Sunday, December 15

who made beruk?

salam all.

last morning.
gua tengok History channel. ada pulak lah pasal human civilation. mat salleh punya cite. konon dulu manusia pakai bikini. eh. no. i mean yang costume made of leaves tu. alah. you know lah kan. paham kot.

cite lebih kurang macam dalam text book sejarah. i dun remember either in form 4 or form 5. melampau tak ingat. form 4. kot.

but yaa. this time lagi mendalam dia punya cite nak bohong kita semua.

hebat.

i.abang and adik lelaki. sitting in front of TV. tengok.
and i as usual. tengok tv bukan tengok saja. mulut pun buatlah direct broadcast.

"pandainya mat mat ni tipu kita. ingat aku tengok ni aku caya?"

"tu lah. pembohong"

tetiba. my lil brader. "memang ada manusia camni dulu-dulu. tapi tu diorang lah. Africa ppl sana tu. geng geng diorang."

diam diam. semua diam.

suddenly ada pulak statement menyampah. hm. more suitable if we called statement buduh.

"human originated from apes" or kata tak budimannya "manusia berasal daripada beruk"

manusia beruk? beruk manusia? boleh imagine tak? pergh.

"melampau. nasib baik tak kata manusia dari ba alib ba ya"

abang pun, tengah berdiri.

"pergi tanya diorang. kalau manusia dari beruk. siapa yang jadikan beruk?"

hm. camna aku nak pergi tanya ni. email pun takda.

entah apa pulak jawapan diorang.

ni ada benda nak share.
ustaz Azhar kata. semua tu Rahmat Allah.

wallahu.

bye. take care.
salam sayang.


Saturday, December 14

almost kidnapped.

salam all.

actually benda ni dah jadi lama dah. wait. in this year jugak lah.
before spm.

haritu. i balik from school macam biasa. dalam 2 pm. i dun remember. lebih kurang masa tu lah. agh. apehal nak kusut pikir pukul berapa. this accident was not happened at that time pun. maybe i memang suka cerita detail kot. kan.

wateva. okay. i balik. i masuk bilik guru sekolah mak i. mak teaching in a secondary school. i normally memang balik sekali dengan mak. if mak had a meeting. and i'll wait sampai habis. sometimes while waiting i will study. sometimes i tidur. heheh.

"mak, balik lambat lagi ke?"

mak, "harini mak ada meeting lah. ayah takda." and mak pun suggest call abang suruh ambik.

i pun call. using mak's phone. "ambik aku boleh tak?"
"aku ada kat blablablabla", abang.

bro, cakap je lah tak boleh. senang cite. sigh.

so i told my mom that i was going to wait. as usual. mak asked, "dah makan?"
"dah, tadi kat sekolah makan nasi lauk ayam. kenyang lagi ni. kalau lapar pandai lah cari burger. heheh"

mak memang tak bagi i selalu makan burger. i memang suka burger. mak is seorang yang sangat ambik berat dengan makanan yang anak anak dia makan. i mean macam fast food. maggi. she sangat menjaga makanan camtu. hm.

so i pun lepak. study sikit sikit. yknoww.

i realized that i tak solat zuhur lagi. i dunno why at that time i memang rasa. pergh malas gila nak pergi masjid. nak solat dekat surau. slipper pulak tk bawak. i cari slipper mak tak jumpa. takkan nak main sapu je.

i pun muka lek lek. and i went to masjid.
actually i malas nak continue this story. bcs i cant. i dunno. tapi pendek cerita. i was almost kidnapped.
memang lepas that accident. i cant focusing on anything im doin. i shivered. i dunno how to say. speechless.

dia dah pegang tangan i. boleh imagine tak? and had a black car yang tengah tunggu. one thg that im very sure is yang buat kerja jadah tu a woman and a man. yaa. the woman was an Indonesian woman. i knew this. bcs she talked to me using bahasa Indonesia. but i dunno lah pulak if she sesaja cakap macam gitu ke.

so. petang tu. i had lodge a police report.



ada jugak blogger among them. ahah. thank you very much. camni. i decide to blog bout this actually bcs i wanna share with you guys. bahawa memang kita tengok orang orang yang support. kan. but ya i tak nafikan memang ada jugak yang cakap macam ni.

