Friday, December 21

Guys. lets think about this.


Assalamualaikum.

Hm. Let me give uolls think about this,

She : Like my photo on Facebook.com
Me : Like her photo back. I just hit back. kan.                                                                                                                                                                                                                                                                   
                                 
Then, She comment dekat her photo yang dia cantik.
                                                                                                                                             
And she asked me, "kan?"
Me : Ni statement pwasantan ke apa?

She said yang dia cantik again, and I just like. omg omg omg! A few seconds after that, she makes a status and she mention me there. Her status was something like this,

"Semua perempuan cantik tapi lagi cantik kalau tudung labuh"

I dunno what motif dia mention I, I sorang je! maybe cuz she wanna compare her photo yang pakai tudung sekolah labuh with my photo yang tudung biasa-biasa je. Tak pun she wanted me to aware yang dia lagi cantik dari I becaz of our tudung or whatever.Yah, I dunno. And I just comment and I fix her status, then she reply and we comment again and again. It something like this,

Me : Ada tak betul sikit, semua perempuan cantik tapi lagi cantik kalau tutup aurat. Tudung labuh pun tapi kalau baju, seluar ketat. camne. Haha, ahaks.
She : Bongok gler la wey law pkai jilbab litup...pastoe pkai seluar ketat,..
Me : Yahh,

I guessed dah settle lah, then she reply it,

She : erm...bgi pendapat akoe...lebih baik berubah kerana ALLAH bukan kerana manusia...
Me : Apa ni? Aku rasa macam lari topic je ko ni. Hahaha.
She : ape plk lari topik...??akoe menyatakan,,,..jgn pkai tudung litup sbb org..tpi sebab ALLAH.
Me : Tadi kata berubah. Hahaha. Okay. Betul lah tu.
She : akoe tumbok kunk...hahaha
Me : Habis ganas lah nak tumbuk? Haha, And one more, tk guna tudung labuh mulut mcm longkang. K. Well im just saying. Hehe.
She : akoe xbertudung labuh,... Nurul Farozze....akoe masih akoe yg dulu..
Me : Haha. Sekolah agama ko sekrg :p ada masa tudung labuh jugak. Aku sekolah biasa je, so aku pun biasa je. Kahkah.
She : akoe xready lgy na berjilbab litup...pkai jilbab litup bkn untuk dibanggakan...tpi untuk dinilai...xsemestynye skola agame tudung labuh..pakai tudung labuh kne ikhlas...
Me : Buat apa pun kena ikhlas. Tp mana tau hati manusia ni kan, sapa boleh tau dia ikhlas ke tk except Allah. He knows everything.
She : ALLAH je yg maha mengetahui...
Me : Exactly, so we cant judge people.
She : Boleh je tpi pasti kan ilmu penuh di dada.
Me : No. We cant cuz we doesnt know everything bout someone. Only Allah knows. Even person who kind hearted pun sometimes kita salah anggap. Kan kan?
She : erm...anti...ALAH uhibu anti...wa antum..
Me : Omg. Apologize. I dont understand it. I didnt studied arab languange. Yahh, so can you translate it for me? Yah, (1 person Like "she")
She : ingat mcmne pon..ALLAH tu syg kmu dan sume...
Me : Of course, Allah love us because of that we should love each other bukan saling dengki. Hehe.
She : Allahu khair...
She : Allahu akhbar..\
Me : Yahh.
She : asifu ya sodiqi...akoe na tdoe...da ngantok...
Me : Haha. Okay. Have a sweet dream. Goodnight.
She : slmt mlm...
Me : K,bye.

See. Dari pasal cantik.lawa je dah pergi jauh dah. Im sorry if I too EMO ke. yah, I bukan tk nak cakap dia cantik tapi kalau dia dah rasa diri dia cantik perlu ke pujian orang lain? I respect cuz she confident with herself. Cheers. Paling sadis, dia cakap nak tidur tapi elok je comment dengan kawan dia. I tk tahu apa motif dia. Ive no idea bout that. Hmm.

Hm. She said yang dia kawan lama I masa primary school. I pun ingat tk ingat je. Tapi seingat I kami tk rapat pun. Seriously. Tapi bila sembang dengan I macam bukan main. Haha. tu I tk kisah. I tk kisah nak berkawan rapat dengan sesapa pun. Siap kata I bongok suka2 hati je. I diam lagi. Ada masa tu dia cakap, I dengan kubur dah dekat. Maybe she wanna remind me. And  I just, entah lah. Malas nak layan actually. Cakap Bahasa Arab dengan I bukan sekali. Banyak kali. Even I dah cakap I memang tk belajar Arab, and I memang tk tahu makna. Maybe she wanna be proud with her self. I dunno.

Dia pun pernah give talks, you know mcm ceramah dekat I. I just terima dengan hati yang terbuka seluas padang bola camtu. Hahaha. Tapi I doesnt like her way she give her talks. Guna words bongok and stuff. Please. I admit I memang lemah dalam bab religion ni, tapi I tahu jugak serba sikit and I still learn. I bertudung, I solat. I know itu belum cukup baik. I hope I will be better and better. For me, ilmu ni bila-bila kita boleh cari dengan sendiri kalau kita nak. As example, bila kita dah kerja and kita rasa ilmu agama kita still tk cukup, so kita boleh je join mana-mana kelas. Banyak dah surau.masjid sekarang adakan kelas agama. And ilmu yang kita dapat untuk digunakan.dimanfaatkan bukan untuk dibanggakan and buat malu orang yang kurang ilmu dari kita. Well. its just my opinion.

