Sunday, November 16

learned....


salam all.

first. im sorry to all yang rindu and stuff kat i.
coz dh seminggu cuti but baru nak update blog.

one word.

pemalas.

em. i already read all yr message and yaaa i miss my blog too.

since i continued study and stay from family.
i've learned something. i learned a lot tho. hahaha. but i just learned to live without help from my parents.brotha.sista.

and of course i felt a bit of freedom.

yes. freedom.

its quite exciting.

hehehe. peace.

ive learned to be more mature. but i still childish. ya i know. pathetic TT__TT
emmmmm. nevermind. at least there's a change and progress. itu lagi penting.

 
of course i've a lot of new friends.
well malas nak upload banyak lagi gambar. hahah.

till we meet again.

salam sayang. chaww.

Wednesday, May 21

will be a kmj-ian.


salam all.

lepas ni aku one of kmj student. i mean kolej matrikulasi johor.
jauhkan perak pergi johor? hahaha.

for the first time nak jauh dari family.
jauh dari parents.
first time nak sensorang handle life. semuanya.

and aku tak pernah ada experience duduk hostel. so a little bit awkward nak prepared segala macam hal.

hahaha.

"ee tak pergi ipg?"

actually ipg result tak keluar lagi. entah bulan berapa aku pun tak sure.
for sure masuk matrik dulu and kalau dapat ipg lepastu aku chaww pergi ipg.
kalau tak. go on je lah dengan matrikulasi setahun. inshaAllah. gitu.

(met husna again hehehe)

(inshaallah. ada masa i wanna blog about ipg interview)

"upu cemana? taknak buat rayuan?"

honestly. taknak buat rayuan.
actually macam gini. masa apply upu dulu pun aku main main.
i mean orang isi 8 pilihan so possibility nak dapat salah satu tu tinggi. but guess what? aku isi 4 pilihan je.

and course yang aku ambik tersangat tak sesuai dengan result.
at first aku check course apa yang sesuai dengan result aku.
but i dunno why im so stubborn. nak jugak pilih asasi sains fizikal which is perlukan chemistry C+ at least.
but i just got c.
and masa apply. im not too prefer because both of my parents suggest masuk matrik. so im okay. no hal.

bila dah apply and upu closed.
mak cakap. "kalau dapat pasum pergi pasum."
and i was likeeeeee. "whathhhha? orang isi memain je kot. course tk sesuai dengan result pun."

"takpa lah. mana tau rezeki dapat. believe in Allah."

okay.
and interview untuk course asasi sains fizikal pun aku tak dapat.
tak kecewa because aku dah expect siap siap.

"takpa. tunggu asasi sains fizikal untuk uiam.", ayah.

okay. and a few days before result upu keluar.
i told them. "orang rasa tak dapat lah uiam. chemistry c je."
deep in my heart masa tu. "kalau boleh tukar chemistry trial spm yang mana dapat C+ tu bagus jugak. syarat lain dah pass."

and expectedly. i didnt manage for upu.
so lek lahhhh. matrik and ipg dah siap backup.
matrik pun sains and confirm lah dapat modul sains fizik since aku spm tak ambik bio. hehehe.

so i will be in matrikulasi johor on 26th may.
because of perak dengan johor jauh. so i will be in Ayer Keroh Melaka 25th May.
one night at Sri Malaysia.
Alhamdulillah. dah register matrik and dapat bilik at first floor. so takyah susah payah nak naik tangga bertingkat tingkat.
and masa tu dah jarang nak hadap blog ni etc. get it huh?

papehal contact gua. nak ajar jumpa dekat johor ke apa.
contact gua. whatsapp/wechat/facebook/messenger/email.

zaman millenium ni penuh technology der.
apadehhhhal?
chaww lu =D

till we meet again.


Sunday, May 18

followanasyg.


salam all.

thank you so much yang dah puji header baru i.
thank you so much to brader Anas. who has created and give-away to me.
i was likeeeee omg. in 3 yrs im in blogging world. and this is for the first time dapat header free.

hahaha.

i dapat dua version. black and white.

and i choose that black one. i dont know. but its okay. boleh main tukar tukar header =p

oh yaaaaa. lets visit brader Anas's blog. (click his name) or click pada screenshot bawah ni.
http://followanasyg.blogspot.com/
and a few things about his blog.

hypothesis aku untuk blog dia.
cool. since header dia pun cool gila. idk lah tu header ke apa. but i consider meow tu as a header. okay what.
sempoi and simple. tgk template dia sempoi gila and all white. superb simple. hehehe.
so visit him and he was too friendly. seriously. tak tipu.

oh yaaaa beside that. ive got another questions.

#7 from blogger Aimi Athifah.
1)   simple. hahaha. idk =p
2)   anytime yang ada free time plus blogging mood and anywhere yang ada wifi and my laptop.
3)   Ee. nama tak manja pun tho. sobsob.
4)   tanya diri sendiri "mimpi apa eh malam tadi? ada mimpi ke tak eh?"
5)   typing. even banyak sangat typing error aka typo. but no worries. backspace kan ada.
6)   Hahahafiz.
7)   shawl and tudung bawal. bcs im wearing tudung.
8)   beside daripada pergi zoo. so far centipede.
9)   one of themmm.
 
10)   "aku" and "apa"
11)    Youtube. 

#8 from blogger Aimi Syafiqah.
1)   typing while listening to 'Entah' by Afgan.
2)   nope. just myself. hehe.
3)   me and my world.
4)   one of them is...
5)   in my bedroom.
6)   actually handsome and baik and pandai. but kena pilih satu je eh. emmm. kaya. =p
7)   as simple as me.
8)   Addmaths. honestly.
9)   takda. but dulu pernag minat lagu Heaven by FT Island. dah lama sangat dah tak dengar balik tho. haha.
10) actually nak kahwin jugak. but bcs of benda kan. so i really want emmmm Apple laptop.
11) Ross Lynch.
 

untuk yang curious aku further study kat mana. tunggu next entry eh. cannnnn aaaaa? hahahah

yaaa ada rasa seronok nak bebas sikit.
but at the same time sedih. jauh gilaaaaa dari family. TT__TT
kena prepare mental and physical.

hm hm. see ya.
chawww lu.


Saturday, May 17

Answered.


salam all.

okay since aku dah lama tak bukak blog. so baru sekarang aku dapat hit back all the tagging. emm so sorry.

#1 from blogger Aimy Razali


answer.

1)   when someone thanked me.
2)   muka melayu bukan jambu. and cool. sporting. likeeee rock bebeh. no no. its not rock kapak.
3)   actually both are not my cup of tea. but ive no choice sooooooo.
 
4)   blog so pinky. cute. and aimy was such a cheerful girl. cloudless. hehehe. (ikhlas)
5)   "IF" honestly. nak kahwin. wedding nak buat dekat hotel 5 stars and i wanna hire a very pro wedding planner. then im gonna purchase a villa. balance. eceeewah. "IF"
6)   all sorts of perpisahan. seriously.
7)   'the reason' by Hoobastank. 'Things I'll Never Say' by Avril Lavigne. 'Welcome to the Black Parade' by My Chemical Romance
8)   so far pandai main trumpet je. and instrument yang paling aku teringin nak try is drum. including guitar.
9)   patahkan tengkuk dia. =3
10) movie Bridge to Terabithia. the moment when his best-friend, Lasley was dead. and he felt guilty and try to move on. omg. so sad. menitik air mata gua bruhhh.


#2 from blogger Eikin's
response.

1)   since Feb 2011. so plus minus dah 3 years.
2)   right now as a penganggur and harap duit ayah bagi. only rm83 and 60 sen. jap lagi top up blablabla. balance? =3
3)   aku tak pernah ada crush. like seriously? serious. my soulmate nickname started with H.
4)   'Redline' by Shizuka and 'Mira-e' by Kiroro.
5)   Both can aaaaa? since masa kecik kecik memang tengok both at ch ntv7 hahaha. but i prefer Shin Chan more.
6)   one of themmmmmm.
 