"bodoh lah. apesal tak jerit ke apa ke." "tu lah apesal pergi sorang sorang" "orang tak kenal nak tolong buat apa" blablabla. banyak yg negative.

and from that accident i realized that sebenarnya we as orang yang tak mengalami apa yang orang lain alami. we dont give something yang boleh menjatuhkan dia. i mean something negative. get it huh? bcs i dah rasa. so i knew. um. i dunno lah how to say. im not a good speaker. i cant 'bercakap' dengan baik. i mean i dunno how to share.story what i wanna say. agh. rimas. dah ah. paham paham je lah eh. haha.

and. alhamdulillah. on 16 nov.

okay. bye. take care. 
muah. e geli ah muah muah. macam pondan.

hahah. dah lah. gua chaww.

Tuesday, December 10

typical soalan for spm ex-cddts.


Salam all.

i bukannya malas nak update blog even dah habis spm pun. tapi entah. maybe bcoz gua terasa busy sangat kot. kot?

ah. whatever. but i shall try to rasakan dirini tak busy.

terasa awkward, hahaha. apakah?

apehal i rasa macam floating in the air sekarang? ke i pening? ke i dunno wanna blog bout what?
no. im sure i know.

dah dah.

i thought semua student spm tengah rasa amenda yang i tengah rasa sekarang. ah. impossible lah semua. maybe.

too many manusia ask me before spm was over "nak buat apa lepasni? kerja ke? tanam anggur ke? nak sambung mana lepasni? nak ambik course apa nanti? rasa rasa result spm kau acane?"

bla.... bla.... baa baa black sheep.

mak kata. no need to kerja. untuk apa?
if i kata "to get the pengalaman.duit.etc"

"belum masanya.duduk rumah, belajar masak, macam mana nanti kalau tak pandai masak?", mak.

with my selamba face, "im still young, banyak masa lagi. tu nanti nanti pun boleh"

who can lawan mak? now i already know how to masak. but yaa i just know dalam 2 3 type of lauk. okay what? mak said, lauk kampung tu yang penting. if you get husband yang love masakan kampung. cane? kalau nak pandai masak western food je tak boleh jugak.

i pun. okay okay okay. but ppl, actually i malu to tell. but i dun care lah. this is the real me. kan. i memang kekok bab bab masak. even maggi pun i normally tambah air panas je. hahah. ((gelak jahat)) lol. goreng telur? i can but. em. agh teruk. dah ah. hahahah.

for me its simple. every person ada kelebihan and kekurangan. is it? maybe this is the one of my kekurangan. but i will berusaha to make this kekurangan become my kelebihan. but i will make sure before i married i memang pro bab bab masak ni. then boleh lah blog about recipe pulak. kan. ahahahaha. konon.

actually i have too many plans what i wanna do dalam honeymoon ni. hm. adalah.

mak ask me to take a car license. but i think itu kemudian pun boleh. that's not what i need for now.

if i talk with ppl bout what course that i wanna take. ada yang cakap camni. camtu. hm. kalau ikut abang i, he said, "kalau nak senang ambik 'kosmetik' senang lah"

egh. im talkin bout 'course' not 'kos'. but i dun care bcs i know my bro memang kaki loya buruk.

another question yang boleh kata i dah jemu nak answer is "spm haritu macam mana? okay? ke k.o?"
and jawapan i senang, "i dunno. tak tahu lah nak cakap. but i tried my best. so i tawakal."

serious ppl. its hard to tell. i dunno. im not brave to say that i can answered all the question ke apa bcs yaaa. i dont wanna over confident etc. i nak cool je bruhhh. cewah. but thats it lah.
so wait and see for my result.

part yang nak sambung dekat mana? nak take course apa? i tak tahu. i wanna look for my result first then baru i decide. but so far i apply matrikulasi. in sha Allah, if ada rezeki. i shall get it. amin. mudah mudahan.

chaww. gedbye. take care uolls.
salam sayang.


Saturday, November 16

Dua for exams.


Salam all.
 
"ihiks"

so. bcs sharing is caring. i would like to share some duas. k?

doa ketika masuk bilik peperiksaan
“Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia,
 serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia;
dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”


 doa ketika menerima kertas peperiksaan
“Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku.
Dan mudahkanlah bagiku tugasku.
 Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku,
supaya mereka faham perkataanku.”


doa mohon dilepaskan daripada kesusahan menjawab soalan
“Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya.
Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”
 or
“Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya.
 Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”


doa ketika lupa jawapan
“Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya.
 Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku"
or
"Maha Suci Tuhan yang tidak pernah Tidur dan tidak lupa, Ya Allah peringatkanlah aku apa yang aku lupa."

oh. wait! i heard this one is elok dibaca to get inspired when answering questions.

