Wednesday, February 19

Bulan.


salam all.

quite recently. while i was watching tv. tengah syok syok.
as usual orang yang suka mengacau aku.

"dekat bulan ada udara idak?"

"entahlah. actually aku pun tak berapa sure. ada jugak article yang kata ada. tapi tak banyak."

"kamu tahu idak every planet ada bulan dia sendiri?"

"haa? apehal pulak? bulan tu ada satu je lahhhhhhhhhh. dia macam matahari jugak lah der."

"okay. kalau macam gitu apehal bulan tak dikira sebagai planet. tapi matahari such a planet. ha apehhhhal?"

"sebab kita yang bergerak mengelilingi bulan. haaa haaaa.", emm actually masa ni aku dah tak tahu nak jawab apa. hahaha.

"apehhhhhal pulak? betul lah. setiap planet ada bulan sendiri. and tak semestinya ada satu bulan je. kalau tak caya pergi google."

"haaaaa? apehhhhal pulak.", aku malas nak percaya sangat abang aku ni sebab dah banyak kali dia main main kan aku. auta lebihhhhh. hahaha.

so dengan ketidak puasan hati aku ni.
aku pun tanya lah dekat someone yang i thought kauorang tak payah tahu sapa. hahaha.

aku cuma cerita apa yang abang aku cakap and actually what i hope is dia nak sokong apa yang aku cakaplah. i mean yang bulan cuma ada satu.

but too dismay.

hahaha. dia pun cakap mende yang sama. and baru lah aku nak percaya. emmmm.

"seriously? serious baru tahu. memang baru tahu."

"apalah budak science tak tahu."

"hahaha. entahlah. macam tak pernah tahu je sebelum ni,"

etc.

so kitorang pun cakap pasal planet Mars yang ada dua bulan.
and i love the part bila dia cakap,

"macam kalau orang bercinta suruh tengok bulan kan?"

"ha ah."

"kalau dekat Marikh. dia curang lah."

"hahahahahaha. ye lah sebab ada dua kan?"

"hm. sebab tu takda orang duduk dekat Marikh."

etc. ((i didnt too remember our conversation. peace))
but how cute. hiks =3

then aku pun google. so Alhamdulillah google so helpful. i found what i wanted.

guess what is the name of the Moon for our bumi?
agh. buang masa lah nak guess apa.
emmmmm the name is Luna.

bulan dekat Mars (Marikh) is Deimos and Phobos.

and planet Jupiter paling banyak sekali bulan. ada 67.
whoa. amazing. Allah swt the Almighty.

daripada dulu bila aku tengok bulan. entahlah kenapa. aku akan nampak mata hidung and the Moon's smile.
i dunno if my imagination was too high and stuff.
but i love it so much. it was super cute okay. speechless.

i actually feel a bit sad bcs why i never think bout this. i mean yaaaa. i should know this. kan?
disappointed me. sob.


sekarang aku tengah busy nak habiskan baca buku ni.
sorry lah im not a  novel lover so tak boleh nak share cite.
i just love comic and fairy tales. and thanks mak for bought me this book.

emmm im a lover of Enid Blyton's book =D

peace. salam sayang.
chaww luuu.


28 comments:

Zara Nurhaidah said...

ooo... zara baruu tauu.. seriously ?? ada nama jg rupa nya bulan2 tuuu.

Nur Hamizah said...

Seroiusly ee ? Allah miza baru tahu. Hahaa. Macam ni kata nak jadi astronomi tapi tak tahu pun. Ehh tu bukan buku yang ee cerita don't judge by it's cover ke ? Hehee.

Nurulee said...

ha ah. tapi ni yang baru. hehehe. kan Enid Blyton banyak buku =D

Nurul Syahada said...

bila ee share menda ni baru lah tahu bulan bukan satu . haih dah mcm katak dalam kotak haha XD

Lollipop Manis said...

haha. seriouslyyyyyy? baru tau kot. kikiki.
buku tu berkurun kat rumah. jeling sebelah mata je tk sudi nak baca. haha

Nurul Farahizzati said...

huwargh.. baru tahu jugak.. hahaha... lama xbaca buku enid blynton.. ni rasa nak gi cari nih...