7)   prefer teacher. 
8)   Hazama.
9)   i can yawning sambil bercakap. muahahaha. i dunno actually.
10) no feeling. why so kacang? hahahaha. =p

#3 from blogger Syazwani Yazid
1)   embarrasing moment that i ever had was "im embarassed by myself for hurting him. the person i love and love me.
2)   jeling and ignore.
3)   actually dont have. goreng telur pun tak pro. last but not least. buat iced milo tabur.
4)   my favourite music is yang ber-genre jazz and blue.
5)   yang boleh control i sedikit sebanyak. bcs im so stubborn. so untuk betulkan diri ni, i really need someone yang tegas and a little manja. eh. sweet maybe. hahaha. and i thought i found him <3
6)   emmmmmmmmmm secret. okay lah. 5 days left =3
7)   all grlssss stuff. especially shoes. omg. im gonna crazy tengok kasut hahaha.
8)   nope. seingat aku lah. hahaha.
9)   in my plans. only four. kalau lebih. alhamdulillah. rezeki. hehe.
10) thing that i love the most is myself. (cliche)
11) simple and cool. and i love. peace.

#4 from blogger kak Yoyo
1)   memang ada sorang tu je lah boyfriend that i ever had. but yaaa memang hot. bcs i still remember dulu semua perempuan duk cakap pasal dia. while im the one yang menyampah kat dia. at last sangkut. hm settle.
2)   date means only two kan? so official dating was in 2013. dari 2009. 2013 baru ada official date. pathetic kan? what we do? window shopping watching a movies in cinema. cerita apa eh. emm malas nak belek ticket yang i simpan. but english film. hahaha. yep love.
3)   my mom since my dad was such a very busy man in my world. hahaha.
4)   honestly. Macca (cliche) sooooo Venice, Italia.
5)   i wanna be someone who is loved by everyone. i know it wont happen tho. "dreams"
6)   tak pernah ada crush. seriously. okaylah. when i was in standard one i asked mak, can i be married with my own bro. i mean arwah abang. im in love with him. dunno why. hahaha.
7)   nope.
8)   yeppp.
9)   wonderful.
10) 'Counting Stars' by One Republic.
11) pinky and such a cute blog. and you, kak Yoyo. cool. sempoi. anddd cute.

#5 from blogger kak Yaya
1)   clumsy but cool.
2)   public phone. useful for others.
3)   parents and family. (cliche) hahahahfz. bcs all of them inspired me.
4)   since i dont have any lecturer. hahaha. parents (cliche) so my ex-addmaths teacher. sir R.
5)   yeppp before. hehe.
6)   always. hahaha. but current song that i play again and again is 'Let her go' by Passenger.
7)   when my parents said "Alhamdulillah" after they looked my result. hehe.
8)   bagi 1 million kat parents and let they do what the want. serious.
9)   Acer. sometimes im using HP.
10) Good-looking. cool. tegas. a little manja. protective.
11) honestly. simple. but nice. keep it up. hehe.

#6 from blogger Misaki Pure Blood
1)   i dunno. emmm. about what happened in my life kot.
2)   romantic comedy kot. hahaha. idk,
3)   kalau drama. em i prefer japan and korea. but for movie. from western countries.
4)   actually i love anime. but im just reading anime comics. hahaha.
5)   nope.
6)   so far yes. but i still ada some thing that have not yet been achieved.
7)   kalau ikut instinct. i wanna get married immaaaa 24. i dunno why. hahaha.
8)   Beside Venice, Italia. is..... Paris Eiffel Tower, France
9)   i believe in magic. and "IF" i just wanna have that Harry Potter's magic wand and know all the spell of magic.
10) nope. but there are some thing that i wanna make it right. i hate that stupid mistakes T__T
11) actually both lah. hahaha. i need love because i love. i need money to buy anything that i want that cant be purchase by love.

okay im done. and untuk soalan lepas ni aku sambung study dekat mana. nanti aku jawab.
saja nak buat kauorang curious. hahaha.

yang tahu. senyap senyap sudehhhhhh.

okay bye.
chawwwww lu.
salam sayang.

Thursday, May 15

"come-back"


salam all.

ya Allah. Alhamdulillah. at last dapat jugak blogging. i dunno how to say what i feel right now. except excited and thankful.
why so over haa ee?

emm.

"ee pergi mana lama senyap?"

"bila nak update blog?"

"where have you been?"

etc,

im sorry bcs dah buat uolls curious gila. hahaha. actually macam gini. at first i'd a problemo with wifi. i mean the modem. then bila dah beli modem baru. this laptop pulak ada problemo which is cant detect the wifi.

fuhhh. berasap betul rasa.
kalau setakat nak online facebook ke apa. still boleh pakai phone so i dont mind.
the big problemo is i wanna blogging before i tinggalkan laptop dekat rumah since i have to further study.

ada jugak terpikir untuk blogging through phone. but then when i think about typo and nak erase balik. haih malasnya.

apologize again.

and this entry boleh kira macam comeback lah. hahaha. cheers.

till we meet again <3

Sunday, April 27

the Ideals.


salam all.

everyone has a dream. i mean ambition. since tadika lagi cikgu cikgu mesti tanya "nak jadi apa bila besar?"
and typical answer was "saya nak jadi cikgu/polis/doktor/bomba/askar."
okay lah nak yang macho lagi "saya nak jadi doctor pakar bedah/scientist/angkasawan"

blerghhhh. i still remember when i was in primary school. im in standard 5 kot if i wasnt mistaken. and at that time Dr Sheikh Muzaffar was selected to go to space.
and all the grrrrls "omg handsomenyaaa omg omg omg". bukan tu je. ramai yang berebut tukar cita-cita nak jadi angkawasan.
blerghhh. propaganda je semua tu. and i was likeeee "handsome sangat ke? =3" handsome jugak tho. haha.

kalau dulu bila orang tanya aku "nanti dah besar nak jadi apa?"
without thinking "cikgu"
since mak was a teacher so i grew up seeing mak come home and brought buku buku untuk marking.
memang masa tu aku rasa kerja marking buku/exam paper dah habis syok.

bila dah besar sikit aku mula pikir nak jadi stewardess. (mohon jangan gelak)
bukan sebab nak naik flight free. bukan jugak sebab diorang nampak cantik. cuma masa tu aku imagine bila turun flight jalan belakang pilot. fuhhlamak.
but i knew i cant be a stewardess. first bcs of ketinggian and another big reason is i didnt get my parents's consent.
okay forget it.

dulu. masa kecik. the most of the ideals that we dream based on what we saw.
bila dah lagi besar. makin banyak yang kita nampak. and at that stage. aku mula tak tahu apa sebenarnya ambition aku.
bila orang tanya aku "nanti kau nak jadi apa haa? cita cita?"
aku akan cakap "engineer." actually bukan whole-hearted aku nak jadi engineer. aku pilih untuk jawab engineer sebab aku rasa benda tu dekat dengan aku. hahaha.

bila orang tanya "apa cita-cita awak?"
and we answered "takda cita cita."
mula lah forum perdana pasal pentingnya untuk ada cita cita pada umur 16 tahun.
personally. masa umur aku 16 tahun. langsung aku tak rasa pentingnya ada cita-cita. maybe bcs of ramai yang cakap. "lebih 50% kau takkan achieve apa yang kau rancang untuk jadi masa secondary school."

 
(what i wanna be?)

apa yang orang pernah suggest dekat aku.

"ee kau jadi lah penyanyi. suara kau best. taknak ke?', classmate
"hish. gila apaaaa? taknak lah. kalau aku nyanyi pun sebab suka suka. tak pernah mimpi nak jadi singer."

"jadi doktor nak?"
"taknaklah. tak minat."

pernah aku rasa nak jadi cikgu tadika. honestly. tapi bila makin besar. aku realize aku langsung tak minat nak jadi cikgu. cuma aku suka budak budak. thats it.

imma tell you frankly. apa yang ada dalam diri aku sekarang. i mean apa yang aku rasa aku ada minat in that field is.
lecturer.dentist.pharmacist. and the most field yang aku minat is science physical or medical physics.

but i didnt put my dreams in high expectations.
people said. "dont expect too much if you dont wanna feel disappointed"
thats why i choose to feel suprised. hahaha. yes. i just wanna follow the flow of my life.
what i wanna do in my life is strive in earnest tak kira dalam apa pun. because i believe Allah knows the best. and i put trust in Allah.

now. im trying my best to achieve my dreams without putting high expectations.


Friday, April 25

snooze ja-e-yah.


salam all.

i had blog about her before this. so you can read it HERE.
as i have mentioned in that post what is i memang dah biasa buat kerja macam tu. so there was no problemo at all.
and yaaaa it happened again lately. but this time with more challenging.

she was 2 yrs old girl but tersangat bijak and can speak fluently. so she came to me.

"hmmmmm. mengantoklah. nak tidur."

"ala kesiannya dia. jaiyah nak iolls tidurkan ke?"