"Ya Allah! Jadikanlah daku berguna untuk masyarakat dengan ilmu yang engkau kurniakan kepadaku, Dan kurniakanlah daku dengan pengetahuan yang berguna untuk diriku serta tambahilah daku ilmu pengetahuan"

im sorry bcoz i dun give uolls the Arab version bcoz normally i berdua' in malay. so thats why i just bagi the Bahasa version.

oh ya. dont forget the key to success.
which is. work.usaha.dua' and tawakal. put trust in Allah bcs HE is the best planner. and Allah SWT maha Mengetahui.

okay ppl? gedbye =)
May Allah bless us. ameen.

jap. mulakan apa apa dengan Bismillah including bukak kertas soalan. calm and jawab. ayah told.
























Sunday, September 1

quite wordless.


Salam all.

Apologize for not replying your visit. for not updating blog. coz ive been busy and dont have much time to update the blog.
Busy with study.tuition.extra class.games. em. games?

tomorrow i shall sit for trial examination. spm 2013. and i wanna wish all my peers. good luck and do the best. even if we dont get good results but it is still a pride if we strive in earnest. serious.

becaz i dun want this entry seem so simple as it may remain in a relatively long period of time. and becaz i dun wanna post any photo. so please read this. chewahhh.


i pray for all my blog readers agar dipermudahkan segala urusannya.
wish me luck for spm and my future. ohhhhh.
gedbye.



Friday, August 16

Have intro and closing.


Salam all.

That moment when orang datang beraya and using the toilet in my house.

abang said "actually dia datang rumah kita nak pergi kencing je"

and i gelak and i asked "bongek. mana kau tahu? wahahahahahah"

tet. the end.

motif? i saja je buat intro. chewah. seriously i dunno what i wanna share with uolls bout my hari raya. i mean there is nothing difference. menda tu sama je every year. so im just gonna share gambar je lah eh. tu pun tak banyak. becaz. im sure uolls gonna bored with all my photos. aha.


this photo was taken on first eid. 

well baju raya i tak banyak pun. this year i only have two. and ada lah i beli blouse. ahaks. baju raya i simple je. i admit. i love this kind of baju kurung. cotton. sangat selesa. and mestilah nampak muda. kahkahkah. macam dah tua sangat. im 17. still young even kakak always told me that 3 years left untuk i become 20 and be a woman.

whattha?


ni masa kengkawan i datang rumah. guess i yang mana? yang odd. that not wearing baju kurung. where is me? haah?

sekian. nanti i share lagi yahh. coming soon entry that i shall update. hiks.

coz tadi ada intro. makanya i ada closing jugak.

that moment when kawan mak datang rumah beraya. i dengan abang duk curious siapa yang datang. and we heard.

mak ask "Ti, sihat ke? lama dah tak jumpa"

i melepak bilik abang as usual :

im talking to myself actually "Ti mana eh?"

and abang while playing his guitar "Takkan tak kenal. T yang kawan dengan S dengan U"

and i "gahahahahahah. kurang hajor kau abang"

second tet. the end.

gedbye. gua nak trial.



Sunday, August 11

experience and maturity.


Salam all.

You're younger, but your thinking is more mature.

ada yang cakap kat aku camtu. some times but not very often lah. i mean bukan in a year ada 10 orang cakap benda yang sama. no. but since i hidup and i grow up lebih 10 kali kot. kot lah. i pun takda lah careful sangat sampai nak kira.

hahah.

yaa. even takda lah sebijik bijik macam tu. but you know adalah serupa sedikit sebanyak.

honestly. i sendiri never felt that i dah cukup mature. coz i thought there are so many kinds of thing yang i still not mature. yang i still act like a child. am too childish.

but there are certain things that i will act with maturity. i admit. yknowww what i mean? huh?

people. yes. im 17. ada jugak people yang umur dah 30 but there still cant berfikir dengan matang.
me too. some times.

based on my opinion, experience differentiate levels of maturity.
pengalaman hidup kita yang tak sama. itu yang berbeza. yang membezakan.


people. i ni jenis orang yang belajar untuk hidup from what ive been through. untuk improve the strength. untuk i become more stronger. its not kuat dari segi fizikal. no! kalau tu memang i tak langsung. hahah.

i've learned from problem yang i ada. and the way to solve all the problems.
from apa yang orang cakap. tindakan orang lain. i mean. i ambik lessons dari orang lain but based on apa yang i nampak then i berfikir sendiri. kalau macam ni macam mana. you knowwww.

