Sunday, April 13

compassion.


salam all.

i realize that i was someone who was too easy to feel sorry for others. i mean yaaa. sangat senang untuk kesiankan orang. and i shall help them.
not only to those around me even to strangers also.
and what is troubling my parents is my compassion for strangers.

for instance masa aku hampir nak kena culik last year. i'd blog bout that case. (uolls can read it HERE)
ayah told me,

"orang zaman sekarang ni takda yang boleh percaya. even ada pun. memang jangan percaya. banyak yang jahat dari yang baik. yang kita kenal pun boleh buat jahat kat kita. ni pulak yang tak kenal."

ya lahhh. mana ayah tak bising. everything happens bcs at first i wanna help that makcik indon cilakak.
aghh how come she wanted kidnapped me? cinabeng betul.

and mak once told me.

"tak boleh nak positive-thinking sangat dengan strangers. people nowadays ni lain macam. Allah pun bagi kita akal nak pikir. what the consequences kalau kita buat macam ni ke macam tu. think."

yes. i knew my parents were too worry nak lepaskan i to continue my study. akulah anak yang tersangat careless. and rare think wisely before do something.till i get the consequence.


careless is one of habits that i cant and hard to buang dalam bakul sampah etc. i keep recycling that habits.

the other type of perasaan kesian aku kat orang yang tak patut ada is when i knew that i cant help. i mean i dont have ability to help them but i still wanna try to.
some times i think. bila aku dah tahu aku tak boleh but aku still nak tolong. akan buat diorang rasa lagi kecewa.
dissapointed me =(

this is what happened lately.

"esok ada kat rumah tak? ajat buat kerja kursus. tension kot kawan aku semua dah seimbang,"

"ada je. aku memang free? normal lah aku dulu pun tak balance lepastu aku tibai je. esok pukul 10."

mamat ni pun datang lah rumah aku. actually he's my lil bro's friend. aku dengan kengkawan adik aku memang member.
boleh imagine tak? aku blur tengok semua kertas dia. 'yang ni dulu aku boleh buat asal sekarang lupa.'
dia dah memang separuh blur. aku blur terus. blank.

"takpa lah. kau balik rumah dulu kasi aku semua ni aku tolong buatkan."

"betul ni. terbaiklah hang."

yang aku tak paham. aku tahu otak aku ni dah lama tak pikir benda berat berat ni. but i still wanna help him.
lepastu aku sorang pening kat rumah ni. how to do all that accpunting work. yang aku pergi offer pasal apa.
aku kesian tengok muka dia stress gila.

"amacam susah tak? mesti susah gila kan?"

"aku blur gila. dah lama cuti. camni lah."

"abis tu? ko tak boleh buat lah? aku pressure gila ni."

aghhhhh this is more heartbreaking. kesian lah aku tengok. last last aku suruh dia copy kawan dia. kalau tak bagi jugak. bayar lah sikit.
nasib ada yang nak bagi.

sebenarnya aku kena tahu dulu ability aku untuk tolong orang lain. tapi tak. rasa kesian aku kat orang sampai lupa kemampuan diri aku sendiri.

ini baru contoh. banyak lagi situation yang tak patut aku ada.

chaww lu.
salam sayang.


29 comments:

Puteri said...

samaaaaaaaa. cepat kesian dekat orang especially bila nampak orang tua atau oku. rasa nak tolong apa yang patut but I know I can't :(

Nurul Syahada said...

hg nak kena culik by that indon cilakak? haha ,must read ur old entry. haih, maybe bcs of this lah hg taipo memanjang. hang seteghess ni ee. sampai tak boleh nak fikir leklok. relax kay ee. :)

Niena Reen said...

Aduhaii.. Kalau rasa kesian tak kena tempat pun payah jugak kak ee.. Kesian pun berpada2 aja lah kan.. Betul yang macam parents kak ee kata, bukan semua orang ni baik. Even yang kita kenal pun boleh buat jahat...

zakira afina said...

memang punn. rase jatuh kesian dekat orang. rase sedih gile klu tak dapat tolong. tapi cenggitu laa, hakikat dunia sekarang, manusia dah berupa-rupa. -_-

Nurul Syahada said...

eh one more comment, chef ee, u look gojesss <3 kbye .

Tashira Sha said...

oh my. tak tahu lagi pasal kes culik tu. aaa sometimes sha pun macam tu. even my parents cakap tak yah nak tolong org sangat,nanti berlaku sesuatu baru tau. -.- erkk

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

Ee ! baiknyaaa tolong orang.. hehe. hazy pun tak sampai hati bab tolong siapkan assignment org lain... walaupun malaaaassss..

Akeyla Azmi said...

eiii susahnya nak percaya orang sekarang ni mashaallah TT_TT

Farah said...

Baiknya la ee ni. Kena lebih berhati-hati ni.