"alaaaa nak susu."

and i was likeeeeeeee. haa mana nak cari susu. mama dia tak balik lagi and memang takda spare susu dekat rumah ni. nak tanya mak. mak pun tengah berehat dalam bilik.
so i thinked deeply bcs ye lah kalau tak bagi susu budak ni dah merengek. then i decided to give her dutchlady chocolate drink.

"jaiyahhhh. susu takde. kita minum susu coklat nak?"

"susu coklat? coklat? nak." (how happy she was when she heard coklat)

when i asked her to duduk bawah till i finish prepare that chocolate drink.

"alaaaa taknak duduk bawah. nak dukung jugak."

untuk elakkan budak ni merengek. so i had no choice and have to dukung dia while prepare the milk.
okay. left hand i dukung dia and right hand prepare the milk.
dugaan nya. bila kita nak bubuh milk powder tu dalam botol. at the same time dia pun was too busy nak masukkan jugak. sabar.
and yaaa.i managed. succeed. yey.

 
(last week punya gambar. hehehe)

then i brought her into my room. and yaaa i try to snooze her with berzikir. qasidah ya hanana etc.
too dismay. tak lama lepastu dia bangun and began to play again. and i was likeeeee tadi kata mengantok.
so i got an idea.

"jaiyahhhh. nak dengar cerita pasal gajah lagi tak yang macam haritu tu."

"gajah yang haritu? nak."

then i baringkan dia. so i create my own story about gajah. hahaha. well. dah biasa dah reka cerita pasal binatang ni. =D
i began to tell her bout the gajah and sepanjang cerita tu tak berenti dia tanya. hahaha how cute.
and yaaa all of sudden senyap. tak sempat nak dengar moral values dah lena.
good job ee.

hm. i imagine bila dah sambung belajar and of course lah jarang jumpa budak kecik ni. confirm rindu. just like what her mama told me.

"entah lah macam mana nanti kamu dah sambung belajar. dah lah manja sangat dia dengan kamu."

i smiled padahal dalam hati. TT___TT
normal dah lah sorok perasaan buat buat cool. bukan hipokrit. tapi control macho.


over lightning ni. hahaha. macho idak? =3

hahaha.
chaww lu.
salam sayang.


Tuesday, April 22

tahu masak?


salam all.

last night ive got some advices from kakak kakak blogger. who are kak Yaya and kak Zara.

"ee baik belajar masak dari sekarang sebab husband nanti nak rasa air tangan isteri. hahaha." kak Yaya.

"....................... ee sila belajar masak nanti mentua test." kak Zara.

based on cerita kak zara. ada lah bagi impact sikit dekat diri aku yang tak tahu nak masak ni.

this happened. aku tengah syok hadap laptop/phone/wechat. yknowwww. mak datang bilik.

"jom. mak ajar masak jom."

"jap lagi lah mak. jap jeeeeee eh?"

"cepatlah. ayah nak balik makan. mana boleh mak lambat lambat nak masak. mak tunggu kat dapur ni."

last-last aku datang tengok dah nak siap. so aku pun mula wondering. lama sangat ke aku punya kejap tu. pasrah je lah. hahaha.

 
(no motip. saja throwback. muahahahaha)

"before spm kata lepas spm nak belajar masak. sekarang ni tak belajar jugak. cemana ni anak dara tak pandai masak ni."

"alaaaa no worries mak. nanti lama lama orang pandai nya masak tu. bukan susah.

"nanti dah kawin kena masak untuk husband. bangun pagi siapkan breakfast. lepastu masak untuk lunch pulak."

"orang belajar masak apa yang orang suka je boleh tak mak. macam orang tak suka kari takyah lah belajar yang tu."

"macam tu pulak. macam macam lah. belajar je semua. at least tahu. nanti dah kawin nak masak dekat rumah mentua lagi.

"makkkkk stop lah pasal kawin lambat lagi semua tu. banyak masa lagi. emmmm."

"imagine lah bila dah kawin nanti. mana boleh pikir lambat lagi. belajar dari sekarang."

aku senyap. hahaha.
pernah jugak bila semangat aku nak belajar masak setinggi klcc. aku jumpa mak kat dapur yang tengah masak untuk lunch.

"mak nak masak apa? ajar orang masak ni jap."

"mak nak cepat ni. nak pergi tengok adik dekat hostel dia outing harini. nak bawak dia keluar jap."

bukan sekali.

"mak ajar orang masak jap ehhhhh."

"tunggu kamu lambat lah mak kat dapur ni. harini mak nak cepat. lain kali ehhh."

"alaaaaa baru je ada semangat."

"tak apa. nanti dah kawin pandai pandai lah masak sendiri. confirm pandai lepastu."

mak suka camtu. bila tengah busy ayat pasrah je aku tak belajar masak. bila tengah free. mendesak kemain.
hahaha. thats why i love mak. cute kan perangai.

so aku pun curious. memang semangat aku sampai bila time mak busy je ke?
ke memang aku ni patutnya tak belajar masak. so bila dah kawin nanti baru lah boleh tunjuk depan husband kesungguhan aku nak belajar masak. barulah tambah sayang. hahaha boleh ke gitu?

but yaaa. aku sangat slow-motion bila dekat dapur. seriously. sampai ayah pun pernah tegur. ayah ajar aku potong buah lagi.
nope. bukan aku tak reti. tapi ayah ajar teknik yang betul. hehehe.

kalau kauorang baca post aku on sunday, 2013 february 23 (HERE) dah cukup nampakkan yang aku ni memang tak pandai masak.
belum aku cerita aku masak maggi sampai perencah dia tu hangit. emm takyah lah cerita eh? =3

okay relax. its okay. aku akan pandai masak as soon as possible. jangan terkejut kalau nanti blog aku cerita pasal masak je.
ye lah dah jadi masterchef.

hahaha. mohon muntah hijau berjemaah.

chawww lu.
salam sayang.

Sunday, April 20

the way i become a friendly person.


salam all.

maybe some of us is a very friendly and sociable. but some are not.
i mean they dunno how to start the conversation or dunno how to befriended with somebody. etc.
and i frequently look myself. yaaa i just wanna know that i am a friendly type of person or not.
but too dismay i cant identify. hahaha. ye lah bcoz sometimes i friendly and sometimes tak.
but i always try to be friendly as much as i can.

like what has happened lately.
as you know from my previous post that i went ipg with ayah. just with ayah to take the ukcg.
and ayah told me to berdikari since im alone without ayah and mak soon so ayah wants to familiarize me with such a situation.
and i take the challenge. yes i consider it a challenge. for myself actually.

so im alone there. pergi dewan exam sensorang as i asked ayah not to accompany me. i told ayah that "its okay and im gonna be okay"

sampai dewan i take the first step what is senyum without say anything. hahaha.
and i find my target. boleh nampak tak kesungguhan aku sampai nak letak sasaran?
how to know our target? kacang goreng je. bila kita dah senyum without say anything. tengok siapa yang reply senyum with full of ikhlas. then she/he is your target.

then i came to her. if i wasnt mistaken. i hulurkan tangan to bersalam. as usual. and she asked me to sit beside her.
any i was likeeeee fuhh nasib baik sasaran aku kali ni friendly jugak. tanya sekolah mana etc.
bcoz i think im the type of person yang kalau orang tu okay and i will be okay. kalau orang tu jenis pendiam and tak banyak cakap so i wont be a talkative too. thats it. do you know what i meann? i hope you so.

bila dalam dewan and as usual kena ambik tempat. and i told her to sit there and i sit beside her.
Alhamdulillah. for physical test pun kami diletakkan dalam group yang sama. and i was like. yeah this is fate. hahaha.
so i'll try hard to be a good new friend. i banyak susahkan dia tho. haih. when i lose my ic. she said.

"jom lah lepasni kita cari sesama. kita jalan balik pergi dewan. takpe. teman lah."

she was such a very kind and good new friend to me. so caring about my ic yang hilang and everything.
and i was likeeeee. omg. baiknya. how can i reply all this to her if we wont meet again. what i love about her is she not a mengada ngada type of girl. i mean she looked lasak and yah i love it.


(nampak sangat muka penat aku. masa ni kitorang baru habis bleep test tahu takkkkkkkkkkk!)

so thank you so much and much to you my new friend. for accompany me seharian at ipg. and for layan aku dengan sangat baik. em so happy to know you. seriously. till we meet again.

so remember these steps. first. smile without say anything. bila dah jumpa target. baru angkat senjata. i mean go to her/his and do something like salam or try to say anything. get it huh?
then you shall know whether tembakan korang kena sasaran or not. who knows? only you know. hahaha.

p/s :
actually nak pergi ukcg tu aku sangat stress dengan pimples yang mula naik blerghhhhhhh. dengan eyebag yang memang nampak sangat aku selalu tidur lewat. haih sabar je lah. 
when i told to my sista.