and now i realize ada macam macam jenis manusia. yang berbeza semuanya. especially in terms of behaviour.
berbeza pendapat apatah lagi. melampau banyak. sampai yang bergaduh pun ada.
senang. kita hormat pendapat orang lain. kalau salah we try to betulkan. kalau dia tak dengar jugak. just let it be. cuma kita betulkan diri kita. set in our mind yang menda tu salah. thats it.

since i kecik ive been through macam macam menda.
my childhood takda lah 100% happy moments. serious tak.
i pernah hilang orang yang i sayang. abang i. and macam-macam lah.
i learned to live from it all. from all the laughters and tears.
and now im 17. when ive got a problem. when i hurt. when people treat me like this and that. when i wanna cry.

and i talk to myself. you dont deserve to feel like this. you should be stronger. coz you've been through and learned so many things which is tak semua orang rasa. so you must be stronger than others. when others cry you should smile. and thats it.

you may be wondering what ive been through. no people. its hard to tell. but its doesnt harm me at all. it just involves the heart and emotions. and people its not about cinta. ughhh. itu memang tak coz i couple once only and remained until now. 4 years. ehehh.

ada lahh. life experince yang tak boleh jual beli. well. emmm.

so people. maybe jugak ada orang that has experience yang lagi dahsyat gitu kan. but they langsung tak ambik lessons. itu punnnnnnnn. hm. no comment.

so this is why some times i berfikir dengan matang but some times i dont. biasalah. i pun manusia.
apamenda yang jadi pun. kita kena chill. sporting. dont be too complicated aaaa. lek lek.

hidup ni terlalu singkat untuk memikirkan perihal yang amat panjang - ayatniguacilok.

ehem. pen off.

Sunday, August 4

Haghi haghi haghi ghaya. selamat haghi ghaya.


Salam all.

honestly. i dunno what i wanna blog about. apa yang ada dalam pale hotak i type je lah ehhh.


((i wanna wish you all happy Eid Mubarak. this is kali ke 17 i celebrate raya. and i realize that ive become more mature. i swear its true. and this photo was taken on last Friday night. tudung cincai kankung jaaaaa tuuuuuh. em ini bukan baju raya. eheh.))

daripada dulu excited bapak gila ah nak raya even tak puasa penuh. you knowww. zaman i pakai dypers. zaman hingusssssan. ahah. and now im 17, and ive learned bout life since i dunno how to makan sendiri sampai lah sekarang i can purchase my own meal. but i didnt use my own money. becaz ayah yang support food and drink and stuff.

nowadays. rasa excited tu dah kurang. seriously ppl. i dont care how much duit raya that i get. i dont care anymore. be compared dengan zaman twinkle twinkle little star, i always compete dengan abang and my lil bro, siapa yang dapat duit raya paling banyak. sampai ada satu masa tu, duit raya gua tak cukup beb. hilang ke apa entah. mak yang kena tambah. what is important for me at that time, duit raya i mesti lebih banyak or sama dengan bro bro gua. but nowwwww. emmm. mestilah abang yang dapat lebih. k.

kalau cite pasal bunga api.firecrackers.mercun semua tu. i still main lagi. since i kecik i memang ikut bro bro i buat gejala ni. so bila depan grrrlfriends i boleh ah belagak hero kan. ahhhh. konon.

but this year baru i boleh main balik because dulu jiran i ada atok yang sakit jantung. kang tak pasal pasal hear tattack. mampus gua. but he was dead. hmphh.

but ppl. please. if you duduk kawasan housing mcm i, be considerate lah yaaa. jangan main mercun sampai tk ingat jiran. so pandai pandai lah nak hidup. ajak diorang join sekali ke. baru meriahhhhh! jangan sampai dia hantar santau dekat you coz of your bunyi mercun. melampauuuu kan hantar santau. ish ish ish terukkkkk!


((this is my kasut raya. ahakk. esarli brand. love it. selesa. and ada sale. i didnt remember 30% kot. seriousss. that sleep pants is murah je. tk sampai RM20. thanks to my beloved mak for those things))

okay people. so have a great raya. 
kalau ada lemang.ketupat. hantar rumah sikit.
i semua beli je. ehemmmmmm TT_____TT

lupa nak mintak maaf.
maaf zahir batin if entry i banyak buat you all touching ke amenda.
gua ni type ikut apa yang ada dalam kepala.

i macam biasa raya dekat rumah. petang tu baru otw balik kampung. tu pun tak lama.

bila nak habis cite haaa amoi,
well....................................
ohkay. gedbyeeeeeeeeeeee!


