Sunday, August 11

experience and maturity.


Salam all.

You're younger, but your thinking is more mature.

ada yang cakap kat aku camtu. some times but not very often lah. i mean bukan in a year ada 10 orang cakap benda yang sama. no. but since i hidup and i grow up lebih 10 kali kot. kot lah. i pun takda lah careful sangat sampai nak kira.

hahah.

yaa. even takda lah sebijik bijik macam tu. but you know adalah serupa sedikit sebanyak.

honestly. i sendiri never felt that i dah cukup mature. coz i thought there are so many kinds of thing yang i still not mature. yang i still act like a child. am too childish.

but there are certain things that i will act with maturity. i admit. yknowww what i mean? huh?

people. yes. im 17. ada jugak people yang umur dah 30 but there still cant berfikir dengan matang.
me too. some times.

based on my opinion, experience differentiate levels of maturity.
pengalaman hidup kita yang tak sama. itu yang berbeza. yang membezakan.


people. i ni jenis orang yang belajar untuk hidup from what ive been through. untuk improve the strength. untuk i become more stronger. its not kuat dari segi fizikal. no! kalau tu memang i tak langsung. hahah.

i've learned from problem yang i ada. and the way to solve all the problems.
from apa yang orang cakap. tindakan orang lain. i mean. i ambik lessons dari orang lain but based on apa yang i nampak then i berfikir sendiri. kalau macam ni macam mana. you knowwww.

and now i realize ada macam macam jenis manusia. yang berbeza semuanya. especially in terms of behaviour.
berbeza pendapat apatah lagi. melampau banyak. sampai yang bergaduh pun ada.
senang. kita hormat pendapat orang lain. kalau salah we try to betulkan. kalau dia tak dengar jugak. just let it be. cuma kita betulkan diri kita. set in our mind yang menda tu salah. thats it.

since i kecik ive been through macam macam menda.
my childhood takda lah 100% happy moments. serious tak.
i pernah hilang orang yang i sayang. abang i. and macam-macam lah.
i learned to live from it all. from all the laughters and tears.
and now im 17. when ive got a problem. when i hurt. when people treat me like this and that. when i wanna cry.

and i talk to myself. you dont deserve to feel like this. you should be stronger. coz you've been through and learned so many things which is tak semua orang rasa. so you must be stronger than others. when others cry you should smile. and thats it.

you may be wondering what ive been through. no people. its hard to tell. but its doesnt harm me at all. it just involves the heart and emotions. and people its not about cinta. ughhh. itu memang tak coz i couple once only and remained until now. 4 years. ehehh.

ada lahh. life experince yang tak boleh jual beli. well. emmm.

so people. maybe jugak ada orang that has experience yang lagi dahsyat gitu kan. but they langsung tak ambik lessons. itu punnnnnnnn. hm. no comment.

so this is why some times i berfikir dengan matang but some times i dont. biasalah. i pun manusia.
apamenda yang jadi pun. kita kena chill. sporting. dont be too complicated aaaa. lek lek.

hidup ni terlalu singkat untuk memikirkan perihal yang amat panjang - ayatniguacilok.

ehem. pen off.

12 comments:

sha (chirp chirp) said...

selalunya cara pemikiran kite based on pengalaman kita & persekitaran. kadang2 mmg yg umurnya lg muda lg matang pemikirannya daripada yg lg berumur.selamat hari raya, maaf zahir batin :D

Putery FarHaNa said...

selamat hri raya

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

pengalaman tu menjadikan sy lebih matang hehe :)

Nurul Farahizzati said...

alahai... even org tua kerepot pun boleh berperangai mcm budak2.. btw, selamat hari raya aidilfitri :D maaf zahir dan batin :D

Botak said...

matang ni banyak pecahan dia., contohnya kalau kita matang dari segi emosi belum tentu kita matang dari segi sosial atau lain² jenis matang., dan kebiasaanya budak² ni kurang matang sebab keputusan yang dipilih kurang bijak., sebab tu ada sesetengah benda budak² tak boleh buat sebelum umur mencecah 18 tahun misalnya..

S.K.A said...

prmpn ni fkiran dia cpat mtang..tp prangai mcm budak2 kn..2 apa yg sy tgok la..tp wlau sekuat mn pn perempuan tu dia ttp akan mengis =) Allah dh cipta perpuan ni bersifat lembut..

Puteeeeri said...

Agreed :o

Lissa said...

tu la. kadang2 org umur 18 tahun lagi matang dr umur 28 tahun. hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

pengalaman mematangkan diri kita.. tapi macam akak pun ada orang cakap perangai macam budak-budak juga kadang2 tu..

FarhanahAdzlan said...

hrrmm betull tu..Makin banyak berjalan makin banyak pengalaman dan itu yg mematangkann kita untuk berfikir dan bertindak :)

Fatihah said...

experiences update maturity :)

E'in said...

pengalaman kadang2 mengajar kite utk lebih matang kan... :)