"aghhhh entah pape lah all these pimples time nak pergi exam nak pulak keluar. padah haritu malas nak cuci muka lah kot ni. tidur lambat. macam tak bermaya kan tengok? geram pulak kita. hmm."

"tu lah. padan mukaaaaa. maya kan lah muka kamu tu. pergi buh tomato masker ke apa. hahahahaahaha
(gelak macam lawak)"

okay. salam sayang.
chawww lu.



Friday, April 18

qualification test #ukcg #ipg


salam all.

as what you know ive got a qualification test for ipg  (HERE) and i didnt prepare apa sangat pun (HERE)

i went there with my beloved and handsome ayah. haha. tak jauh pun dari rumah. tapi kami gerak awal dari rumah bcs ayah risau traffic jam.
mak already prepared chocolate milk dutchlady and bread for me. so i breakfast dalam kereta je.
when we arrived there,

"nak ayah teman tak ni?"

"ikut ayah lah. its okay kalau ayah tak teman. orang pergi sendiri."

"belajar survive sendiri eh anak ayah. ayah tengok dari sini. ingat pesan ayah. jangan paksa diri. kalau rasa tak mampu stop je."

"okay ayah. doakan tau."

so i salam and ayah kiss me.

#written test

i answered all the questions with full of spontaneous. i dunno whether my answers is true or not tho but i thought everything's okay.
anyway instructions dia pun suruh jawab secara spontan. and a few minutes before the time runs out i already answered all the questions given which is 160 objective questions. hehehe.

#physical test


overall okay lah.i got full marks for sit up and kilas sisi. but yaaa too dismay. bleep test kantoi.
hahaha. whatever. aku memang dah agak bleep test mesti tak power.
tu pun aku dah tak larat sangat dah. before level 2.5 pun aku dah tak mampu but yaa i just wanna try my best. i mean i wanna strive in earnest. thats it.
so when i stopped. actually i surrender. haha. the one of the coach. i dunno coach ke leacturer. whatever. haha. he said.

"haaa sampai pucat pucat dah muka."

"hehehe. dah tak larat sangat dah."

balik tu dalam kereta. aku cerita semua dekat ayah. and yaaa especially cerita pasal bleep test which is i super hate it.

"tadi orang give up je. surrender sebab tak larat sangat dah."

"haaaa baguslaha anak ayah. macam tu lah pandai jangan nak paksa diri. kan ayah dah pesan."

so we just wait and see for the result. i mean if i get the interview. Alhamdulillah. and if not pun Alhamdulillah because ive got an experience from qualification test. hehe. redha. i put trust in Allah.

ive got a message at facebook. wechat and cbox especially. they asked me "how the ukcg?" etc.
apologize bcs dah buat kauorang tertanya yknoww. actually aku rasa agak malas nak update.
bcs badan aku sakit sakit so it makes me feel very lazy. seriously. TT___TT

mak told me.

"biasalah tu. badan dah lama rehat. ehhh memang dari dulu rehat je kan?"

hahahaha. ye lah. mak suka cakap camtu kat aku kalau bab sukan/kokurikulum ni bcs aku memang tak involved langsung.


Tuesday, April 15

no preparation act.


salam all.

as you know i've chosen to take a ukcg (ipg) qualifying test. uolls can read it HERE.
so far what is my preparation? em. to be honest. i dont make sufficient preparations. hahaha.
im just asking ppl who take this test before me. i mean before 16 april. and yeahhh. their answers are quite pleasing me.

cheers. hahaha.

yesterday i went to sch to settle a few things. and yaa i just got beberapa encouraging words from cikgu cikgu. yknoww.

"dapat IPG? haaaa pergi je lah. ambik peluang tu. tunggu apa lagi. takyah pikir panjang dah."

"hehehe. saya memang pergi pun. esok. hari rabu."

"kamu memang nak jadi cikgu ke?"

"ehhh tak lah. tak pernah rasa nak jadi cikgu pun. saja apply dapat pergi je lah."

"laaaaaaaaahhhhhhhh -,-"

next.

"haa buat elok elok. physical test tu confirm awak boleh buat punya. senyum senyum tunjuk muka manis sikit. peramah dengan orang. ciri ciri cikgu tu kena ada."

and words yang tak berapa encouraging.

"awak tak payahlah pergi IPG tu. jangan pergi lah." (sambil geleng kepala)

"haaaaa kenapa?" (dengan full of curiosity)

"awak kawin dengan saya je lahhhhh."

"haihh sir ni." (senyum kambing lembu semua keluar)

and yaaaaa. mak so helpful and supportive.

"baju putih dah ada kan tapi mana letak mesti tak ingat kan? beli baru je lah."

"memang tak ingat pun. okay mak."

"taknak pergi jogging ke buat apa apa activity petang petang. mak risau physical test kamu ni. boleh ke larat tak?"

"no worries. boleh. macam segak je rasanya. kurang lebih macam gitu."

i knew why that test quite risaukan mak. yaaa because of sometimes i got problem with my respiration. its not athsma. etc. no need to know bcs nothing serious. hahaha.

"ni mak dah print kan semua yang patut. jangan lupa isi awal. no last minute please."

"okay mak. beres."

"kasut sukan mak dah prepare kan. track bottom ada kan? tudung hitam ada."

how lucky i am kan? thanks mak <3

"nanti mak tak pergi teman tau. mak ada class. pergi dengan ayah lah kot eh. akem tak tahu tempat tu rasanya."

"okay makkkk TT___TT"

this is what im worried about. at first i thought mak will accompany me. tapi tak.
but ayah ada so okay lah. kalau pergi dengan abang. risau i cant survive without my parents. before this memang tak pernah rasanya sendiri sendiri.

aghhhhh cemana lah aku nak sambung study jauh jauh kalau terus macam ni.
confirm homesick tahap parah.


p/s:
finally merasa jugak coolblog chocolate pearl. and kinder bueno. aku memang kipas susah mati chocolate.

chaww lu,
salam sayang.



Sunday, April 13

compassion.


salam all.

i realize that i was someone who was too easy to feel sorry for others. i mean yaaa. sangat senang untuk kesiankan orang. and i shall help them.
not only to those around me even to strangers also.
and what is troubling my parents is my compassion for strangers.

for instance masa aku hampir nak kena culik last year. i'd blog bout that case. (uolls can read it HERE)
ayah told me,

"orang zaman sekarang ni takda yang boleh percaya. even ada pun. memang jangan percaya. banyak yang jahat dari yang baik. yang kita kenal pun boleh buat jahat kat kita. ni pulak yang tak kenal."

ya lahhh. mana ayah tak bising. everything happens bcs at first i wanna help that makcik indon cilakak.
aghh how come she wanted kidnapped me? cinabeng betul.

and mak once told me.

"tak boleh nak positive-thinking sangat dengan strangers. people nowadays ni lain macam. Allah pun bagi kita akal nak pikir. what the consequences kalau kita buat macam ni ke macam tu. think."

yes. i knew my parents were too worry nak lepaskan i to continue my study. akulah anak yang tersangat careless. and rare think wisely before do something.till i get the consequence.


careless is one of habits that i cant and hard to buang dalam bakul sampah etc. i keep recycling that habits.

the other type of perasaan kesian aku kat orang yang tak patut ada is when i knew that i cant help. i mean i dont have ability to help them but i still wanna try to.
some times i think. bila aku dah tahu aku tak boleh but aku still nak tolong. akan buat diorang rasa lagi kecewa.
dissapointed me =(

this is what happened lately.

"esok ada kat rumah tak? ajat buat kerja kursus. tension kot kawan aku semua dah seimbang,"

"ada je. aku memang free? normal lah aku dulu pun tak balance lepastu aku tibai je. esok pukul 10."

mamat ni pun datang lah rumah aku. actually he's my lil bro's friend. aku dengan kengkawan adik aku memang member.
boleh imagine tak? aku blur tengok semua kertas dia. 'yang ni dulu aku boleh buat asal sekarang lupa.'
dia dah memang separuh blur. aku blur terus. blank.

"takpa lah. kau balik rumah dulu kasi aku semua ni aku tolong buatkan."

