Tuesday, April 22

tahu masak?


salam all.

last night ive got some advices from kakak kakak blogger. who are kak Yaya and kak Zara.

"ee baik belajar masak dari sekarang sebab husband nanti nak rasa air tangan isteri. hahaha." kak Yaya.

"....................... ee sila belajar masak nanti mentua test." kak Zara.

based on cerita kak zara. ada lah bagi impact sikit dekat diri aku yang tak tahu nak masak ni.

this happened. aku tengah syok hadap laptop/phone/wechat. yknowwww. mak datang bilik.

"jom. mak ajar masak jom."

"jap lagi lah mak. jap jeeeeee eh?"

"cepatlah. ayah nak balik makan. mana boleh mak lambat lambat nak masak. mak tunggu kat dapur ni."

last-last aku datang tengok dah nak siap. so aku pun mula wondering. lama sangat ke aku punya kejap tu. pasrah je lah. hahaha.

 
(no motip. saja throwback. muahahahaha)

"before spm kata lepas spm nak belajar masak. sekarang ni tak belajar jugak. cemana ni anak dara tak pandai masak ni."

"alaaaa no worries mak. nanti lama lama orang pandai nya masak tu. bukan susah.

"nanti dah kawin kena masak untuk husband. bangun pagi siapkan breakfast. lepastu masak untuk lunch pulak."

"orang belajar masak apa yang orang suka je boleh tak mak. macam orang tak suka kari takyah lah belajar yang tu."

"macam tu pulak. macam macam lah. belajar je semua. at least tahu. nanti dah kawin nak masak dekat rumah mentua lagi.

"makkkkk stop lah pasal kawin lambat lagi semua tu. banyak masa lagi. emmmm."

"imagine lah bila dah kawin nanti. mana boleh pikir lambat lagi. belajar dari sekarang."

aku senyap. hahaha.
pernah jugak bila semangat aku nak belajar masak setinggi klcc. aku jumpa mak kat dapur yang tengah masak untuk lunch.

"mak nak masak apa? ajar orang masak ni jap."

"mak nak cepat ni. nak pergi tengok adik dekat hostel dia outing harini. nak bawak dia keluar jap."

bukan sekali.

"mak ajar orang masak jap ehhhhh."

"tunggu kamu lambat lah mak kat dapur ni. harini mak nak cepat. lain kali ehhh."

"alaaaaa baru je ada semangat."

"tak apa. nanti dah kawin pandai pandai lah masak sendiri. confirm pandai lepastu."

mak suka camtu. bila tengah busy ayat pasrah je aku tak belajar masak. bila tengah free. mendesak kemain.
hahaha. thats why i love mak. cute kan perangai.

so aku pun curious. memang semangat aku sampai bila time mak busy je ke?
ke memang aku ni patutnya tak belajar masak. so bila dah kawin nanti baru lah boleh tunjuk depan husband kesungguhan aku nak belajar masak. barulah tambah sayang. hahaha boleh ke gitu?

but yaaa. aku sangat slow-motion bila dekat dapur. seriously. sampai ayah pun pernah tegur. ayah ajar aku potong buah lagi.
nope. bukan aku tak reti. tapi ayah ajar teknik yang betul. hehehe.

kalau kauorang baca post aku on sunday, 2013 february 23 (HERE) dah cukup nampakkan yang aku ni memang tak pandai masak.
belum aku cerita aku masak maggi sampai perencah dia tu hangit. emm takyah lah cerita eh? =3

okay relax. its okay. aku akan pandai masak as soon as possible. jangan terkejut kalau nanti blog aku cerita pasal masak je.
ye lah dah jadi masterchef.

hahaha. mohon muntah hijau berjemaah.

chawww lu.
salam sayang.

49 comments:

nor_farihan said...

samalah kita....tak suka makan kari and nak sah masak apa pon masak lah janji jangan kari haha...no way !

zakira afina said...

haha kitee geng. dahh laaa sy kidal lol. nak pegang pisau pun kekok gileeee. maluuu >.< nak habaq ee maluuuu. haha, tpi one day nanti pandai masak cayaalahh.

Lieya Yaya :) said...

hahaaha .kenapa akak yaya rasa nak gelak je baca post yg ni . mcm comel jee ee dgn mak ee :D so sweet :D . ee , paling senang masak is ayam mask kicap . paling senang ee ! sure ee boleh bt :D kari2 akak pun fail lg . suka lupa time bila nak masuk santan . hua hua ..

ecah khalili said...

haa..slamat blajar mmasak..ade kwan akak smpai dah ade anak pon xpenah masuk dpur..suaminya tak penah rasa air tangan isteri..kesian kan?blaja yg simple2 dulu pon xpe..pelan2.. =)

Nini Hanini said...

ahaks. kena start belajor masak le ni,nanti nak kawin,haha.

