Sunday, December 15

who made beruk?

salam all.

last morning.
gua tengok History channel. ada pulak lah pasal human civilation. mat salleh punya cite. konon dulu manusia pakai bikini. eh. no. i mean yang costume made of leaves tu. alah. you know lah kan. paham kot.

cite lebih kurang macam dalam text book sejarah. i dun remember either in form 4 or form 5. melampau tak ingat. form 4. kot.

but yaa. this time lagi mendalam dia punya cite nak bohong kita semua.

hebat.

i.abang and adik lelaki. sitting in front of TV. tengok.
and i as usual. tengok tv bukan tengok saja. mulut pun buatlah direct broadcast.

"pandainya mat mat ni tipu kita. ingat aku tengok ni aku caya?"

"tu lah. pembohong"

tetiba. my lil brader. "memang ada manusia camni dulu-dulu. tapi tu diorang lah. Africa ppl sana tu. geng geng diorang."

diam diam. semua diam.

suddenly ada pulak statement menyampah. hm. more suitable if we called statement buduh.

"human originated from apes" or kata tak budimannya "manusia berasal daripada beruk"

manusia beruk? beruk manusia? boleh imagine tak? pergh.

"melampau. nasib baik tak kata manusia dari ba alib ba ya"

abang pun, tengah berdiri.

"pergi tanya diorang. kalau manusia dari beruk. siapa yang jadikan beruk?"

hm. camna aku nak pergi tanya ni. email pun takda.

entah apa pulak jawapan diorang.

ni ada benda nak share.
ustaz Azhar kata. semua tu Rahmat Allah.

wallahu.

bye. take care.
salam sayang.


Saturday, December 14

almost kidnapped.

salam all.

actually benda ni dah jadi lama dah. wait. in this year jugak lah.
before spm.

haritu. i balik from school macam biasa. dalam 2 pm. i dun remember. lebih kurang masa tu lah. agh. apehal nak kusut pikir pukul berapa. this accident was not happened at that time pun. maybe i memang suka cerita detail kot. kan.

wateva. okay. i balik. i masuk bilik guru sekolah mak i. mak teaching in a secondary school. i normally memang balik sekali dengan mak. if mak had a meeting. and i'll wait sampai habis. sometimes while waiting i will study. sometimes i tidur. heheh.

"mak, balik lambat lagi ke?"

mak, "harini mak ada meeting lah. ayah takda." and mak pun suggest call abang suruh ambik.

i pun call. using mak's phone. "ambik aku boleh tak?"
"aku ada kat blablablabla", abang.

bro, cakap je lah tak boleh. senang cite. sigh.

so i told my mom that i was going to wait. as usual. mak asked, "dah makan?"
"dah, tadi kat sekolah makan nasi lauk ayam. kenyang lagi ni. kalau lapar pandai lah cari burger. heheh"

mak memang tak bagi i selalu makan burger. i memang suka burger. mak is seorang yang sangat ambik berat dengan makanan yang anak anak dia makan. i mean macam fast food. maggi. she sangat menjaga makanan camtu. hm.

so i pun lepak. study sikit sikit. yknoww.

i realized that i tak solat zuhur lagi. i dunno why at that time i memang rasa. pergh malas gila nak pergi masjid. nak solat dekat surau. slipper pulak tk bawak. i cari slipper mak tak jumpa. takkan nak main sapu je.

i pun muka lek lek. and i went to masjid.
actually i malas nak continue this story. bcs i cant. i dunno. tapi pendek cerita. i was almost kidnapped.
memang lepas that accident. i cant focusing on anything im doin. i shivered. i dunno how to say. speechless.

dia dah pegang tangan i. boleh imagine tak? and had a black car yang tengah tunggu. one thg that im very sure is yang buat kerja jadah tu a woman and a man. yaa. the woman was an Indonesian woman. i knew this. bcs she talked to me using bahasa Indonesia. but i dunno lah pulak if she sesaja cakap macam gitu ke.

so. petang tu. i had lodge a police report.



ada jugak blogger among them. ahah. thank you very much. camni. i decide to blog bout this actually bcs i wanna share with you guys. bahawa memang kita tengok orang orang yang support. kan. but ya i tak nafikan memang ada jugak yang cakap macam ni.