Friday, August 2

kuncu kuncu advertiser bukan battery.


Assalamualaikum all.

First of first. im so sorry if you all terasa hati dengan entry i kali ni. i takda maksud pun nak buat you all terasa hati. chill lah people. terima pandangan orang lain tu kan such a moral value. chewah.

title takda kena mengena. entah kenapa lah gua rasa word advertiser tu macam brand battery. ada ke?

If you noticed. ada something difference at cbox section. so you can read it below there. if you malas tahap tak boleh nak bukak mata. you dont have to read it coz i shall tell you all the meaning of each verse.

ke.... you all memang dah perasan before this. i think so. hm.

whatever!

actually ive been keeping this quite some times.

so. imma tell you man.

this is are these. recently i dah selalu sangat bila click link dengan harapan setinggi KLCC i wanna view that blog. yknow. something like balas kunjungan. is it? but. how pathetic. bila click je. mende tu lah yang keluar. i mean the advertisement. churp churp lah. and so many kind of advertisement. i dunno.

deep in my heart. i have too many words yang i nak letak at the top of cbox. but ruangan sangat terhad. so i cant. and how many times i dah tukar ayat-ayat tu pun i dunno. seriously i didnt know how to express apa-apa yang i rasa. emm. thats it.

camni lah guys.

i dunno apa motif nak letak link advertisement. yang i tahu untuk dapat income je lah kan. but i dont think this is the best way. get it huh? before this benda ni too rare jadi kat i. since this ramadan. terlampau banyak kali sampai i rasa malas ahh nak tengok cbox. camtu...

yes. i know. dah nak raya. and money is terlampau beharga buat daku di saat ini. kannnn camtu kan. but people. why not you cari something like the best way. you know what i mean. yes you know.

if you buat cenggitu. thats is totally not a good deed. to me lah. i dunno lah pulak if you all think that is such a good deed ke rasa benda tu takda amenda ke. lek. ini opinion masing-masing.

sometimes bila i dah click kan. kena time mood i unstable pulak kan. memang gua dahhhh rasa macam tknak halalkan je. but i think i buat camni pun tak baik jugak. so i niat sedekah je lah. boleh ke? ahah.

look. kita hidup bukan untuk puaskan hati orang anddddd kita hidup bukan jugak untuk buat orang lain sakit hati.

so. takyah lah selalu buat i sakit hati dengan advertisement you all. ahhh sedih. lap air mata dah gua kat sini.

dengar sini orang-orang kampung..
i nak suggest to people yang suka buat menda ni kan. i tk tahu lah nak namakan menda ni gejala haram ke apemenda ke.

why not. you all do something like investment. camni. you click others advertisement. and you ask them to click yours. (i rasa ramai dah amalkan nilai-nilai murni yang ni. kahkahkah) normally. blogger-blogger ni semua hati baik bang except me. takkan lah i nak puji diri sendiri kann. such a tak malu compliment. hahah.

hah. camtu ah baru adil. baru sama-sama naik. baru cool.

you dont have to rasa rugi because kalau i, i mesti give a hit back punya. mesti click you all punya balik aaaa. hati pun tak sakit maaa. lagi manyak happy.

and im sure others blogger pun do the same thing kan. i rasa lah. rasa je.

manyak terima kasih to people yang sudi click churp-churp and nuffnang i. nuffnang i tak sampai RM 10. churp churp pun tak sampai RM 10. but lek lahhh. my blogging aim is not to jana pendapatan. duit ayah kasi dah terlebih cukup dah. anyway. arigatou!

k. so selamat maju jaya. hari raya. hari hari hari raya. tapi gua tak raya raya sebab belum spm. tapi raya puasa dah.

apemenda lah gua merepek ni......

bye. chaww.

Saturday, July 27

Million thanks PLKN.


Salam all.

Ya Allah. i tengah seronok sangat ni. seriously. seronok gila. I dunno how to say. but im veghie happy right now.

Because of what?

coz,


tak sia-sia i tunggu several days untuk check PLKN. macam-macam hal, you know. webpage busy lah and what else. hahhh. finally. lega beb. serious. 

i memang since years ago dah set dalam kepala hotak ni that i dont wanna join this PLKN. you know. i memang takda minat kat menda menda ni semua. 

thats why i seronok gila. boleh imagine tak perasaan i?

kahkahkah.

but yaaa. ramai jugak kengkawan i yang sedih coz tak dapat and sedih coz dapat. so anything happen pun, this is the result.

im too happy ppl. encik Hafiz pun tk dapat jugak. hahakss.

entry penuh spontaneous. lu ingat wa kesah?