Syazwani Yazid said...

biasalah tu eee hahahaha dulu pun kite mcm tu mak kite slalu ckp kite sibuk je kat dapur tpi buat je muka tak malu duduk kat dpur hahaha lama lama kite yg kene masak hahah

Iola said...

saya belajar masak sendiri..hihi masa mak tak ada di rumah, cuba cuba..tak jadi hangus ke apa,.bagi kucing makan =P sekarang alhamdulillah..dah boleh masak macam macam..tahnks to mr google haha

Aqilah Azmi said...

ee omg sepp
qila pun lembab lagi ni terkial.
tengok sedar sedar je umi dah habis masak dah hahaha.
pastu kalau masak je. qila angguk angguk tp tak masuk kepala pun hahahahah pastu dah siap. hek eleh senang je hahahahah

Nur Hamizah said...

Hahaha. sama dengan ibu miza ayat dia sama. Lepas SPM kata nak belajar. Mohon Semangat rajin memasak meresap ke dalam jiwa jiwa kita kan ee. Kadang ada rasa cemburu, malu bila kawan-kawan rapat miza semua pandai masak TT___TT Uhuk.

Tashira Sha said...

dulu mmng tak pandai masak tapi sejak my mom busy and sejak bibik tak ada,sya lah yg jadi tukang masak -.- masa tu form 4 lagi kot. hampeh T_T haha

Aisyah Az said...

mak ecahh pun dah nag suruh belajar memasak. nawaitu ada.. tapi malas dia .. macam apa je-.-''

Anizz Annisa said...

rase nak gelak je bace post ee nie..hak3.. alaa slow2 blajar masak.. skrg dh moden..dekat youtube ade step by step nak masak something..jgn bimbang.. :)

Puteri said...

kita geng ! haha tapi ada orang cakap, nanti bila kita dah kawin, automatically kita akan pandai masak

Anasyg said...

macam entry balas kat anas sbb pemalas nak masak je. *terasa diri ini. Ahaks.

Zierwa Zainal said...

ee.. seronok sgt bila pndai masak.. first zz msk bila mak zz tgok adik kt hospital. masa tu drjah 6. ayah suruh goreng ayam goreng je pun.. zz dh konfius.. lpe tu zz nekad belajar sikit2 untuk masak.. :)

Azwar Syuhada said...

Genglah kita! Bila mak akak ajak masak, macam-macam alasan akak bagi..akak tak minatlah masuk dapur..hahaha..masa makan je laju.. huahuaa..

Ain Nafisha said...

Emak selalu suruh tolong dia dekat dapur tapi malas duh, sampai mak membebel. Btw comel gambar Ee, hihi.

Am_Mir said...

hahahha . One word. TERBAIKKK haha :D

Farah said...

Kalau keadaan dah mendesak nanti, mesti ee akan pandai masak.

Sharifah Syahirah said...

slowly and steady nnti keadaan yg buat kita jd pandai masak. ehh haha

Nurul Syahada said...

Kenapa adda rasa macam ee tak sabar nak kawin ni? majoriti cerita pasal husband kawin husband kawin. hahaha. Tak payah belajar masak. nanti boleh blaja sesama dgn husband. sweet mcm drama melayu. *hasutan

Nadhirah Afiqah said...

sama la kita. Rumit jugak tau nak masak ni. haha. Tapi lama-lama okay la.

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum . . pewitt nurul :p
hee . akak try belajar masak tengok apa mak akak masak . . then akak try masak guna resepi online. . masak ni senang je . . asal tau pandai main garam aji gula bawang semua . . sedap punya . . masak yang cincai cincai pun sedap .

"ee baik belajar masak dari sekarang sebab husband nanti nak rasa air tangan isteri. hahaha." kak Yaya.

nasihat kak yaya . . its true . .
dan Alhamdulillah mak mertua banyak ajar . . akak belajar masak masa tu form 4. betapa lambatnya . :3

nor ainza said...

nak belajar masak tpi malas tu menguasai hhahaha

ehemm nak puji gmbr tu sgt comel

shuhadaothman said...

Geng la ee. tak suka kari! haha. xpe slow2..shu dlu pon sma..starting masak simple2 je..hehe..then kalau rajin tgok blog masak komfem teringin nk try resepi best2. haha.

Miss Rin said...

takpe ee . series cakap , masak ni senang je , tahu basic je pastu boleh masak apa2 yg ringkas . good luck . hihih

Detective Fiqa said...

hahaha kesian dia. df kan kalau nak masak. fuhh memang takkan dptlah. mama df selalu je laju

SAMIQA ♥ said...

Sebenarnya bukan untuk suami juga.. tapi untuk perut kak... Senang kalau dah pandai masak, lapar aja ada lah benda yg boleh dibuat bila ke dapur... tak ada lah kelaparan.. :)

Hehehehee

Junkyo No Hikari said...

owh no... that kind of word sama macam mak dgn tok dekat rumah.. rasa stress dengar... kalau masuk bab kahwin je.. senyap2 masuk bilik.. larii XDD ahahaha

kalau bab masak nih... samalah onah cakap kat ibu: tak masak kari tak boleh ke? syur pun, gulai pun, bkn nye yong makan pun...

pastu ibu cakap nanti time ibu abah sakit masa tulah ibu nak rasa msakan yong... ahaha tetibe sentap tapi kejap je sentap.. pastu trus diam tak nak cakap ape dah..

