Saturday, March 1

kecik besaq.


Salam all.

All of sudden someone knocked on my door. i mean pintu bilik. entah siapa. i dont think so thts my brader bcs normally mamat tu takkan ketuk pintu. dia jenis pakat serbu masuk je. then i began to wonder who.

"Assalamualaikum ((ashaaaamekom))"


i was lying on my bed. then i got up and opened the door. there were a little cute girl in front of me. sambil bawak bantal kecik dia dengan botol susu.

ala comel comel comel. anak sedara gua rupanya. she will be 2 yrs old on this 6th March. yey. dah besaq.

"haaaaa. nak apa ni?"

"nak tidur sini. tidurkan jaiyahhhh." 

dia terus pergi naik atas katil. bcs of dia dah request so i started to tidurkan dia. alah. no problemo. dah biasa buat kerja camni.

usually i shall sing some zikir to snooze her just how her mama did. since dia kecik lagi memang dia biasa tidur ada orang duk zikir untuk dia. how cute. emmmmm.
i berzikir till she literally falls asleep. and what i did to know tht dia dah betul betul lena is tarik dia punya botol susu. and if dia dengan rela hati lepaskan botol tu kira dah lena lah tu.

hahahahaa. this is my own theory. lol.

and i thought tht how happy to be a kid. i mean yaaa they dont have any problem to be solved. setakat problem cemana nak susun lego lego ni jadi bentuk yang diorang nak. cemana nak make-up kan barbie doll secantik yang diorang nak. etc.
tu pun kira masalah besar dah bagi diorang.

main main main main. penat tidur. lapar makan. minum susu.

all tht will change when ppl began to grow. yaaaa. start with tangkap cintun dengan beruk. etc. hahaha.

i just miss my childhood. main bola sepak. penggal slipper. main guli. bola sepak kotak blablablabla.
malam-malam ayah tidurkan. 
and dont have any problem. setakat problem malas buat homework tapi takut cikgu marah. tak puas waktu main petang sampai dah maghrib pun tk tahu nak balik rumah. kena marah dengan mak. blerghhhhh.

gua rasa benda tu kacang goreng je bila dah besar ni. padahal dulu rasa tu lah masalah negara paling besaq sekali.
problem cintun beruk pun takda apa. semua gua yang tinggalkan diorang. terima kasih untuk semua hadiah hadiah kauorang yang lastly aku campak je entah kemana.

hehehe.

when we start to know what is sayang. what the mean of sayang. and we shall have 'that' problemo.

this is what we called life.

bila kecik kecik teringin nak jadi dewasa.
bila dah besaq teringin nak jadi budak-budak.

cliche bukan?

itulah manusia biasa.

peace. chaww.

31 comments:

Noratiqah Adib said...

Manusia...

Anizz Annisa said...

akak rindu zaman mse kecik jugak.. no problemo bak kate ee.. rindu nak panjat pokok..haha..

Nurul Syahada said...

Kirim salam jaiyahhhhh. haha kbai

cik lisa said...

bila kecik, nak cepat besar, nak ada semua benda,nak lesen itu dan ini, tapi bila dah besar, nak jadi budak balik sebab tak perlu ada tanggungjawab.. well, our peoples, and yes me too, haha

Mazni Munawar said...

tulah, rindu gila zaman budak2 kecik dulu. nak buat apa2 pun rasa tak malu. hahah

Julie Jamal said...

damn, memang dulu masa kecik balik lambat dr main petang petang tu dah rasa mcm benda tu salah paling besar dlm hidup. haha. tp dah tua tua ni... -,- sigh, only God knows how much i miss my childhood moment. :')

Nur Inani said...

waktu kecik semua permintaan dilayan. dah besau ni hmmm.. hihi :P

Nur Hamizah said...

Bestnyaaa ada anak buahkan. Ada adik. Dapat pegang baby. Miza bila nak pegang je ibu cakap tak boleh la apa la. Sobsss TT________TT

Farah said...

Betul tu ee! Bila dah besar ni, asyik teringin jadi kanak-kanak balik sebab tiba-tiba banyak je masalah yang kita kena fikir bila dah besar ni.

Farhah Nasuha said...

Wahhh , deep . Rindu nak jadi budak perempuan yang always mintak beli mainan ;')

Gee Lion said...

zaman chilhood ialah zaman yg tak mungkin berganti dan kembali. rindu tu biasalah.. hehe..

Ahmad Zaki said...

Tu la dik. Makin berusia, makin kita rindu zaman lampau. Tapi yang berlalu biarkan menjadi kenangan dan kita kena teruskan hidup yang mendatang. =)

ZH Blogger

Akeyla Azmi said...

betul T_T
dulu qila sentiasa cakap eeee taknak belajar. Cepat lah belajar. Nak kerja. taknak belajar T_T

sekarang dah terbalik.
Nak belajar. Taknak kerja hihihi <333

Miss Boo said...

rindu zaman budak2 dulu... xbyk bnda sgt nak fikir... plg pun fikir alasan tuk homework cikgu bagi xsiap... hahhaaa

Farah Arina said...

kalau boleh nak je putarkan masa balik. pergi waktu zaman kecik-keik dulu hm

Nurul Farahizzati said...

huhuhu.. sadis pulak i baca u.. bukan apa, i nak jadi budak2 balik.. seronoknya.. huhu..

Azie Namico said...

Hehehe...nak jadi kecik balik ker....rugi2....besar lah best...bole buat mcm2....kecik semua org buatkan...ahaks

AmySyahiera Malik said...

rindu zaman kecik kecik dulu jugakk , zaman di mana kita masih tiada dosa :'(

zakira afina said...

macam comel je bunyi baby cakap. pelat laa katekan.. haha boleh jadi ibu mithali ney ;)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

masa kecil dulu teringin sangat nak besar.. bila dah besar ni dah ada bebanan tugas dan tanggungjawab terus teringin nak jadi kecil balik.. hehe.. apa-apa pun bersyukurla..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

salam,,terjah sini ..true life dear,,kalau blaja bila lah nk habis, tp kalau da keje rase nk blaja semula,,hehehe

Anis Adnan said...

Rindu zaman kanak-kanak~

Eimma Esmail said...

sangat clihe... hihih

Izzati Jefree said...

hmm lumrah manusia. dulu masa kecik rasa mcm best je jadi org besar. skrg. rasa mcm nak jd budak balik. how i miss my childhood

eyqa yushaiza said...

childhood time adalah masa yang paling berharga bagi manusia. rindu gila time nakal+jahat dulu. :'D

BUNDA a.k.a KN said...

Salam ukhuwah dan salam ziarah dari bunda...

Akmallaaa said...

Masa Akmal kecik dulu, Akmal suka tangkap pepatung guna raket badminton. Haha. Salah guna fungsi raket tu. And febret Akmal is ikat batang ais krim kat tayar basikal, and round satu kampung. Kayu yang diikat tu menghasilkan bunyi yang sangat bising bila bergesel dengan tayar! Pastu, kena marah ngan ibu :3

anamizu said...

alololo comelnye nak tido dtg bwk bantal + botol susu hehe

hurmm tu lah. dulu ms zmn study, dok kalut la nak cepat habeh sbb x sabaq dah keja. skg bila dah keja teringinnye nak jd zmn study balik hehe

Yana Halim said...

bakal jadi mak yg baik ni. hehe

Alia Laila said...

Assalamualaikum :)

Alahaii so cute la your niece :')

Miss Rin said...

''when we start to know what is sayang. what the mean of sayang. and we shall have 'that' problemo.''
haha . true beb .
well , nice entry dear :)