Nadratul Syazwana said...

Sama ah Ee! Hahahhahaha makin lama makin tak ada cita cita hahaha. But its normal kot? Lol. Im twenty and I dont even have an ambition haha just go with the flow kononnya

eyqa yushaiza said...

samalah kita. selalu bertukar cita2. hakitatnya tak 100% apa yang jai cita2 kita dulu akan jadi pekerjaan kita nanti.

Aqilah Azmi said...

yupp, expectation jangan high :(

misz sheyla said...

cita2 dari kecik smpai besar tak pernah tetap... jawapan plg senang cikgu, sebab mls nk pikir...hahaha

SAMIQA ♥ said...

Setuju... jgn cuba panjat tinggi2.. takut gayat dan tak kesampaian.. ^^

Sharifah Syahirah said...

Ee nyanyi untuk kak syira pleasee.. :p

NadhirahAfiqah said...

dulu time kecikII memang fikir nak jadi cikgu/doktor. Then dah besar sikit mula la org tanya cakap nk jadi Engineer/Accountant and lagiIII yg advance lagi. And now tak tau nak belajar bidang apa kat uni nanti. kelirunyaaa. XD

fadh leyanie said...

cita2 zaman childhood dulu, private investigator,.semuanya gara2 pengaruh movie..

Iola said...

kita merancang tuhan yang tentukan. ^^ cita-cita ini ada sebab dari situ kita tanam usaha. tapi kadang-kadang tak semestinya akan tercapai..mungkin berubah. yang pasti, usaha tu berkekalan . insyaallah ^^ dulu nak jadi doktor..haha sebab gaji macam best..haha tak tahu lagi kerja nya macam mana..equivalent lah gaji dgn kerjanya tu..skg, rasa lebih sesuai jadi cikgu sahaja. tah, tak pernah terfikir..tapi Allah beri peluang yang ini, and dapat rasakan mungkin ini yang terbaik buat saya. hehe..enjoy

Lollipop Manis said...

haha. betol sangat. sama lah mcm akk skrg. bljr2 nnti bile ada tnye hbs bljr kang nak keje ape. i juz say dunno. sbb mmg sungguh2 taktau pon. xD

Miss Xyz said...

eyy, kenapa kulit akak licinnn sangat ni? ahaha ><

kadang-kadang saya pun sama, terfikir betul ke nak jadi doktor? and.. kalau tak dapat jadi camne? So, jalan mudah saya pikir, buat jela yang terbaik utk SPM thn ni.

Detective Fiqa said...

LOL macam df jee hahaha :D

NARDtheNERD said...

iols dulu masa sekolah nak jadi pereka fesyen je... :P

Junkyo No Hikari said...

samalah time kecik2 dulu nak jadi cikgu, askar, polis, detektif paling tinggi nak jadi saintis dgn ahli biologi XD

tapi bila dah umur 20 lbih ni rasa nak jadi peguam bela dgn ahli astronomi.. (tapi sah2 tak layak) ahahaha XD semua ni pengaruh drama/anime/movie ahahaha.. :)

anyway betullah cakap org cita2 tu cita2 jgak tapi kalau boleh jgn ltak sratus pratus sgt harapan XD ahaha (cakap mcm takdk harapan lak) ahaha

skang ni dah aim.. kalau dapat degree taun nih.. insyaAllah blajar elok2 (main2 main2 jgak) :P sbb nak jadi lect wohoa XDD kalau nak jdik ckgu jgak skolah mnengah ja mampu kalau budak kecik.. tak sanggup gamaknya.. tak reti nal layan ahahaha :)

anyway try your best.. doa and tawakkal InsyaAllah you will see :) you will get.. InsyaAllah

Pykaa Pdott said...

Akak dulu cita2 nak jdi guru tapi apakan daya tak kesampaian . Hehe

Ibnu Ramli said...

Hahaha yeah it is good to stay away from getting dissapointed when hoping on something that we couldn't get at last, but know what? When people have something they aimed for they tends to work twice or put much more effort than those who just go-with-the-flow, so it's still not too late to make up your mind right now.

Niesa said...

kak niesa tag http://niesa-lovecrew.blogspot.com/2014/05/liebster-award-by-pha-is.html hehe

Wada Harun said...

Dulu time kecik2 bukan main hebat lg cita2. Last2 skrg ni nak otw jadi nurse plak. Hahaha. Tak penah terfikir pun dulu2 nak jadi nurse. Dulu nak sgt jdi cikgu math. Hihi

Salam perkenalan :)

Miss Rin said...

chaiyokk ee . haha like ur style

nuranne (formerly simplyseoul) said...

doctor. we need more doctors.

and no matter how we tried to be humble, kind, tawaduk and every positive aspects out there....lets face it, a job with a good salary is an option.

Ismi Ana said...

Penyanyi tu sambilan2 pun boleh tau. Sayang laa ade bakat tp xgunakan. hehe

Nurhazlin Hussein said...

Betul sangat2 !! Hahaha . Like i myself , a few months before spm starts , time tu baru ada cita-cita tetap . Goodbye segala cita2 pharmacist , cikgu , lecturer and all . Hihii >.<

aswadz said...

aku pun time umur lebih kurang anda, takde cita2 yg spesifik. just ikut flow. lepas matrik, nak mintak UPU, lagi la tak tau nak pilih bidang apa. maen pilih je. tp bila dah masuk universiti, baru la dah nampak sket sebanyak bidang pekerjaan yg bakal aku ceburi tuh.

Encik Ket said...

mase kecik dlu, bile tengok cite gerak khas, terus nak jd polis. try melukis, eh lawa plak, terus nak jd pelukis. cikgu. bomba. mcam2 cecite aku mase tu. hahaha..

than, bile dah skolah menengah, cube set satu je, kartunis, pasal aku kaki komik dan alhamdulillah pandai gak cipta watak kartun sendiri. tapi hampeh, bile karangan slalu dpat A, terus ubah nak jd penulis. haha.. pastu nak jd designer plak pasal trpengaruh dgn grafiti. pastu pereka landskap. haha..
dan skarang alhamdulillah fokus pda penulisan. tapi tak surelah samaada aku akan terus brtahan dgn cecita aku ni. heee~

Atiqah Abd Rahim said...

"and we answered "takda cita cita."
mula lah forum perdana pasal pentingnya untuk ada cita cita pada umur 16 tahun."

LOL big time haha selalu macam tu kan kat sekolah. macam la lepas forum/ bengkel/ ceramah whatever tu budak2 akan terus ada cita2 hahaha

Farah Arina said...

i love this entry <333

waktu sekolah rendah dulu memang tak tau nak jadi apa, memang blank gila waktu kecik-kecik dulu. kalau kena isi borang sekolah ke apa, farah akan tulis, cikgu. hehe lol

bila dah 14, dah tahu macam-macam jenis pekerjaan ada. i want to be a businesswoman, photographer, tv host and many more. i don't know which one to choose so yahh, my answer now, i still don't know what is my ambition.