"betul ni. terbaiklah hang."

yang aku tak paham. aku tahu otak aku ni dah lama tak pikir benda berat berat ni. but i still wanna help him.
lepastu aku sorang pening kat rumah ni. how to do all that accpunting work. yang aku pergi offer pasal apa.
aku kesian tengok muka dia stress gila.

"amacam susah tak? mesti susah gila kan?"

"aku blur gila. dah lama cuti. camni lah."

"abis tu? ko tak boleh buat lah? aku pressure gila ni."

aghhhhh this is more heartbreaking. kesian lah aku tengok. last last aku suruh dia copy kawan dia. kalau tak bagi jugak. bayar lah sikit.
nasib ada yang nak bagi.

sebenarnya aku kena tahu dulu ability aku untuk tolong orang lain. tapi tak. rasa kesian aku kat orang sampai lupa kemampuan diri aku sendiri.

ini baru contoh. banyak lagi situation yang tak patut aku ada.

chaww lu.
salam sayang.


Friday, April 11

ai pi gee interview.


salam all.

Alhamdulillah. i feel very grateful bcs i got an interview for IPG.
aku bukan nak sangat tho. but yaa. Alhamdulillah.

 

masa apply i choose pendidikan awal kanak kanak course. and dapat interview for that couse. Alhamdulillah.

when i knew bout this interview. i began imagine to wear baju kurung with wedges. but too dismay. rupanya kena pakai baju sukan. hahahaha.
okay. i see. kena pakai baju sukan bcs of physical test. wathaaaa?
then i told mak.

"ada physical test lah. kena pakai baju sukan. long-sleeves white shirt and track bottom"

"physical test? risaunya mak. boleh ke kamu ni. study sikit sikit pasal course tuu."

"bolehhhhhhhhhhhhh nya. beres."

then i told ayah that i got this interview.

"nak jadi cikgu ke? dapat course apa?" (oh yaaaa. lupa nak kasi tahu ayah masa nak apply haritu)

"course pendidikan awal kanak kanak. hm tak pernah terpikir nak jadi cikgu. tapi try luck je lah."

"lahhhh masa apply memang ambik course tu ke? takpelah. pergi je lah interview tu nanti. kawan mak ada dekat situ setahu ayah. haritu apply UPU ada ambik pharmacist tak?"

***************

actually tak study apa pun lagi. hahaha. pray for me. mana tahu ada rezeki. hm hm.
anyway. yang ada experienced pergi interview IPG etc. ni. share with me pls. sharing is caring.

chaww lu.
salam sayang.


Tuesday, April 8

skinny short.


salam all.

first of first. look at this.

yes. i admit. my face looks like muka muka orang yang ketinggian 160+ cm.

at first. i didnt realize it at all. but then. hahahafiz often told me the same thg. and from time to time i became aware of it.
when i began to realize, i see my photos and i estimate the height based on my face. saja saja ya. hahaha.
oh yaaaa. i looked like orang orang yang tinggi. padahal?

i dunno why i always feel that im not pendek type of ppl. hahaha. seriously. i knew this is what we called pewasantan/perasan.
but i speak honestly about what i feel. hm. maybe bcs of my face buat aku rasa camtu. kot. kan?


(ada nampak macam orang yang just 154cm? =3)

and for weight im just 43 kg. itu paling berat. pernah jugak 41 kg. itu paling ringan.
my weight regularly changing. but still remain between 41-43 kg. pernah jugak sekali dulu 44 kg.

actually dulu badan i berisi. seriously. i mean berat dalam 46-47 kg.
if i wasnt mistaken. when i was in form 2. i got a severe fever. takda lah demam panas. but teruk. dalam seminggu. then i lost my appetite. lama jugak lah. so that situation buat aku terbiasa tak makan banyak.
and after i recovered from fever. i began to tak suka makan nasi. more to bread. biscuit. yknow what i mean?
so lama lama badan aku jadi kecik macam sekarang. hahaha.

and yaaaa. aku tak berapa suka makan nasi. lebih lebih kalau lauk tu yang aku tak suka. memang sanggup ambik biscuit.roti etc. only.
tapi kalau ada ayam. memang aku sukaaaaaa. hahaha.

i try badly to gain weight bcs of my bmi is underweight. but it didnt work. when i told mak. mak just said "belum masanya badan tu naik."
okay. and i cool je. okay what. nampak kecik. forever young.
im too happy when mak's fellow thought that im still in standard 6.
but the annoying part when my lil bro's friend wanna try to flirt. you knowww what im saying? -,-

okay chawww lu.
salam sayang. bye.


Sunday, April 6

kid kiddo.


Salam all.

semalam gua kena jadi babysitter. jaga adik adik saudara dengan anak saudara gua yang sorang tu.
haihh. gua semakin tak paham apesal bebudak ni kalau dengan gua extreme semacam.
kalau dengan kakak dengan mak gua, pandai pulak kurangkan nakal dengan mengada diorang tu.

ke diorang anggap aku ni umur macam diorang je.
padahal gua dah buatkan susu. mandikan 3 kali tahuuuu? still tak boleh rasa gua ni lagi besar dari diorang ke?

blerghhhh


(adik 4 yrs old. and always wanna be a raksaksa. bukan ultraman)

sebenarnya gua rasa gangster gua tercabar bilamana.

diorang datang serang gua masa tengah tidur lagi. gerak gua bangun and at the same time. selongkar habis benda benda yang gua simpan.
ambik kerusi nak ambik barang tinggi. yang kakak tolong adik ambik kerusi. adik panjat.

bila gua baring siap naik atas gua lagi. bila gua menerap. pergi berpakat tiga beradik tu geletek kaki gua.
yang adik siap pijak belakang gua lagi. belum lagi tetiba peluk gua. blerghhhh.

boleh imagine yang kakak tu siap nak dukung gua lagi and she said "awak ni kurus kan"
ye lah. kakak debab. hahahaha.

the most thg yang gua suka dengan diorang ni adik beradik. bercakap bahasa ultraman. "saya awak" and nada ke apa semua  sebijik bijik macam dalam ultraman.
hahaha. ultraman over dose.


(abang and kakak. 8 and 6 yrs old. abang pasif sikit dari kakak.hahaha)

yang abang tak habis tanya "awak. sekarang ni dah petang ke belum?". ye lah dia tanya gua bila aiskrim nak lalu. gua cakap lah "petang nanti baru ada. sabar lah dulu." padahal dekat taman ni dah lama pakcik aiskrim tak lalu. mana pergi entah. selalunya ada je TT___TT

"saya tak suka lah cuaca harini. memang sangat teruk. sebab tu saya nak aiskrim."

"apesal pulak. bagus lah mendung. sejuk."

bila dah sampai petang diorang tanya mak pulak bila aiskrim nak lalu. mak pergi cakap. kat sini dah lama aiskrim tak lalu.
then mak jumpa aku.

"tadi diorang tanya mak. bila pakcik aiskrim nak lalu. diorang kata kamu cakap petang nanti baru ada. mak kata dah lama pakcik aiskrim ni tak lalu. then they said you're lying. why?"

"orang malas nak layan cakap je lah petang. mana tahu harini ada lalu pulak keeeee."

yang bebudak tu tak habis kata gua tipuuuuuuuuuuuuu. blerghhhh.
gua cakap je lah. "okay aiskrim takda. tapi kat sana tu ada orang jual air ais."

"jom lah awak. jom lah pergi beli air ais. kami tak pernah tengok air ais tu macam mana. awak pergi lah mandi. jom lahhhhh" (ulang again and again)

gua cakap air ais tu. air yang bubuh ais. tapi kat situ jual air such as cocacolat.pepsi.strawberry f&n. etc actually gua malas nak bagi bebudak ni minum air camtu. diorang dah selalu dengan fast food tho.
dengan gua kita jaga pemakanan sikit ye. padahal. gua sendiri?

blerghhhhh.

and banyak lagi yang diorang buat yang mencabar ke-gangster-an gua. sampai yang adik lari lari target perut gua. perghhhhhhhhhh. sakit siot.

jangan ingat gua ni tak garang. sebenarnya garang. tapi sebab anak orang malas nak ambik port nak garang sangat.
hahaha.

okay lah. gua admit. gua dengan bebudak susah sikit nak garang. entahlah. bukan tak pernah marah. tapi tak tahu apesal. diorang susah sangat nak dengar cakap gua. kenapaaaaaaaaaaaaa?

okay chaww lu.
salam sayang.

Friday, April 4

Beautiful. its true.


Salam all.

