Saturday, March 29

Focus and Ask.


Salam all.

first of first. apologize untuk gambar yang annoying and takda motip pun sebenarnya. kisah? =p

someone asked

cemana eh akak boleh dapat 7A? nak tahu boleh? akak selalu luangkan masa baca buku bila? nak tahu je. harap akak dapat share.

and i was likeeeeeee. 7A je pun. and i take a fairly long time to post this entry. actually at first i dont want to. ye lah. tak tahu nak post apa. hahaha. but bcs of this girl keep asking me "dah update ke?" etc. and yaa.

sebab aku tak tahu nak update amenda

 - im not a hardworking student yang hadap buku 24/7
 - duduk rumah lebih rajin online/facebook-ing/blogging/youtube-ing etc. dari study.
 - tidur lambat bukan sebab study. and tak pernah study lebih pukul 1 am, 
 - suka study sambil hadap laptop/texting etc.
 - buku banyak tinggal bawah meja dekat sekolah.

and banyak lagi. hahaha.

sebenarnya aku pun tak tahu nak cakap cemana aku study. kalau nak bagi tips tu lagi lah tak ada. aku pun tak pernah follow tips apa apa. im just doing the way yang aku selesa.
but i try badly to realize and know how i studied for spm. just for spm. hahaha.


stay focused in class. i mean when teacher is explaining something please jangan buat menda lain.
kalau nak suruh focus dari mula class sampai habis tu. personally aku pun tak mampu. but if you can. tabik springggg beb. hahaha.
yes. aku sangat focus bila cikgu mengajar. sampai kengkawan sebelah aku pun tak berani nak tegur bila diorang nampak aku tengah focus. sebab aku sangat focus.

aku ingat lagi. bila mamat belakang aku nak mintak apa entah dari aku. mamat ni kalau nak bercakap ke apa dengan aku mesti through best-grrrlfriend aku. serious. and best-grrrlfriend kata camni.
"ee tengah  belajar lah. kejap lagi lah."

satu lagi menda aku ingat. bila cikgu physics cakap macam ni.
"tengok farozze tu dah nak tembus whiteboard ni dah. bulat je matanya."

hahaha. cukup dah bukti yang aku sangat focus bila cikgu mengajar.


and one more thing is. aku akan tanya cikgu tu till aku paham apa sebenarnya yang aku belajar. apa sebenarnya yang cikgu ajar. seriously.

aku rasa paling aku extreme bila bertanya is Addmaths subject.
sometimes cara aku dengan cara cikgu and the others selesaikan satu problem tu berbeza.
jawapan sama tho. aku akan refer cikgu betul ke tak cara aku tu.

memang aku jenis selagi aku tk dapat apa yang aku nak paham dalam subject tu. aku akan try sebaik mungkin nak paham. hahaha.

yang aku boleh jadikan bukti. when Hahahafiz pernah cakap adalah berapa kali bila aku absent.
"kelas ni senyap je bila uolls tak datang. takda siapa pun nak tanya. cikgu pun mesti bosan." etc.

aghh aku dah lupa. but somethg yang macam gitu lah. hahaha.


honestly. post ni diambik kira masa aku menengah atas je. menengah bawah jangan ingat lagi. mesti kauorang tak percaya yang itu aku TT____TT

aku dah tak tahu nak share apa. sebab aku ni 'ye ye o' je belajar. hahaha.

maybe cara aku belajar tak berapa suit dengan result. ye lah. aku dengan hahahafiz. lepastu disiplin entah pape.
tapi seriously tak berapa banyak pun usaha aku. and maybe jugak usaha parents aku yang lebih.
hantar aku pergi join skor A BH. beli portal score A etc. and lain lain. hahaha.

and ada jugak yang cakap dekat aku. "kau ni pelik lah. maybe sebab otak kau macam lelaki kot cepat pick up."
aku tak ingat siapa yang cakap. hahaha.

another post yang related to this post.
salam sayang.
chawww.


28 comments:

Anizz Annisa said...

otak cerdas ye ee..baguslah..teruskan focus dlm pelajaran mase ee dh further stdy nt keyh.. :)

zakira afina said...

well ee, kire ee memang cepat pick up laa tu. hehe nikmat Allah untuk ee.