Thursday, July 25

penatespiyem.


Assalamualaikum all.

now baru i tahu. baru tahu rasa penat. penat study. study for spm.

actually, bukannya penat apa. penat kejar sana sini. its not setakat kejar semua topic in every subject. penat kejar tuition. kejar extra class.

nak nak lagi, i dapat calon straight As. but ppl, ((dont consider me as a clever student)) okay? i saja je highlight that because you have to know i just a suam suam kuku student je. serious mannnnnn.

ingat tak penat jadi calon. you know. i ada class khas every evening yang student lain takda. wahhh, duduk rumah boleh lepak macam tu kan. but i tak. sob.

ada one night tu, because i dah penat sangat. seriously. lebih lebih bulan puasa, with this unpredictable weather ni kan. i sempat buat only one homework. and then, i tertidur i tak sedar. almost 12 pm baru i bangun. malam tu sia-sia camtu je. study apa pun tak. sob again.

but i know this is the sacrifice. so no need to berkira on whatever you do right now. because Allah will give the rewards. even bukan spm but when you in an university etc. right?

sometimes i terpikir if i dont get a straight As but i dapat calon straight As. and if result i blerghhhh. what i have to say to others, to ppl who expect me can pass spm with flying colours. yahhh. but so far result i okay okay je. ahakkks. and doa-doakan lah. amin.

alahhhh. i dont have to think macam tu kan sebenarnya? dulu pun i dapat jadi calon but i just got 6As 2Bs je in pmr. but i relax je. cool je kan. so i have to do the same way lah. kan korang kan.

hahah.


wahh. huduhnya buat muka camni. but i saja je nak tunjuk yang i penat. kesian sikit. ha ha ha. 

eh eh eh eh. gua tak harap pun kesian u olls k.

hahahah. main jerhhhhhhhhhh. alah korang ni. lek ahh. bye.

pen off.


Friday, July 19

typical. Buat apa tu question.


Assalamualaikum.

At night.....

abang nampak i ambik nasi.

abang tanya. "buat apa tu?"

i pun jawab "tengah repair bicycle"

typical. typical question. i dah jemu. padahal nampak kot gua tengah buat amenda. hahahahah. i pun sometimes macam tu.

kalau pikir balik actually kita ni dah biasa dengan life macam ni. dengan question macam tu. dah biasa. dah jadi habit. right?

habit ni mengikut fahaman gua. menda yang kita dah biasa buat. dah selalu. ehhhhh? ya ka? hahah..

think. dengan 'buat apa tu?' we can strengthen our silaturrahim. senang cite. macam kita concerned about someone lah so we ask buat apa tu? kannnnnn ambil berat tu.

hahaha. 

sebenarnya i tengah pikir. in other countries, diorang pun amalkan Buat apa tu question ke acane? ke kat Malaysia je?

semestinya, entry gua yang ni mengarut. lantak ahhh. 

hahahah. bye.

pen off.

Saturday, July 13

Ramadan is Here.


Assalamualaikum.

Hi ppl.bloggers.creatures.boyfriends.girlfriends.blablabla...

okay. Ramadan is here. Im so sorry. I feel fustrated becaz tak update blog before Ramadan. I really want to wish you all a very Happy Ramadan Mubarak.

Hope this Ramadan will be better than before. you knowww.

and. Alhamdulillah.

let us be grateful for the opportunity untuk melalui Ramadan once again.

oh yaaa. gua rindu betul nak through this fasting month. I mean Ramadan with my late brother. Bukak puasa sesama. sahur sesama. omg. I dunno how to say how much I miss that moment. But yaaa. what can I do? Allah lebih sayang dia. kan =)

okay. I cant story too much about him. what Ive been through with him. aghhh. menangis pulak gua jap gi.

enough.......

so. Ive been prepared for Raya. seriously man.

ye lah. bukan apa. susah. gua nak kena book baju kurung dekat tailor. so kena lah beli awal-awal. diorang ni kalau dah masuk Ramadan dont wanna take orders anymore.

anyway. bukan taknak beli siap. but because of my size yang kecik. hish. bukan nak berlagak. but serious the fact is. okay? hahah.