Perempuan.

bila orang kata cantik. susah sangat nak mengaku.

bila orang kata buruk. mula rasa diri tu betul buruk.

kata buruk jap lagi baru tahu.

hahahafiz told me. and i was likeeeeeeeeeeeee. okay. a little bit terasa because im this type of perempuan.
and he often do some tricks to make me say i am beautiful. blerghhhhhhh.

so perempuan. lets tell them. all the men out there. that we all looked the most beautiful in our own way.

ya girls. we are beautiful.


okay okay. thank you James Blunt for having a crush on me.
but. emmm. apologize James Blunt. you're not my cup of tea.

(sila muntah dengan extreme-nya)

pewasantan siot post kau kali ni ee.

kisah?

hahaha. chaw luuuu.
salam sayang.

Monday, March 31

manusia Blue.


Salam all.

#1

"kalau cakap nanti kau marah."

"bagi je lah tahu. mana ada marah. kenapa pulak nak marah. tak ada nya."

"sebenarnya..........................................."

"@#$#%$%$^^%$^$%&^&$$%^%$#"


#2

"kalau aku cakap bukan kau faham pun. baik aku takyah cakap."

"cakap lah dulu. kalau tak cakap cemana nak paham. kau cakap. explain semua. aku paham."

"macam ni......................................"

"!#!#@$#$#%$#^$%&^**^&. kau ni entah pape/asal buat camtu/kau boleh pikir kan? etc."


#3

"kalau ada apa-apa problemo. cerita je lah kat aku. aku tak pandai nak giving motivation. tapi aku boleh dengar problemo kau."

"ada. aku......................................................"

"kau ni apalah. benda kecik je. apa yang masalah besar sangat entah."


mohon jangan marah manusia biru ni.
diorang bukan alien. mahupun pelik-ers.
manusia biasa yang tak pasti dengan apa yang diorang cakap. sebab tu jadi macam gitu.

atau. cakap tak serupa bikin. mungkin?

jangan tanya. kenapa aku lebih suka simpan sensorang dari bercakap.
bukan aku tak pernah bercakap. tapi aku rasa bila aku bercakap. it will be worse. jadi lebih teruk. lebih heartbreaking.
tak sama macam simpan sensorang.
personally, aku rasa itu lagi baik. hahaha.

but i still happy. enjoy my life. as long as i can.
hidup bukan lama. rugilah nanti.

hahaha.

bukan senang nak jumpa orang yang paham kita. paham our situation at a time.
macam yang aku pernah cakap. diorang takda kat tempat kita. so tak boleh nak salahkan diorang jugak.

thanks yang pernah dengar problemo aku. aku rasa tak ramai.
aku tak rasa aku mengadu dekat kauorang. aku cuma nak kauorang dengar. dengar tanpa cakap apa apa itu lagi baik.
ke kauorang dah cop aku ni pengadu jalanan.

pengadu jalanan?
natang amenda ni?

entahhhhhhhhhhhh.

hahahaha.
salam sayang. bye. chaww.
 

Saturday, March 29

Focus and Ask.


Salam all.

first of first. apologize untuk gambar yang annoying and takda motip pun sebenarnya. kisah? =p

someone asked

cemana eh akak boleh dapat 7A? nak tahu boleh? akak selalu luangkan masa baca buku bila? nak tahu je. harap akak dapat share.

and i was likeeeeeee. 7A je pun. and i take a fairly long time to post this entry. actually at first i dont want to. ye lah. tak tahu nak post apa. hahaha. but bcs of this girl keep asking me "dah update ke?" etc. and yaa.

sebab aku tak tahu nak update amenda

 - im not a hardworking student yang hadap buku 24/7
 - duduk rumah lebih rajin online/facebook-ing/blogging/youtube-ing etc. dari study.
 - tidur lambat bukan sebab study. and tak pernah study lebih pukul 1 am, 
 - suka study sambil hadap laptop/texting etc.
 - buku banyak tinggal bawah meja dekat sekolah.

and banyak lagi. hahaha.

sebenarnya aku pun tak tahu nak cakap cemana aku study. kalau nak bagi tips tu lagi lah tak ada. aku pun tak pernah follow tips apa apa. im just doing the way yang aku selesa.
but i try badly to realize and know how i studied for spm. just for spm. hahaha.


stay focused in class. i mean when teacher is explaining something please jangan buat menda lain.
kalau nak suruh focus dari mula class sampai habis tu. personally aku pun tak mampu. but if you can. tabik springggg beb. hahaha.
yes. aku sangat focus bila cikgu mengajar. sampai kengkawan sebelah aku pun tak berani nak tegur bila diorang nampak aku tengah focus. sebab aku sangat focus.

aku ingat lagi. bila mamat belakang aku nak mintak apa entah dari aku. mamat ni kalau nak bercakap ke apa dengan aku mesti through best-grrrlfriend aku. serious. and best-grrrlfriend kata camni.
"ee tengah  belajar lah. kejap lagi lah."

satu lagi menda aku ingat. bila cikgu physics cakap macam ni.
"tengok farozze tu dah nak tembus whiteboard ni dah. bulat je matanya."

hahaha. cukup dah bukti yang aku sangat focus bila cikgu mengajar.


and one more thing is. aku akan tanya cikgu tu till aku paham apa sebenarnya yang aku belajar. apa sebenarnya yang cikgu ajar. seriously.

aku rasa paling aku extreme bila bertanya is Addmaths subject.
sometimes cara aku dengan cara cikgu and the others selesaikan satu problem tu berbeza.
jawapan sama tho. aku akan refer cikgu betul ke tak cara aku tu.

memang aku jenis selagi aku tk dapat apa yang aku nak paham dalam subject tu. aku akan try sebaik mungkin nak paham. hahaha.

yang aku boleh jadikan bukti. when Hahahafiz pernah cakap adalah berapa kali bila aku absent.
"kelas ni senyap je bila uolls tak datang. takda siapa pun nak tanya. cikgu pun mesti bosan." etc.

aghh aku dah lupa. but somethg yang macam gitu lah. hahaha.


honestly. post ni diambik kira masa aku menengah atas je. menengah bawah jangan ingat lagi. mesti kauorang tak percaya yang itu aku TT____TT

aku dah tak tahu nak share apa. sebab aku ni 'ye ye o' je belajar. hahaha.

maybe cara aku belajar tak berapa suit dengan result. ye lah. aku dengan hahahafiz. lepastu disiplin entah pape.
tapi seriously tak berapa banyak pun usaha aku. and maybe jugak usaha parents aku yang lebih.
hantar aku pergi join skor A BH. beli portal score A etc. and lain lain. hahaha.

and ada jugak yang cakap dekat aku. "kau ni pelik lah. maybe sebab otak kau macam lelaki kot cepat pick up."
aku tak ingat siapa yang cakap. hahaha.

another post yang related to this post.
salam sayang.
chawww.


Thursday, March 27

Four things.


Salam all.

First

im veghie saddened with what has happened to the aircraft Mh370. i dunno what to say. im speechless.


to be honest, i still hope that a miracle will happen and all of them survived. yknowww. Allah the Alminghty. hm. but yaaaa. be strong ppl. hm.

Second

manusia yang i mentioned in THIS ENTRY. i mean who have sent messages to my friend. dah meninggal at 1.30 pm- 26 march, yesterday. semoga arwah ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman. amin. Al-fatihah.

Third

i've applied IPG. and i choosed Pendidikan awal kanak kanak and Reka bentuk dan teknologi. if i was not mistaken. hehe. so yang nak apply you guys can check it out HERE.
actually i tak nak. but yaaa just nak puaskan hati mak coz dari haritu request suruh i apply IPG jugak. maybe she want me to be a teacher liker her. i dunno.
but yaa im not prefer to be a teacher.

even Hahahafiz keep telling me yang i sangat sesuai dengan kerja kerja lecture. he told me tht i've characters tht is ideally suited to be a teacher/lecturer etc. im not very interested tho bcs i thought i sangat garang bila mengajar. hahaha.

 

i dun think so muka i sesuai jadi cikgu. i choose pendidikan awal kanak kanak bcs i sangat minat budak budak kecik. hahaha.

Fourth

ada satu group blogger dekat wechat. so member sangat sikit. kurang 10 i thought. hahaha. quiet meriah group tu even sikit member.
so to all yang nak join. boleh tinggalkan id wechat. i shall add you all in this group.
before apa apa. ONLY GIRLS/WOMEN ARE ALLOWED TO JOIN THIS GROUP. pondan akan dipertimbangkan.