Fyi, apa yang I comment dengan dia. I memang sebolehnya nak bagi dia terasa tapi I still nak jaga hati dia. I really dont like her way. Tapi apa yang dia cakap tu ada jugak betulnya. I tk nafikan. Serious. I mintak maaf dekat uolls. dekat semua if apa yang I post ni ada salah silap. I memang tk berapa pandai nak bercakap pasal benda ni because of that I jarang nak cakap pasal bab-bab ni even dekat blog ni pun memang tkda post pasal bab2 religion. Maybe. I guess. I know who am I. I takut apa yang I akan cakap silap. Yah, I just wanna share with you guys. I tkda intend nak malukan dia or whatever. Serious.

Okay. Bye. Drop your comment if you want to. Peace no war.


23 comments:

4feet8 said...

dulu ada juga housemate yg suka ckp diri sendiri cantik. kami satu rumah, mula-mula mengumpat jugak..hehe. lama-lama layan jela..malas nak bertekak.. sbb tau, sesetgh org ni, mmg selalu nak menang. semua org berhak menang. menang tu tak semestinya dia adalah betul, kan..? sekurang-kurangnya kita menggembirakan dia.. ;)

Nur Zafirah said...

well,xada siapa yg sempurna..smua wanita nak jadi wanita solehah kan..tpi,cara dia tgur agak bit harsh dan ada unsur ujub kat situ..apa pun,kita kna amik yg baik,buang yg buruk..mungkin dia bnar2 ikhlas nk tgur kita kan,who knows?:)

s h a said...

Intention die x salah, like what nurul said.Cuma care dia tu ade yang btol ade yg x.Jadi...kte ambil je nasihat yang bermanfaat and kalau boleh tegur secara polite.Selit2 je.

Bukan senang nak senangkan hati semua orang.Cheers. :)

Miss Xyz said...

ahaha, awak tak salah. kdg2 tak semestinya sek agama tapi tau semua benda. dia kena belajar lagi. kita kena belajar lagi. that's my opinion lah ;)

khadijah said...

sabar je dengan kerenah orang macam ni, kita pun masing2 cube perbaiki diri sendiri, cube jage aurat kita, kadang cara dia cakap tu menunjuk2 atau riak pun ade, tapi siape kitakan nak judge orang :) sabar je lakan ngan orang camtu :)

shar90 said...

ade jgk yg membangga dr sudut keagamaan nih... xfaham tol.. terang2 nmpk cara dia salah n agak -ve penyampaian dia... yg teroknye dia xnmpk yg yg cara dia slah... hmm

E'in said...

erk, nape mesti die pakse org suh ckp die cantik... huhu

boni kacak said...

kalau nak berceramah sekalipun, gunakan bahasa yang sopan... hurm.. ntah lah.. orang2 macam ni la yang menyebabkan orang bukan islam pandang sinis pada agama Islam sebenarnya..

syahirah said...

i like the way you story in your blog. anyways, saya pun x suka kalau cara nasihat yang macam kawan awak bg tu.

Shazwani Ramly said...

ignore org mcm tu. hape pn tak blh. haih, manusia skrg ni mcm mcm, sometimes mntk perhatian lebih. be tough :) chill nurul.

Seneorita Baharin said...

susah kalau cakap dengan org yg pandai tp silly kan..nobody is perfect rite...hmm biarkn la dia dear, juz be urself n try to change slowly..May Allah bless u dear. :) chillex...

Zahrenn said...

sayapun sekolah agama juga...tapi saya taklah sampai mcm tu..malahan ada kawan saya yang lagi teruk!!.. tak solat dan tak bertudung aduh!. saya tak berani nak tegur hanya tegur dalam hati je lalalalal..huhuhu
akak biarkan je dia,tapi ambil yang baik ok! ehehhe......

Aina Safiqa :) said...

Hehe, sabar jelaaa :)

shedameor said...

hmmm, for me orang macam tu memang nak bangga dengan ilmu dia. bukan menuduh, tapi memang boleh nampak. macam kelakar pon ada. sabar jela. yang penting, jangan berhenti belajar :)

sabry oppa said...

pernah alami ..
jauh3 kan benda yg ptot n bukan3...
x suke x suke..
nice entry ni ..
kongsi cter

sa mic said...

hmmm susah orang cegeni , kena explain slow slow untuk dia paham . Yang paling tak tahan part dia kata "tak semestinya yang masuk kolah agama tu alim" , seolah-olah kata diri dia sendiri ,haha . Sabar ajelah

Nurul Farahizzati said...

komen negatif skit, "actually dia cari orang yang boleh ditazkirahkan and she found you yang melayan dia. so, dia akan nak jugak menang in wahtever conversation." hehe just my opinion..

Chic Na said...

memang masuk bakul angkat sendiri. huhu.. sabar jelah ngan org camni. :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

sabar je lah dengan orang macam tu.. :)

hambaDhaif said...

Salam,
*test2* Hee~pelik.Tu je I boleh bagitaw U.Lain org lain perangai kan?

Honestly,sejak masuk asrama baru sy jumpe org pelik2.One word,SABAR (:

fardiyah said...

wahhh kalau diya lah kan..org mcm tu diya ignore je..susah kalau layan lebih2..

Acik Riotaro said...

Ee..SABAR yea..
ignore je org cm tu..
suke entri Ee..

aisya said...

Dia nak tegur org tp cara dia tak kena. Kalau ikut apa yg Ee taip ni, bahasa yg dia gunakan pun sgt tak mencerminkan apa yg dia ckp..

Biar je lah dia buat ape yg dia nak.. asalkan jgn ganggu kita sudah.. huhu