Izzati Amira said...

waahh. terbaik ahh kamcing ngn kawan adik lelaki.. dulu akak mcm tu la.
bagus betul tolong adik member.. xpe2..buat baik dibalas baik

Zara Nurhaidah said...

dont push urself harder than ur ability dear.. tolong takat mampuuu jaa.. hehe.. dah kira niat kita tu baik nak tolong dia kan.. tp btol la skang ni xleh cpt pcaya ngan org.. huhuhu..

nuranne (formerly simplyseoul) said...

true dear... sometimes kita rasa bersalah dengan org yang susah, daif..tp kena berhati2. you never know a person. never.

Farah Arina said...

ee, jangan mudah percayakan orang lain. zaman sekarang ni macam-macam boleh jadi. take care, okay? (:

Nadratul Syazwana said...

Awat Ee baik sangat niii >< Tengok muka pun innocent semacam je hahaha eiii jgn baik sgt laaa. Baik boleh but be real, be logic. Okay Ee?

sYiRa LoKMaN said...

singgah sini dari entry blogger remaja blog HH :))
SELAMAT BERKENALAN, jemput singgah blog Syira ye ..dah berwajah baru :)

Puan Gojes said...

omaiii sayang. PG pun punya habit yang sama. cepat sangat2 kesian dekat orang and cepat sangat nak bantu orang. evendo orang tu buat jahat kat PG pun, PG masih nak tolong orang tu. da memang di kurniakan habit macam tu kot kan Ee :)

Aisyah Az said...

hehe.. yaa kalau nak tolong orang kena tgk ability kita. ukur baju di badan sndri. huhu.. ee gojes sangat kenpa haaa..

eyqa yushaiza said...

samalah kita. kadang2 rasa bersalah sangat kalau tak dapat tolong. nak2 lagi bila orang tu dah buat muka 5 sen.

but zaman sekarang, not only strangers tapi friends pun kadang2 ambik jugak kesempatan. macam melepaskan anjing tersepit kate orang.

Nurul Farahizzati Zakaria said...

ee ni.. jgn r baik sgt.. tapi kan.. ai pun camtu jugak.. such as, xnak bg dorg copy assignment.. tapi, bila dorg tny, terus bg.. haha.. T________T

Ain Nafisha said...

tu lah orang zaman sekarang ni kalau tolong benda lain pulak diorang buat tapi kalau tak tolong rasa kesian bersalah pulak T^T

Ain Nafisha said...

tu lah orang zaman sekarang ni kalau tolong benda lain pulak diorang buat tapi kalau tak tolong rasa kesian bersalah pulak T^T

Junkyo No Hikari said...

Oh scarynya baca kisah nurul...

I've that kind of experienced but not kidnap case but one boy.. seems like "pervert" he go through my sit in the bus and sit beside me near the window... de fish! its my fault too I talk to him when he's sit peacefully at the back.. (but he talk to me, I can't just stood there, just shut my mouth.. TT^TT)
and know what.. when I try to get up from the sit since I feel not safe with him... (ya lah dia masuk selit pastu duk kat sebelah sit kita yg mmg sengaja kita kosongkan) but he grab my hand so hard... demmm... I wanna cry at that time... I'm glad that he release my hand because I say that I'll not run and after that I run to the front sit near the eldest.. I feel safe there... fuuhhhhh... I hate that incident since I talk to that stranger he take that kind of action... aaaarrhhh... man so scary... TT^TT

oopssss.. macam karangan dah... sorry... :D

btw be careful next time okie... don't walk alone.. :D

and I think betullah cakap pepatah... ukur baju di badan sendiri ^__^

I should apply that too :D ahaha

Pykaa Pdott said...

Eh akak sama la kita syg akak pon mudah sngt kecian kat org tao . Tapi kdg2 bila kita kcian kat org n tolong org kdg2 tuh.dorang mcm mlampau sgt plak kan . Gram jugak kdg2 tuh.dgn prgai mnusia nie . Haish btw adik sis nie comey . Suke btol akak tgk adik :)

Lieya Yaya :) said...

Ya Allah .. ee hampir kena culik ?! . ee ! jaga diri k . jangan percaya sangat dengan org2 kat lua mcmtu . tambah org2 asing mcm tu . kalau ee dpt stu tmpt belajar dengn akak . meh akak jaga ee . hua hua . rasa kesian pada org tuu normal . biasala tu dik :') wahh gambar ee comel! hehe

Niesa said...

sekarang ni mmg kena hati2 lebih...sebab org nk menipu dh byk sgt tektik..hukhuk..apa2 pn take care dear syg..xsalah kesian kat org..tp mesti berpada2 juga..jgn smpai menyusahkan diri sendiri dan jga parents..hehehe

Detective Fiqa said...

rasa nak tolong tu ade. tapi kekadang rasa curiga huhu zaman sekarang bahaya =.=

Siara Elina said...

seriously, ee memang comel =) hee

Miss Rin said...

haihhh baik betul ni jadi org .
kita sama beb . memang jenis cept kesian kan org . mesti nak tolong jugak . haha -.-

wafacw said...

be commpasionate is EXTREMELY important to be a good soul... but make sure you are not allowed yourself into any trouble... should learn how to smell trouble in the first place... I mean, finad a distance also... don't get too close if you don't know someone in dept yet... That's a good quality in you... good luck... :D