SERIOUSLY TAK RUGI JOIN GROUP NI BOLEH TAMBAH FOLLOWER AND WECHAT FRIENDS. and you know what. diorang semua tersangatlah peramah.sporting dll. tambah meriah kalau you all join. hmm. i yang paling pendiam dalam group tu. emmm emmm =3

nak tahu blogger mana yang ada dalam group tu? hehehe. rahsia. join first baru lah tahu. suprise!

okay. chaww. bye.
salam sayang.
till we meet again.


Monday, March 24

for those who perasterated.


Salam all.


first of first.gua terpaksa hide diorang yang terlibat in this moment/problemo/case etc. so gua letak emoticon dekat nama dia. and yang lain gua blur kan nama. peace.

lupa pulak. Datin tu gua. hahaha.

okay. look.


im not good in giving motivation/advice ke apa. but yaaa. pathetic sungguh bila tengok classmate down sampai macam gini. serious.
semuanya start bila ada manusia yang text dia macam gini.

UPDATE! IM SORRY. I'VE TO DELETE THIS SCREENSHOT PHOTO. BCS HE WHO SENT MESSAGES. HE HAS DIED. AL-FATIHAH.
SO UNTUK MENGHORMATI ARWAH I'VE TO DO THIS.

i dunno who he is. i only knew yang dia dah kawan lama dengan classmate i ni.
and guess what? manusia ni oku. tangan sebelah.kaki.sebelah.telinga sebelah (if i was not mistaken)
i thought dia nak tunjukkan kelebihan dia dekat 'classmate'.
wallahuuu.

>
jap. gua cakap gini bukan nak kecikkan student biasa. i mean yg bukan dalam science stream.
cuma gua nak semangatkan kengkawan gua balik. thats it.
and gua berani cakap gini sebab ada sumber yang gua dapat dulu, somthg like this.

"kalau straight tujuh/lapan/enam As science stream dengan straight As bukan science stream. tinggi lagi pangkat science stream student." - bukan gua yang kata.

again. gua tak kecikkan non science stream student. tolonglah faham. kauorang sama sama usaha. sama sama dapat hasilnya tak kisahlah stream apa sekali pun.

untuk yang down gila dengan result. whatever stream pun. bangunlah kauorang. dont give up!
banyak dah chance nak sambung study sekarang.

im sorry to all my friends yang gua tak habis tolong dalam class. hm.
sorry budak lelaki yang gua selalu layan entah pape. agh sebenarnya gua tak tahu nak describe cemana. 
gua tengok lu malas sebab tu gua jadi macam tu. come on lah guys. lelaki mesti bangun dari perempuan. at least try. haha.

p/s : kalau ada pape kauorang nak gua sampaikan dekat classmate gua yang kena condemn dengan kawan lama dia tu. drop yr comment nanti gua screenshot kasi dia. 

thats all.
peace no war. salam sayang.
chaww.

Friday, March 21

spm-result


Salam all.

apologize to all yang ternanti nanti result gua. semalam tak sempat nak update. penat sangat haih.
tapi siapa yang befriend with me on facebook and wechat. kauorang dah tahu dulu lah ni.

hahaha. tak jauh dari trial. i didnt get straight As macam yang a few of ppl around me expected. apologize once again.
Alhamdulillah. ive just got 7As 1B and 1C. apologize to those who expect me to get straight As. this is what Allah give to me. thanks to mak and ayah, siblings, friends and all who support me.

a big thanks to cikgu cikgu bm, english, agama, sejarah, maths, addmaths, physics, chemistry and accounting who taught me when i was in form 4 & 5. apologize once again to cikgu cikgu that i didnt manage to get A in yr subject and for all my mistakes over the years.

i'll remember the kindness of you all. love all. peace.
maybe some of you yang dah baca apa gua post dekat facebook last night.
hehehe.


thank you to all who wish me tahniah/congrats/congratulations.

sebenarnya gua agak tak syok sebab addmaths gua A- gua nak lebih, kalau boleh A+.

"saya target awak A+ addmaths. tapi tak. hm. sebab tu saya taknak bagi tahu masa awak dtg tadi. saya memang ingat awak A+ sebab awak perform." - sir R.

tapi Alhamdulillah. jangan ingat gua tak bersyukur pulak. hahaha. maths gua A+. Alhamdulillah.

sebelum kauorang tanya biar gua yang kasi tahu. C gua chemistry. haihh ni lagi satu. cikgu chemistry sangat berharap gua dapatkan A untuk subject dia. but i cant. im so sorry. hm.
ive got B+ for english. ni lagi satuuuuu. missed A nama dia TT___TT

"english B+? kenapa pulak dah. grammar problem kot ni."

hemm. tu yang Allah nak kasi. redha.

congrats untuk semua 96-liner. dont give up kalau kureng. ini rezeki masing masing. ada sebab kenapa Allah bagi macam tu. ada hikmahnya. inshaAllah.
congratulationnnnnnnns semua.

p/s: banyak lagi gambar tapi insha Allah nanti gua update kalau rajin. ngohngohngoh.

chaww. peace.
salam sayang.

Monday, March 17

troll trolley.


salam all.

i had to accompany mak to go shopping barang barang dapur dekat mall. selalunya mak pergi dengan kakak so i boleh lepak dekat rumah lah.
mak sebenarnya nak cari orang tolong bawak trolley je. and sebab kakak takda this week, aku kena lah ikut mak as known as pembawak trolley. hm.

dah lah tak sempat nak lunch before pergi. nak cepat punya pasal sebab mak decide nak tengok adik dekat sbpi terus.
but its okay dalam kereta aku dah plan jap gi mak ambik barang dapur aku nak ambik makanan yang patut aku ambik. (angkat angkat kening)

okay mak pergi mall yang memang aku malas gila nak pergi bukan sebab apa. memang lah murah kat sini tapi ramai orang lepastu macam takda banyak ruang. siapa yang bawak trolley macam aku ni memang agak problem.
okay takpa. mak punya pasal aku okay.

beli beli barang. at first aku okay lagi. lapar pun tak lapar mana. i still can handle my perut.
and still can handle that trolley.
lama lama dah tak terhandle trolley ni. even i thought i dah pro bab handle trolley.
oh ya before this i handle berdua dengan kakak.
badan aku kecik and tenaga aku pun tak banyak. hahaha. sorry. i mean memang aku ni bab kena keluarkan tenaga ni memang lemah.
(sama kes macam masa aku pergi kem pkbm. masa kena tarik senjata part dekat peluru tu memang aku tak pass. orang lain senang je. agh jealous gila. hahaha.)

but yaaa harini aku kena handle sorang. okay lah as long as mak happy beli barang barnag dapur dia.
dah banyak benda dah aku macam nak terlanggar. perghhhhhh. seriau. hahaha.
ada pulak promoter kopiko. kalau dia tak suruh pun aku memang nak ambik tester tu.
dah ambik aku terus minum. fuhhhhh. panas siot. sakit lidah. hm.

okay pergi cashier mak bagi duit aku yang kena beratur. its okay. anythg for you mak.
total RM250++
apa yang mak beli aku pun tak berapa nak perasan. tapi ni kira okay. kami pernah pergi mall beli beli RM500++

hm?

dah habis bayar. guess what? aku terlupa semua makanan yang aku dah target nak ambik.

how come semua ni jadi kat gua?

lepastu kena bawak trolley sampai kat kereta. sabar.
as what i told, space kat situ macam sempit then orang halang halang gua. haih.

"mak cik excuse me. nak lalu." (senyum padahal dalam hati ^$%*. gahahaha)

jalan depan lagi aghhh siapa yang letak trolley tengah tengah jalan ni.
aku geram aku tolak je trolley dia.

hm kisah?

"uihh akak ni.....", ada sorang budak lelaki badan bulat bulat capai trolley yang aku tolak tu.
dia pilih ice-cream rupanya sampai kena letak trolley tengah tengah jalan =O

mak dah jalan kat depan dah. aku ni susah payah lah nak handle trolley yang penuh dan agak terlebih muatan ni.
and mak toleh belakang.

"ala kesiannya. meh kita tolak sama sama......"

"makkkk. dari tadi lagi. dah lah berat. hm takpelah nak sampai dah." TT____TT

the conclusion is, gua rasa gua kena kempen dekat mak beli barang bawah rm100 sahaja. so gua tak payahlah susah payah lagi next time bila keluar beli barang dapur dengan mak.

tapi selalunya mak taknak dengar kempen jimat cermat dari gua sebab gua ni jenis boros.
tapi kalini memang gua betul betul nak kempen.
atas alasannnnn gua tak mampu nak handle trolley yang penuh sorang sorang.

hahaha =P

peace. chawww.