Nurul Farahizzati said...

huwargh.. baru tahu jugak.. hahaha... lama xbaca buku enid blynton.. ni rasa nak gi cari nih...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

ingat ke bulan ada 1 je.. hehe.. baru tahu juga.. rupanya setiap planet ada bulan berbeza..

Niesa said...

mcm niesa pernah gak terbaca pasal bulan ni bukan 1 je..tp dh lupa kat mana...hehe..nama bulan tu xtau..

Gee Lion said...

nasib baik tahu sekarang.. kalau tahu bila dah ada anak nanti camne.. siap anak tanya lagi tu mesti ternganga-nganga an.. hehe..

cik kiera said...

Hahaha, Serius kiera pun baru tahu bulan ada banyak... Ingatkan ada satu jaaa.. Kihkih..

aimi zamri said...

haha.. kesian adk akak ni baru thu.. tapi comel je ayat someone tu..
hehe.. sape someone tu dik :P

Farah said...

Banyak kan benda yang masih kita tak tahu walaupun kita rasa kita dah banyak belajar :)

I always amaze with new discovery everyday. Kuasa Allah :)

Farah Arina said...

sedapnya nama luna. em banyaknya sampai 67 xD

Aisyah azizon said...

hehe.. ecah tahu benda ni masa year 6 dlu. cikgu ada explen planet lain pun ada bulan. haha.. pak cik google memang membantu right.

eyqa yushaiza said...

Allah is the Almighty. Kalau ciptaan-Nya sudah hebat, apatah lagi Penciptanya. :')

Miss Boo said...

tiba2 dtg feel nak nyanyi lagu yuna... oh bulannnn... :D

Junkyo Hikari said...

ahaha XDD sy nak gelak kuat2 neyh.. ahahahahahaha XDD (oops.. sorie sorie) XDD

biar betul tak tahu that other planet have their own moon? XDD
(rasa mcm org jahat lak-tengah berlagak sikit neyh actually..TT^TT)

dulu waktu kecik2 tengok tak Power Rangers? urm.. tengok tak Power Rangers Space tak pun kartun yg pergi dekat planet lain.. ada bulan kan dekat planet lain.. masa tuh sy dah pikir yg diaorang ada bulan diaorang sendiri.. and kadang2 tuh bulan dekat planet diaorang kan banyaaakk.. and besaaaar sangat tak macam dekat bumi kita neyh XDD hehe... (masa tuh gi carik buku2 dekat library pasal planet nak tgok betul ke tak)XDD

suka bulan dekat planet lain sbb nampak cantik XDD hehe...

btw tak terlambat pun nak tau XDD ahaha.. rasa lawak dgar awk nye story hehe XDD

cute Pretty Star de Pony.. gud luck read that XD mesti best kan.. :3

Nurulee said...

sadisnya rasa diri ni T____T

Ahmad Zaki said...

Dekat bulan ada apa? Hahaha. Pinjam buku tu. =)

ZH Blogger

trah zain said...

eh? ketiduran kot time dlm kls tu Ee..haha..

tp said...

haha.. bulan ada satu je.. hahaha.. sorry.. x tahan gelak baca starting part tu.. but then you are not an owl, so u r forgiven for that :p

Alia Syahira said...

Samala ! Saya pun suka buku enid blyton , haha sebijik macam tu cuma tajuk dia the tower in ho ho wood hehe

Alyani Matshah said...

Seriusly ~ baru tahu...

Junkyo Hikari said...

alamak.. jgn sadis2... XDD

dah berlalu dah bnda tuh.. skang dah taw ilmu baru XD

kongsi dkat org yg tatau.. ^__^
kita akan rasa dihargai :D
kurang skit rasa sedih hehe

Anis Zahidi said...

hihihi ok sekarang baru thu bulan ada nama :D ngeee

anamizu said...

errr ramainye jugak yg baru tawu psl BULAN ni ee =P

Akeyla Azmi said...

qila dulu je baca enid's hehe. Enid blyton perempuan kan? :D hehe