Ingat senang nak cari baju kurung XS size. Ive been through it before. Sehari hari cari. dah lah berapa hari before Raya je masa tu. and baju kurung that I choose mesti takda size and terpaksa ahh beli baju lain. mcm haremmmm. hahah. pathetic betul. I thought I ada blog about that story. If I not mistaken lahh.

Baju dah. kasut dah. wuuu. tinggal nak Raya je. hahah. but yaa as a SPM candidate. I cant celebrate this Raya happily. not long after Raya dah trial I think gap of just one week kot. and then the real SPM examination. wuhhh. nervous gua. hahah.

such a short time. SPM tu dekat sangat dah woihh. wish me luck. Pray for me. thanks. ahahahak.


((Im not beauty like you but Im just beauty of me - NurulEe))

dont play mercun yang gempak. just play the pop pop one yang 50 cent tu pun dah meriah dah. 50 cent lagi ke sekarang? maybe 1 ringgit kot. kalau rasa pop pop tu too childish. why not play bunga api. fireworks yang comel comel tu kan. I love the star one. yang orang duk called bunga api bintang. apamenda tu. haaaa.

hahah. to spm candidate. Good luck for yr trial lah. oh. to pmr candidate too.

Salam Ramadan Mubarak. bye. take care.


Sunday, June 9

Listen and Feel. Haa? Haa?


Assalamualaikum and Hi.

omg omg omg omg.. hem. I missed to blog about something. Hem. gila rindu. Hahah, K.

Em too sick. No. I mean. yaa.. I really miss my blog. I am longing to blog.share.story about my life. my wonderful life. chehh.. but seriously ppl. I miss to blog about my life. share about it and stuff. You know what I meannnn. huh people?

Actually. I baru je habis mid-year exam. You know. Macamni ah secondary school student. Kannnn? Exam sana-sini. spm lagi. wuhhhhh.

So. What Im gonna blog about? Guess what?

Hem. About my life? I think I wont becuz dah berapa bulan dah gua tinggal blog ni. Anddd there were so many things happened, nak cite pun gua tak tahu nak cite yang mana satu. so macam tu lah. Em. If about the reasons why I dah lama tak blogging. Dah tahu. Takda masa. Sure uolls muntah hijau ah read about all my excuses. blerghh..

So. Im going to share about the song. Oh I dont think this is a song. I dont know what is this actually, seems like du'a. Yahhh thats it. Its very delighted. You know what I meannnnnnnnn?

I mean. Im veghie veghie touched when Im listening to this du'a. I dont know why, maybe becuz the way he read it or I dunno. Im not sure. Yehhh.

Here people here - http://www.youtube.com/watch?v=SGuo72lUvlA


Imma tell you frankly, I dunno how to tell what I felt when I listened to this. Its hard to tell. Very hard.

It felt like touched.a little bit feeling of sadness. em. I dunno. Okay? 

People. try to listen and feel it. Feel it. Feel it. mkayyy? 

Try! bye.


May peace be upon you. Pen off. chewah :p


Monday, January 28

Chic Chop for Dinner.


Assalamualaikum.
May peace be upon you.

Last night. My family and I went out to dinner. When I dapat tahu nak keluar makan, dah terbayang-bayang dah Chicken Chop. Serious. This is one of my favourite food chu knowww.

At first tak rancang pun nak pergi kedai mana. Mencari lama jugak lah. Then, we decided to try this western eatery. Actually, macam takut-takut jugak nak try Chicken Chop becaz before this kitorang pernah terkena. I meannn, dulu we went to this kedai tau. Tak jauh pun dengan kedai yang latest I pergi ni. Time tuuu, Excited gila nak makan Chicken Chop. Order kemain, memasing nak yang grill. Fried tak laku dah masa tu.

Tunggu berejam. Air gua pun dah half.

Dapat. Rasa macam. Oh. Cilakak habis. Serious babe gua cakap luuu.

This time, memasing dont want yang grill. Pakat order fried semua including me. But, this one memang sedap and service dia pun quiet bagus. Tunggu pun tak lama. I really prefer this eatery lah.


Low quality of photo. Aha Aha tak tayok.

RM 6 for one plate. Very reasonable. Inexpensive. Perfect. After this we wanna try the grill one pulak. Anyway, mushroom soups and garlic bread dia pun okay what. Niceeee one.

Habis makan. Went to tesco. Habiskan duit. Going back home.

Bye. uolls. See. You. Take. Care.



Sunday, January 27

Consequences of Cross-country.