Saturday, March 15

Hard to understand others' situation?


Salam all.

gua dah tak tahu nak buat apa. dah tengok wayang makan semua. gua pun ajak kawan gua lepak kat tangga Dmall. lantaklah orang nak cakap apa sebab gua pernah tengok brader brader lepak dekat sini. why not kali ni weolls pulak. then weolls pun sembang kosong kedai coffee je.

all of sudden.

"ni kak Nurul Farozze kan?"

"haaa, ya."

"senior SMKxx tahun lepas kan?"

"hmmm. ya."

and i wondered how come she knew all that bcs i never knew her.

"nak number phone boleh tak?"

"haaaa. nak buat apa? takyah lah."

then dia keluarkan phone.

"alahhh boleh lah. bukan nak jual pun."

gua pun bagi lah. sebab gua pikir lantaklah. bukan nak buat apa pun. kalau orang msg bukan gua reply topup pun tak number tu bcs now im a Digi user and i bagi number celcom. muahaha.

"terima kasihhhhh. akak ni comel lah."

blerghhhhhh TT___TT. gua pun pukul manja dia act nak bagi dia sedar tak patut cakap macam tu. gua rasa gua tak comel pun masa tu. serious talk beb.

lepastu kawan gua yang lain datang. gua pun saja lah tanya,

"kenal tak budak tu? tadi dia datang mintak number. at first takda lah nak bagi tapi dah keluar phone malas nak panjang cerita."

"alahhhh budak tu. apa tak kenalnya. blablablabalablablabla. yang hg pergi bagi buat apa? percaya sangat. blablablablabla." (gaya memang condemn gua habissssan)

"masalahnya mana lah tahuuuu. dia dah duduk sini mintak mintak.malas nak panjang cerita. malas nak melayan. bagi je lah apa dia nak."

gua memang tak pandai nak tolak apa yang orang lain mintak. tak pandai nak handle benda benda macam tu. situation macam tu. sumpah tak pandai. yang gua akan buat cemana nak cepat habis so gua bagi apa yang dia nak. simple. hahaha.

aghhh baru gua sedar orang lain boleh cakap apa yang diorang nak sebab diorang takda kat tempat kita masa tu. diorang bukan macam kita. personality berbeza. maybe diorang memang pro nak handle benda macam tu. tapi gua tak. hahaha. ye lah. diorang boleh cakap ikut suka hati.

bila balik gua jumpa kakak gua baru balik dari Shah Alam.

"tahu tak? terasa gila ni, ada ke kawan iolls cakap kat iolls camni, 'alahhhh belajar bukan susah mana. kerja ni lagi susahhhhhh."

"apesal dia cakap macam gitu?"

"takdalah. iolls cakap dekat dia. susah belajar ni perlu masa nak writing nak dapat ilham etc tapi lepas dia cakap macam tu iolls diam je lahhh tapi sebenarnya dalam hati iolls cakap lah. dia belajar sampai level mana nak banding dengan level iolls yang perghhh pecah otak ni. dia ingat senang ke buat boleh writing tiap masa. time idea kau kering? cemana pulak."

oh yaaa. kakak gua tengah buat research. sambung master.

lagi sekali gua sedar. orang lain boleh cakap apa yang diorang nak sebab diorang bukan ada dekat tempat kita. so kalau rasa apa yang diorang cakap tu tak membina. kauorang ignore je. buat dunno. macam takda apa apa. be happy.

sebenarnya memang lah tak semua orang mampu rasa apa yang orang lain rasa. sebab tu wujud orang yang tak faham orang lain.
kalau kauorang rasa kauorang jenis yang memang tak reti langsung nak rasa apa yang orang lain rasa. its okay. petty problem beb.
mulut tu senyap je. boleh bagi pendapat tapi jangan melebih.

hahahaha. pesanan untuk gua jugak.

chawww peace no war.

Wednesday, March 12

randomness #2


Salam all.

I was busy with all the assignments. yaaa. i must complete this assignments in 3 days.
haihh. empat assignments in 3 days. boleh imagine?

pulun lah gua. hahaha.

yes. buatkan assignments orang lain. who is my own sista-in-law. and she paid me.
nasib topic so-so. i mean tak susah and tak jugak senang. okay lah.

dengan keadaan diri gua yang tak berapa nak sihat ni. hm. gua admit susah jugaklah nak pikiaq nak keluar idea yang bernas bernas tu. its quiet hard. but i'll try my best and strive in earnest.
today dah masuk 5 days kot. if i was not mistaken. but no worries. everythings gonna be alright. ASAP.

"dah makan ubat?"

"okay lagi ni, takyah lah makan ubat lagi. kalau sakit nanti iolls makan ubat tau"

"tapi semalam kan dah promise?"

"alaaa tapi tak promise pukul berapa kan?"

cliche.
memang gua jenis malas nak makan ubat. bukan takut ubat. malas.
till gua rasa memang dah tak larat gila baru gua cari ubat.

even gua pandai suruh orang lain makan ubat. pesan macam macam. look after yourself blablabla.
tapi diri sendiri tak buat.

ada gua kisah? =p

okay.
dont forget keep praying for our beloved Mh370. stop rumors.

#malaysian #prayforMh370 #doakan370 #prayforspmresult


Sunday, March 9

#PrayForMh370 #sembangKosong


Salam all.

at first gua nak pergi dapur. lapar.
gua tengok abang tengah tengok tv channel 501 (awani). ye lah nak tahu the latest news pasal MH370.
okaylah tak jadi nak pergi dapur. lepak dengan abang jap.

hm. masing masing senyap tengok tv yang duk ulang ulang siaran yang sama. berita yang sama. but yaaa sebab nak sangat tahu apa yang tv update.
gua pun start tanya abang. niat gua sesaja je nak tengok apa dia jawab.

"TERPAKSA HIDE THIS CONVERSATION UNTUK ELAKKAN SALAH FAHAM KEPADA MANUSIA YANG TAK FAHAM APA ITU SEMBANG KOSONG. MAAF. SIAPA YANG SEMPAT BACA MEMANG BERUNTUNG. (hehehe). NAHHHHH. TERUSKAN BACA. PEACE NO WAR"

yang gua tak suka bila manusia duk buat lawak dengan benda yang serious gini. yang libatkan banyak perasaan manusia lain. tak paham sungguh gua.
kalau nak kata yang spread rumors entah apa apa tu memang banyak. banyak dah gua jumpa. tapi jenis orang gitu susah kita nak betulkan. diorang memang suka sebarkan benda yang diorang sebenarnya tak berapa nak pasti pun tapi diorang rasa macam boleh percaya.

honestly gua memang sedih dengar berita pasal tu.

macam mak kata,

"entah apa yang diorang rasa, yang family member diorang dalam flight tu. yang dalam flight tu lagi lah. punya cemas. cuma diorang yang tahu apa yang jadi. ada baby. ish. mak tak boleh imagine."

sedih. and im very sure that you guys pun rasa amenda yang aku rasa.
doa yang baik baik lagi baik bukan? sama ada selamat atau sebaliknya. mintak mintak semua dapat tahu jawapannya. dapat tahu apa sebenaqnya yang jadi.
even kita tanam jauh dalam hati kita masing masing harapkan yang positive. tapi Allah knows the best. Allah tahu semuanya.


wallahu. ni gua dapat dekat fb. sama sama kita doa okay?
and sebab gua rasa menda ni macam terlampau misteri.

jeng jeng jeng.

pray for them please guys. mintak Allah swt permudahkan segalanya. kalau boleh biarlah semuanya selamat. biarlah semua tahu apa yang jadi. biarlah semua dapat tahu jawapan Mh370 ni. Aminnnnnnn.

nak tahu apa contoh rumors yang gua jumpa?



kauorang tak rasa panas? dia pun duk copy-paste dari sesapa entah. yang mulakan rumors ni. cilakak. cinabeng!
hm. bukan marah tak suka.

p/s : jangan share apa yang gua sembang dengan abang dekat memana pulak. kitorang sembang kosong je kot. stop buat any spekulasi. stop rumors. berapa banyak kita punya 'maybe' pun benda tu belum sah betul. cukup lah semua 'maybe' yang kita buat tu untuk sedapkan hati semua selagi belum tahu jawapan dia apa. just pray for them. biar pihak yang patut berusaha. kita ramai ramai doa. semoga Allah swt permudahkan semuanya. Amin.

peace no war. chaww.