Friday, April 25

snooze ja-e-yah.


salam all.

i had blog about her before this. so you can read it HERE.
as i have mentioned in that post what is i memang dah biasa buat kerja macam tu. so there was no problemo at all.
and yaaaa it happened again lately. but this time with more challenging.

she was 2 yrs old girl but tersangat bijak and can speak fluently. so she came to me.

"hmmmmm. mengantoklah. nak tidur."

"ala kesiannya dia. jaiyah nak iolls tidurkan ke?"

"alaaaa nak susu."

and i was likeeeeeeee. haa mana nak cari susu. mama dia tak balik lagi and memang takda spare susu dekat rumah ni. nak tanya mak. mak pun tengah berehat dalam bilik.
so i thinked deeply bcs ye lah kalau tak bagi susu budak ni dah merengek. then i decided to give her dutchlady chocolate drink.

"jaiyahhhh. susu takde. kita minum susu coklat nak?"

"susu coklat? coklat? nak." (how happy she was when she heard coklat)

when i asked her to duduk bawah till i finish prepare that chocolate drink.

"alaaaa taknak duduk bawah. nak dukung jugak."

untuk elakkan budak ni merengek. so i had no choice and have to dukung dia while prepare the milk.
okay. left hand i dukung dia and right hand prepare the milk.
dugaan nya. bila kita nak bubuh milk powder tu dalam botol. at the same time dia pun was too busy nak masukkan jugak. sabar.
and yaaa.i managed. succeed. yey.

 
(last week punya gambar. hehehe)

then i brought her into my room. and yaaa i try to snooze her with berzikir. qasidah ya hanana etc.
too dismay. tak lama lepastu dia bangun and began to play again. and i was likeeeee tadi kata mengantok.
so i got an idea.

"jaiyahhhh. nak dengar cerita pasal gajah lagi tak yang macam haritu tu."

"gajah yang haritu? nak."

then i baringkan dia. so i create my own story about gajah. hahaha. well. dah biasa dah reka cerita pasal binatang ni. =D
i began to tell her bout the gajah and sepanjang cerita tu tak berenti dia tanya. hahaha how cute.
and yaaa all of sudden senyap. tak sempat nak dengar moral values dah lena.
good job ee.

hm. i imagine bila dah sambung belajar and of course lah jarang jumpa budak kecik ni. confirm rindu. just like what her mama told me.

"entah lah macam mana nanti kamu dah sambung belajar. dah lah manja sangat dia dengan kamu."

i smiled padahal dalam hati. TT___TT
normal dah lah sorok perasaan buat buat cool. bukan hipokrit. tapi control macho.


over lightning ni. hahaha. macho idak? =3

hahaha.
chaww lu.
salam sayang.


40 comments:

Farah Arina said...

ee sexy

zakira afina said...

comelnyaaaa dia hehe ^^

Anizz Annisa said...

mesti jaiyah rindu ngan ee nanti.. alahai.. takpe2 tiap2 weekend nt balik k..hehehehe..

Puteri said...

comelnya diaaa. hihihi Ee dah ada kelayakan untuk jadi mak. hahaha

Syazwani Yazid said...

EEEEEEE KENAPA COMEL SGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BUDAK TU PUN!!!!!!!!!!!1

Mazni Munawar said...

comelnyaa! >< haah kan, klau dh sambung belajar jauh2 nnti mesti jarang jumpa kat org yg kita sayang

NurSyuhada said...

Comelnyaaaaaaaaaa :3

Nurul Syahada said...

boleh imagine keadaan ee dengan sebelah tangan pegang jaiyahh. sebelah lagi bancuh dutchlady :O

Nur Hamizah said...

Emm emm. Aaa bestnya ee dah ada skill nak tidurkan budak senang la kalau ada anak ke. ehh. kihkihkih. Ada pengalaman. Kirim salam sayang tau kat jiyahh :D

Tashira Sha said...

aaaaaaaaa so cuteeeee. why why why? tak tahan tengok budak comel sgt ni. rasa nak cubit je -.- erhhh

Miss Boo said...

dua2 comel sgt... hehehehe... xpala EE bjauhan baru rasa erti rindu 2... :D

NadhirahAfiqah said...

dedua comel. hihi. penyayang betul ee ni kan.. XD

Farah said...