Lollipop Manis said...

kalau nak belajar tak boleh ikut cara org. kena ikot cara sendiri. Baru tak rasa stress. tp kalau nk ikot cara org, juz make it like motivation pon hokeyy. xD

Nurul Syahada said...

actually it depends on ourself. ada yg dgn fokus dalam kelas pun is enough or maybe dlm kelas main2 but yaa, alone session maybe. balaja sendiri. yahhh ee, nice sharing. :D

Aisyah Az said...

ee comellllll nyaa.. haha. lebih focuz kepada gmbar ee =p

Mazni Munawar said...

saya pun fokus jugak dalam kelas, tapi disebabkan terlampau fokus tu, otak melayang kat tempat lain lak. kengkawan tengok saya ni kemainlah pandang je cikgu time ngajar, tapi hakikatnya otak saya tengah merayau-rayau T_T cuma kadang2 je dpt fokus betul2

Puteri said...

Ya Allah, banyaknya selfie. hahahaha comel Ee :p

Nini Hanini said...

fokus penting tu..kak nini sama je ngan ee..ye ye o je..nsib baik spm ok :p

Ain Nafisha said...

Saya selalu fokus dalam kelas tapi lepas belajar entah ke mana melayang benda yang belajar hoho. Banyaknya selfie, hehe cute je :D

Miss Xyz said...

Ahaha, "maybe otak kau macam lelaki kot cepat pick up." Saya pun rasa saya belajar ye ye o je. Sebab tu markah pun dapat ye ye o je xD

Nur Kamsinah said...

suka bergambar.... dah betul dah ~

:) ANDA DI TAG!!! SPECIAL GIVEAWAY {HADIAH - handphone MOTOROLA GOLD EDITION}

Siara Elina said...

haha terbaik ! =P

Farah said...

Comel comel je gambar. By the way, memang betul, kita kena cari cara belajar yang paling sesuai dengan diri kita sendiri.

Pykaa Pdott said...

Akak lebih fokus pada gambar2 adik lgi . Haha :p comey laa dia . Haish :D

Noor Hanim Abd Halim said...

awak comey !! haha.. *tgok gambar dulu baru baca hehe*

Niena Reen said...

Kak ee memang jenis senang pick up ni. But yes, setiap orang ada caranya yang tersendiri. Macam saya, saya ialah kaki study last minute sebab saya rasa benda tu lebih lama lekat berbanding study awal2. Ehehe. Dan ya kunci utamanya juga kena focus! :D

shedameor said...

wahhh 7A. congrats dear ! result kita berdasarkan usaha kita. so, decide nak sambung mana ?

Ninaa Hassan said...

haah kan ee fokus dlm kelas tu penting. tgk budak laki2 kelas ninaa dlu mana ada study , tp diorang fokus dan suka tanya apa yang tak paham dekat cikgu.
result semua pon jadi tip top

Akeyla Azmi said...

untung lah jadi ee yg pandai ni hmmm hihihiihi
dah lah omey haihhh banyak nyaa untung hikhik

Cikna said...

Time cikgu mengajar fahamkan betul2 tu pun 1 teknik jgk tau

Farah Arina said...

farah susah nak fokus dalam kelas. kalau kat rumah pun susah nak fokus. aishhh problem ._.

Teena Tna said...

Tahniah ye nurul. Akak pun suka bertanya time dalam kelas. Kadang2 kawan rasa annoy bila akak byk tanya. Tapi diorang sendiri cakap, soalan yg kita tanya tu memang make sense pun, cuma diorang jer yg malas nk tanya. Haha

Nur Hamizah said...

Bila ee buat entri ni miza teringat dulu masa form 5 ada kelas tambahan. Kawan miza siap-siap bagi amaran bahawa miza jangan tanya banyak soalan. Sebab budak kelas dia orang tak suka. Perghh rasa macam apa je kan. Tapi apadahal. Kita nak ilmu, kita kena la usahakan ? :')

Thirah Radzi said...

Thirah setuju. tang tinggal buku bawah meja tuu. ahaha

Zara Nurhaidah said...

Cara belajar masing2 xsama kan dear.. biar nakal asal berakal. Kita xperlu study hard sgt.. tp itu depend laa. Yg pntg study smart. Jan pksa diri sgt masa nk blaja tu. . Hehe

Nurul Farahizzati Zakaria said...

senang citer, pandai semula jadi. case close... hahaha.. masuk u, jgn buat perangai ye ye o sgt. nnt mcm akak.. xberapa nak masak.. hehehe..

Arif said...

takdir yg sgt bgs

Arif said...

berbeza jns kecerdikan. nice