"bodoh lah. apesal tak jerit ke apa ke." "tu lah apesal pergi sorang sorang" "orang tak kenal nak tolong buat apa" blablabla. banyak yg negative.

and from that accident i realized that sebenarnya we as orang yang tak mengalami apa yang orang lain alami. we dont give something yang boleh menjatuhkan dia. i mean something negative. get it huh? bcs i dah rasa. so i knew. um. i dunno lah how to say. im not a good speaker. i cant 'bercakap' dengan baik. i mean i dunno how to share.story what i wanna say. agh. rimas. dah ah. paham paham je lah eh. haha.

and. alhamdulillah. on 16 nov.

okay. bye. take care. 
muah. e geli ah muah muah. macam pondan.

hahah. dah lah. gua chaww.

Tuesday, December 10

typical soalan for spm ex-cddts.


Salam all.

i bukannya malas nak update blog even dah habis spm pun. tapi entah. maybe bcoz gua terasa busy sangat kot. kot?

ah. whatever. but i shall try to rasakan dirini tak busy.

terasa awkward, hahaha. apakah?

apehal i rasa macam floating in the air sekarang? ke i pening? ke i dunno wanna blog bout what?
no. im sure i know.

dah dah.

i thought semua student spm tengah rasa amenda yang i tengah rasa sekarang. ah. impossible lah semua. maybe.

too many manusia ask me before spm was over "nak buat apa lepasni? kerja ke? tanam anggur ke? nak sambung mana lepasni? nak ambik course apa nanti? rasa rasa result spm kau acane?"

bla.... bla.... baa baa black sheep.

mak kata. no need to kerja. untuk apa?
if i kata "to get the pengalaman.duit.etc"

"belum masanya.duduk rumah, belajar masak, macam mana nanti kalau tak pandai masak?", mak.

with my selamba face, "im still young, banyak masa lagi. tu nanti nanti pun boleh"

who can lawan mak? now i already know how to masak. but yaa i just know dalam 2 3 type of lauk. okay what? mak said, lauk kampung tu yang penting. if you get husband yang love masakan kampung. cane? kalau nak pandai masak western food je tak boleh jugak.

i pun. okay okay okay. but ppl, actually i malu to tell. but i dun care lah. this is the real me. kan. i memang kekok bab bab masak. even maggi pun i normally tambah air panas je. hahah. ((gelak jahat)) lol. goreng telur? i can but. em. agh teruk. dah ah. hahahah.

for me its simple. every person ada kelebihan and kekurangan. is it? maybe this is the one of my kekurangan. but i will berusaha to make this kekurangan become my kelebihan. but i will make sure before i married i memang pro bab bab masak ni. then boleh lah blog about recipe pulak. kan. ahahahaha. konon.

actually i have too many plans what i wanna do dalam honeymoon ni. hm. adalah.

mak ask me to take a car license. but i think itu kemudian pun boleh. that's not what i need for now.

if i talk with ppl bout what course that i wanna take. ada yang cakap camni. camtu. hm. kalau ikut abang i, he said, "kalau nak senang ambik 'kosmetik' senang lah"

egh. im talkin bout 'course' not 'kos'. but i dun care bcs i know my bro memang kaki loya buruk.

another question yang boleh kata i dah jemu nak answer is "spm haritu macam mana? okay? ke k.o?"
and jawapan i senang, "i dunno. tak tahu lah nak cakap. but i tried my best. so i tawakal."

serious ppl. its hard to tell. i dunno. im not brave to say that i can answered all the question ke apa bcs yaaa. i dont wanna over confident etc. i nak cool je bruhhh. cewah. but thats it lah.
so wait and see for my result.

part yang nak sambung dekat mana? nak take course apa? i tak tahu. i wanna look for my result first then baru i decide. but so far i apply matrikulasi. in sha Allah, if ada rezeki. i shall get it. amin. mudah mudahan.

chaww. gedbye. take care uolls.
salam sayang.