Ee comel! baguslah Ee ni pandai jaga budak.

Lieya Yaya :) said...

wahhh . ee ada ciri2 keibuann laa :D

Sharifah Syahirah said...

yes ee boleh jadi ibu mithali <3

eyqa yushaiza said...

so sweet jaiyah. memang ee akan rindu dekat dia punya. yus pun akan rindu budak2 kat pasti nanti. TT^TT

Aqilah Azmi said...

comel sangat gambar ee semua. hihihihi.

omg jaiyah si super duper cute!!!
hihihiih ee memang manja and ciri ibu sangat menyerlah haih.

envy of u T_T

Nurhafzhan The Rauf said...

Uwaa comelnya Jaiyah!

Omai ee.. Hensem noh hang. Insecure i tau.

Nini Hanini said...

jaiyah sama cute ngan ee..hehe

ada ciri-ciri mak yang baik ee nih,dah boleh buat bini dah,ahaks!

IDAH RASHID said...

kak ee dah ada ciri2 ibu mithali ni.. XD pass nak jadi cikgu nanti sbb pandai layan budak2 hahaha well done sis!:)

Lollipop Manis said...

comeynyee jaiyahhhhh.
rajin dia bercerite. akk mmg taklaaa. main tepok2 muntot je. ekeke.

Ain Nafisha said...

comelnya jaiyah, manja betul dia nak berdukung-dukung hehe. Ye kak Ee memang nampak macho dalam gambar tu haha.

Lee Wa Wan said...

comelnya jaiyah :D

Fatin Alya Huda said...

Comel ja, jaiyahh tu. Tapi kalau nak dukung smbil buat susu memang tak sanggup. Tak reti nak buat 2 kerja dalam satu masa . ^^,

Miss Rin said...

haaahahaha ee . comel nya that girl . untung la . huhu . bagus la ni ada ciri-2 ibu penyayang sgt sgt . masak pun otw nk blajar kens ? heeee . good job ee :D

Aisya 사구라 said...

bakal ibu mithali ni... hohoho

Izzati Amira said...

comelnyaaaaa... nak kiss...nak kiss

Fariehan Ibrahim said...

haha so cuteee!
geram btol ngn bebudak comel camni :'D

Detective Fiqa said...

hahaha comelnyaa dia. :D

Aisyah Az said...

comelnyaa jaiyahhh.. hehe.

bakal ibu penyanyang ni. ngehngeh.

Hawa Faqihah said...

wow you have such a great 'keibuan' in your heart *wink* :D

Miss Xyz said...

apesal comel sangatt :3

Pykaa Pdott said...

Alaa comeynye dia . Gram plakk :p

nor nazliana said...

ala cutenye dia
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/rejab-may-giveaway.html

nor nazliana said...

ala cutenye dia
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/rejab-may-giveaway.html

nuranne (formerly simplyseoul) said...

oohh god so cute. and the photo is nice.

aswadz said...

macho bro. eh, macho girl. hehehe...

Encik Ket said...

"muke abg pelik"

tu lah ayat yg aku takkan pernah lupe dari sorang budak prempuan. ceh!

"muke abg mcm pelakon dlam astro"

yg ni kembang hidung sat. hahahaha!!

serius, budak2 yg hyperaktif kdang2 pengubat luka. dan kekadang buat aku bgai nak gile!

Nurul Farahizzati Zakaria said...

ee, kahwin jela ee.. seriously.. hahahahaha..

Arif said...

Im ur new fan...Tetiba, =p the story begins, belek2, pick one blogger secara mbabi buta when i wanna sleep. N then tadaa.. giler bdk ni, i can feel pceritaan dia. Kira good job la. Bole buat org xsk blog, jd tersuka. nway, goodluck for ur studies nurul farozee alwi. Arif from puchong