Assalamualaikum. May peace be upon you. Bonjour.

Dei. Peopleeee. Seems like dah lama gua tak update this blog. Yea. Nak kata I busy, not really. But macam takda masa. School day memang tak lah. Weekend? Normally Ive tuition. Biasalaaaah, spm candidate kan. Aha. Even macam banyak benda I wanna blog but when dah login and start typing macam hilang semuanya. Serious what. Hahaha.

Mkay,

I really regret join merentas desa this year. Before this memang I tak pernah join pun. Im not a student yang suka involve dalam activity macam ni. Thats why kalau isi maklumat for cc marks. Im the one yang paling sadis sekali. I rasa markah cc I low sangat. Aha aha aha. Not funny at all.

And this year, I nak join. Imma like tahun last sekolah kan. Why not? Haa. mendapat lah. Already two days, kaki gua sakit.  During cikgu suruh buat stretching, tak habis dengan gelak. Hm. Padan padan. Menyesal air mata darah gua.

Fyi. I was the last student yang sampai. Actually I tak sedar tau, I thought ada lagi orang behind me. I realize when one of my teacher yang ikut dekat belakang, admonished me.

"cepat sikit, awak yang last tau"

"Saya dah tak larat dah ni"

"Awak demam ke?"

Likeee what?

Serious? Dalam kepala otak gua masa tu, lantak lah. Penat nak mati dah ni. Haha. I pun chat lah with that cikgu. Actually dia pernah ajar I when I was form 2, then dia pindah and this year pindah sini balik. Yknow what? he was like shocked when I cakap I dah form 5. Haha. Seriousss.

Kaki still sakit. What should I dooooo?

Gua rasa. Gua rasa..... Entry penuh kecelaruan. Ini semua factor kaki. hmph,

The end. Peacee. See ya. Muchos loves. gitu. uolls.


Friday, January 4

Im the Treasurer.


Assalamualaikum. May peace be upon you.

This is my second update in 2013. Haha. Im 17 years old now. I mean form 5 so Im one of SPM candidates. I always remind myself you knowwwww. Amagaddd. Cant believe it. Time is too fast for me. Seriously.

Hmmmmmmmmmmmmmmm,

Okay. As usual. Every class mesti ada perlantikan baru. You know what I meannnn? I mean AJK. class monitor. assistant. and blabla. Mkay. Guess what? I am bendahari @ treasurer. There are two pupils yang tercalon who is I and my grrrlfriend. I dunno who yang vote I. Amagaddd amagaddd.

Before this. They told me already, they will choose me cuz I senang nak consult dengan students lelaki dalam kelas tu yang degil.liat.susah sangat nak bayar duit class. Hahaha. I've no idea. I dont know. I was evaluated by them. I just accept it. Im the ahlong now. Kahkahkah.

When I was 13 and 14, I just be an assistant. Tk pernah terpikir untuk pegang this jawatan. Ahaaaa. Anyway, thank you cause choose me. Yang penting, Im glad to know that they trust me. Mkay. Thats it. Pray for me. I mean pray for my study.SPM.future. I always pray for you all. I mean, my blog readers.followers.visitors. Thank you.

Tomorrow nak daftar untuk tuition. Hmph, penat guaaa. Tkpa tkpa only for this year. See ya people. Lovesssss <3


Tuesday, January 1

Older.Better.Stronger & More mature


Assalamualaikum.

Today is 1 Dec 2013. Hm, cepatnya masa. I cant believe that Im 17 right now. Amagad Amagaad Amagaaad, please. Im gettin older. Haha. Whatever, I still young. Whats more important is, besok sekolah. Im too excited you know, but when my mind keep thinking bout SPM examination. and imma likeeeee, I dunno how to say. But I really hope, I can do it.I'll suceed.I'll make my parents smile,happy. You know what Im saying bout. Kan?

Everyday.everytime.everysecond. We'll be older and older. I always hope that I shall be stronger and stronger.better and better time by time. I wish I can be more mature, I can manage myself. Im not a girl anymore but Im not a woman yet. Yah, I dunno. When I was 16, Ive so many memories that I cant forget at all. I mean, sadness.happiness.laughter and tears. I really love it even sometimes it hurts me. Seriously. I cant and I wont forget everything.

Do pray for my SPM, wish me luck. I just wanna make my parents happy. I just wanna see them smile. Thats it. Wanna share your New Year's resolution? Just drop your comment and I shall read it. Yahh.

See ya. May peace be upon you.