Sunday, December 15

who made beruk?

salam all.

last morning.
gua tengok History channel. ada pulak lah pasal human civilation. mat salleh punya cite. konon dulu manusia pakai bikini. eh. no. i mean yang costume made of leaves tu. alah. you know lah kan. paham kot.

cite lebih kurang macam dalam text book sejarah. i dun remember either in form 4 or form 5. melampau tak ingat. form 4. kot.

but yaa. this time lagi mendalam dia punya cite nak bohong kita semua.

hebat.

i.abang and adik lelaki. sitting in front of TV. tengok.
and i as usual. tengok tv bukan tengok saja. mulut pun buatlah direct broadcast.

"pandainya mat mat ni tipu kita. ingat aku tengok ni aku caya?"

"tu lah. pembohong"

tetiba. my lil brader. "memang ada manusia camni dulu-dulu. tapi tu diorang lah. Africa ppl sana tu. geng geng diorang."

diam diam. semua diam.

suddenly ada pulak statement menyampah. hm. more suitable if we called statement buduh.

"human originated from apes" or kata tak budimannya "manusia berasal daripada beruk"

manusia beruk? beruk manusia? boleh imagine tak? pergh.

"melampau. nasib baik tak kata manusia dari ba alib ba ya"

abang pun, tengah berdiri.

"pergi tanya diorang. kalau manusia dari beruk. siapa yang jadikan beruk?"

hm. camna aku nak pergi tanya ni. email pun takda.

entah apa pulak jawapan diorang.

ni ada benda nak share.
ustaz Azhar kata. semua tu Rahmat Allah.

wallahu.

bye. take care.
salam sayang.


21 comments:

нazιraн zaιи said...

Nice post :)

Farah Arina said...

sekarang dekat twitter memang penuh timeline pasal salji tu , dah nak kiamat la apa lah .

Nhidayahx said...

betul,kat blog pun ramai orang cakap pasal salji kat mesir. hmm

Nur Hamizah said...

Allahhuakbar. pandai orang barat dan orang yahudi ni kan ? Hmm geram geram sangat. Pandai dia hapuskan nama-nama tokoh islam. konon dia la yang menjumpai segala-galanya. Ada kita dengar nama-nama orang islam dalam cilibus ? Susah susah. Dulu miza masa jahil ye kan je la. tapi bila dah tahu kita ni manusia dari syurga. Dari nabi Adam baru la tahu. ^__^ Nice entry :D

Nur Hamizah said...

Allahhuakbar. pandai orang barat dan orang yahudi ni kan ? Hmm geram geram sangat. Pandai dia hapuskan nama-nama tokoh islam. konon dia la yang menjumpai segala-galanya. Ada kita dengar nama-nama orang islam dalam cilibus ? Susah susah. Dulu miza masa jahil ye kan je la. tapi bila dah tahu kita ni manusia dari syurga. Dari nabi Adam baru la tahu. ^__^ Nice entry :D

aisya said...

Darwin's theory of evolution. *sigh*

Itu lah orang sekarang ni makin bijak buat konklusi sendiri kan.

fatin wawa said...

Ada juga terbaca statement tu.. buat pertama kalinya dlm tempoh 100 tahun mesir dihujani dgn salji.means mesir pernah bersaljilah sebelum ni. so it is not sth new..bila mesir bersalji kita kaitkan dgn nak kiamat, tapi buang anak merata-rata, derhaka pada ibu bapa dan suami xde pulak org nak kaitkan dgn kiamat. Apa-apa pun hanya Allah yang mengetahui.. :)

SakinaAlia said...

hhe beruk pun Allah yg cipta. inikan pula nak kata manusia dari beruk? aih dah terang nabi Adam yg pertama dduk d syurga dan di dunia..

nice post kak.. suka :)

Siara Elina said...

ya, nielah sebab saya tak suka online facebook. (:

Nurul Farahizzati said...

those theory beruk, kalau cikgu2 yang beragama islam mengajar dan iakan, boleh jatuh dosa woo.. sebab sebarkan benda yang kita sebagai orang islam tahu, orang pertama yang duduk di muka bumi ini ialah Nabi Adam..

sokong sgt2 dgn printscreen tu.. apa benda la jadi subur bagai =.=''

Miss Xyz said...

Just true, teori darwin tu langsung tak boleh pakailah, agaknya dia je kut yang beruk ahaha statement kejam xD

PrincessAyuni said...

a'ah...setuju amat!!! paling tak suka bila orang sebar2kan maklumat yg terang2 salah, pastu memandai tambah 'barangsiapa yg tak sebarkan.....'. minta jauhkanlah kesesatan mcm ni..huhu

Scha Aryana said...

hehe scha suka yg print scr pasal salji tu. setuju sgt3. Kdg2 menyamoah dgn orang yg terlalu percaya apa benda kt internet ni. Mcm apa je kat internet ni semua betul, pastu mula la nak copy paste. haih

Cik Itah@RRP said...

betul tu..tak perlu cepat sangat percaya benda+ karut macam ni..

E'in said...

thats true.. jgn main hentam share je benda2 yg xpasti.. tanye pakar..

Izz Hazwani said...

Beruk tu banyak bulussss. Berevolusi nya sampai manusia sekarang kurang bulu-bulu satu badan. Aiyaaa.

twinscraftlife said...

Hi! 안녕하세요~~! We are Twinscraftlife! we sell
purely handmade products such as pouch,
phone cover, pencil case, and more cute items!
쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
http://twinscraftlife.blogspot.com

Nadratul Syazwana said...

Omg dulu kecik kecik hampir percaya manusia dr beruk. Astaghfirullah :/

Detective Fiqa said...

conclusion : jangan mudah terpedaya :D

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

AmySyahiera Malik said...

memang penuh kat twitter pasal tu , kadang tertipu jugakk . nie la orang yang menyalahgunakan media sosial . manusia beruk ? beruk manusia ? err -.-