tapi kalau time tok dgn abah cakap.. blajar lah masak.. ingat mak mertua nak ka kahwinkan anak dya dgn org tak pandai masak... adehhh pedih ulu hati... huhu mcm2 lah hujahan yg tak diterima dibalas... sorri tok.. abah.. TT^TT jangan le cakap pasal mak metua bebagai nih..

lambat lagi kan Ee (dah panggil Ee dah ahaha tak terbiasa nak panggil Ee lagi) fufufu XDD

takpe Ee belajar masak utk diri sndri je :D nak senang blajar msak dgn kwn yg tau masak mmg senang :D
stress pun tak XDD

tak pun online je senang.. semuanya di ujung cari ahaha (like me, I just search online) bwahaha nak tanya kang nak kna tambah serai lah, lengkuas lah, santan lah, tak larat nak pi carik benda2 tuh ahahaha :D (alasan org tak mo masak)

opps panjang sangt dah berleter..
hopefully Ee pandai masak aamiin XD

Fatin Alya Huda said...

Cakap kt mak, mak jgn risau besar nnti org ambik la maid sruh masak hari-hari. tak lapar pnya en.husbengg tu. wakakaka . lol =D

Ayu Zan said...

kalau hari2 masak. jadi sedap dik. :)

jom join sokong GA tasbih akak.

Farah Arina said...

bila dah habis sekolah ni lah masa untuk ee belajar masak.(:
farah kalau dengan ibu dekat dapur, just tolong potong bla bla bla, masukkan bla bla bla kat dalam periuk, then kacau. hihi

Nurhafzhan The Rauf said...

lol Akak pun tak pandai masak sangat lagi T^T

Ahmad Zaki said...

Tu la dik. Malas belajar masak la tu. Pinjam camera boleh?

ZH Blogger

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Masak nie kena ada minat juga, kalau tak minat memang rasa susah nak belajar masak...

Niesa said...

kak niesa pun xpandai masakkk sgt..kalau masak utk diri sendiri boleh la..bila nk memasak je kakak mesti bebel kata lambat la ni la tu la..sekrang malasss dah..tp bila bab baking2 akak sukaa..hihi

Nadratul Syazwana said...

Sama lah kita Ee! tsk T.T kak Nad sampai sekarang tak reti masak lol bila tah nak belajar

Lollipop Manis said...

hahaha. ee kene bljr masak. penting tu. nnti dah kene ddk rmh sendiri kene msk jgk, takkan nak beli selalu kan. akk dr sklh rendah mak dah ajar masak. :D

Izz Hazwani said...

tak minat masak. tu je. para lelaki yang baca komen ni dari atas sampai bawah, mohon tenang dan pergi la belajar memasak ekekeke.

Nurul Farahizzati Zakaria said...

takpe lagi.. memang nak tak nak, kita kena belajar memasak.. cuba kalau bakal mertua tu terer memasak siap ada blog resipi.. ketaq jiwa weh nak menghadap... >//<

IDAH RASHID said...

high five sis! kite tk pandai masak jugak...kekeke

Nanie said...

Penting untuk pandai masak... tapi lagi penting untuk rajin masak! hehe... KN sebelum kawin dulu serius tak pandai jugak. Tapi lepas kawin pun still tak pandai lagi... hehe. Apa yang penting usaha tangga kejayaan!

Ninaa Hassan said...

haha ee sep. jom jd geng. haha bila semangat nk bljar masak ja mesti mak tgh sibuk , tk sempat. haishh

tapi biasa nya hangat2 tahi ayam ja nk blaja haha.

it's ok beb , nanti hg dgn aku sama2 pndai masak. moh kita berguru dgn chef adda haha

Nurul said...

perlu juga tahu masak walaupun hanya yang simple2 je... nanti dah kawin, memang kedapur jugak keje kita... kalau dapat suami yang memang pandai masak tu dah kira bonus tuk kita... :)

Mazni Munawar said...

haha samelah mak saya pun. asal malas nak pegi dapur je mulalah cakap pasal kawin, suami dgn mak mentua xD

Teena Tna said...

Yup, dulu masa sekolah tak suka masuk dapur nak masak. Sebab tak suka kalau orang cakap, dah pandai masak, nanti boleh lah kahwin. Tapi sekarang, memang kena masuk dapur belajar masak. Tapi bukan sebab nak kahwin, sebab kita orang pmpuan memang kena tahu masak. Ni pun baru nak berjinak2. (Asyik tawau jer lauk yg aku masak) *sigh*

Cik Nadyya said...

alamak. da lama tk masak sejak da keje nih.. pasni da bhnti keje, nak masak jela keje kite.. hehehe

Arif said...

Hahhaa. trust me, waktu terdesak nnt, baru la nk memasak. Waktu yg sgt popular tu adalah, bl da kawen, bl mentua nk tgk, bl ada kesedaran, heyyy, aku xtau msk apa weii, kesian laki aku. N bla3.....for now, enjoy your studies. =)

Arif said...

Tang bracket, sy tergelak. rileks ler. Kt br nk jinak2....keep it up