Wednesday, November 21

Future.


Assalamualaikum.

no intro. sorry.

Okay. in UPSR I just got 4As 1B and B is Bahasa Melayu (Penulisan). hm. In fact I ada jugak applied a few residential school. And I got an offered for religious school. tapi untuk masuk situ kena pass lagi satu exam kan. I attended the exam but I failed. So I bersekolah in regular school. I was lucky becaz I was able to enter the RK class.

Since then I dengar memacam orang cakap pasal sekolah harian biasa ni. Most of which Ive heard is bout the future. I mean chance untuk dapat IPTA. Ada yang kata student sekolah harian ni susah untuk dapat IPTA. I dunno whether its reliable or not. Im confused. I just rely on luck.prayer. you know.

I'll be a SPM candidate next year, 2013. So gua mesti berfikir tentang masa depan guaaaaa!

A few days ago. I ada sembang dengan kawan I. Actually we rarely meet cuz sekolah lain-lain kann. After UPSR dia dapat masuk MRSM. I didnt remember her result. Are unsure whether 4As or 5As. Okay. at first she asked me about school and stuff. And she talk about spm.

She told me :

Kalau bersekolah di sekolah kementerian budak yang top senang dapat IPTA. Macam MRSM, ada biasiswa untuk pelajar cemerlang lagipun ada 3 interview sebab tu peluang cerah. Tapi student MRSM ramai. Kalau sekolah kementerian senang dapat sebab tak banyak competition tapi memang kena struggle sikit bagi kita nampak top. Dapat rank 1-5 kira okay dah. At least score subject yang cenderung dengan cita-cita. Sebab untuk pemilihan IPT dia akan tengok yang bersesuaian dengan result kita.

The problem is I dont have any ambition. And she suggested me to be a teacher. Ohmagadd. Im not interested. Haha. Kalau betul apa yang dia cakap. Alhamdulillah sangat becaz before this I dapat ranking number 1 dalam form and the latest number 5. Ohoo. Decline!

Any suggestions for ma ambition? Hahaha. I took science stream tapi I drop Bio and ambik Accounting. so far. Accounting I A/A+ and tak pernah decline setakat ini. Alhamdulillah. Tapi im not interested to be an accountant. Hehe. Peace.

Free Gaza. Ameen. Peace be upon you.

27 comments:

Niswatus Solikah Samik said...

akak penah alamai masalah yg sama mcm ee.. masalah kecelaruan cita2! hehe.. tp rezki Allah, sedar x sedar apa yg Allah tetap kan utk akak skg dah jd cita2 utk akak.. Quantity Surveyor.. akak x penah terpk nk jd QS pn masa skola.. x tau pon apa tu QS! hehe..

em, masa spm dulu, akak cuma fikir nk buat yg terbaik! skor sume subjek! waktu yg plg pntg sbnr nye adlh masa kita nk pilih kursus utk further ipta.. kursus kena ngn result, In Shaa Allah sng je dpt! jgn fikir sgt pasal luar bndr, dalam bandr, persisiran bndr sume tu! rezki kat tgn Allah..

kesimpulan nya, EE buat terhabes baik utk SPM ni! make sure result bapak gempak! lepas tu, EE nk jd ape pon boleh.. hehe.. EE akan ada masa lagi utk fikir kan kursus apa yg EE nk amek.. apa yg EE nk jd di masa hadapan.. kalau boleh dpt kan kaunseling dr cikgu lg bagos..

akak cuma doa kan yg terbaik utk ee k! moga Allah permudah kan segala nya! ameen!

#wah, komen akak ni dah boleh d jd kan entry ni! bahahaha! :P

Detective Fiqa said...

drop bio? awesome. ==" hahahhaa.
akak dulu amik bio. memang terbaiklah sgt huh! hahaha

Hawa Faqihah said...

gud luck SPM :D

Nur Zafirah said...

Kalau adik masuk ipg which mean jadi guru,kerja trjamin, ada elaun setiap bulan lagi..Its not bad actually :)

محمد رازيق said...

all the best dik untuk spm dan setrusnya. tetapkan usaha, tetapkan cita2.

محمد رازيق said...

all the best dik untuk spm dan setrusnya. tetapkan usaha, tetapkan cita2.

syiela said...

all the best dik.. jangan lupa usahan dan cita2.. cer cari apa yg paling di ingini

aiNa yaZiD said...

wish u all the best dear.. Xpe, buat masa skrg ni usaha dan fokus untuk spm dulu. =)

tetap kan cita-cita dan buat pilihan dgn bijak. Apa pun, sis doakan yg terbaik. =)

drzirakudo said...

goodluck spm taun dpan. sye da lepaaaasss haha

Nur Aisyah Lee said...

wahh.. gempaklah result awek! :p
pape pun , betul tindakan awak pilih subjek yang boleh carry on . good luck for u dear ~

Shazwani Ramly said...

akak dulu sekolah harian jugak dan mmg ambk account. lepas spm dgn result hanya 4A, dpt masuk matrikulasi. lepas matriks, baru dpt masuk IPTA. and now degree at ukm bangi.

usaha tangga kejayaan. kdg kdg benda yg kita tk sangka, itulah yg kita akan dapat :) banyakkan doa. move on. whatever people said, just ignore them. :')

Zierwa Zainal said...

hehe.. dlu zz pun mse spn cite2 nk jd pakar bahasa melayu.. konon nye lh.. tpi mse mcm x serius sgt dgn cita2 tu.. so zz decide nk msuk form 6.. tpi Allah izin ayah zz yg applykn 1 kolej untuk zz so zz smbung blajar amek dip untuk kos islamic banking.. zz dlu x de basic account pun.. tpi so far alhamdulillah, kire mcm jtuh cinta so struggle untuk deg dlm bdang yg sma.. mse zz sek dlu, x prnh ade cite2 pun nk amek kos islmic banking.. just follow wht Allah susunkn untuk kita.. hehe..

it's up to u.. yg penting Allah n emak ayah kita redha.. :) gud luck ee.. zz doakn yg terbaik buat ee..

Cik Chokie said...

Persaingan kite terlalu ramai , sebab sekarang budak pintar dah terlalu ramai . persaingan sangat sengit . tak kira la kite sekolah harian biasa ke vokay ke mrsm ke .. rezeki ada merata rata right ? tinggal cari saje . Miza akui budak harian biasa pun boleh berjaya dengan cemerlang :D

Wahh akaun dapat a+ ? tahniah ^_^ hihi tahniah sebab still dalam rangking top 5 . hihi kekalkan prestasi ok sayang

Cik Yaya said...

amik je ape ya Ee lebih suka dan minat..sbb pe yg kita suka tu la yg akn kekal lame..wt mse skrng fokus dgn sek dulu..trget straight A dlm SPM thun dpn kann..hehe yg lain2 pkir kmudian =)

M Fizan said...

well. dont worry. i'm from daily school, yet now i'm fighting with all the best students from all around malaysia, doing a-level medicine in INTEC, foundation to overseas, JPA scholar. just do your part, pray to God. and that's it. Allah will be with they who fight. at least, have ambition. senior advice. :) anything, u can inbox my fb. ^_^

aiN NaJwa said...

It's ok dear..perjalanan kamu panjang lagi..tp start form 4, kita dh kena pk utk future kite kan..platform utk ker menara gading..hope, kamu pk yang tebaik..sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna..(>.<)..pemilihan kita juge ibarat emas..Chaiyok2..!!..

sabry oppa said...

tahniah!

faiq said...

upsr pmr semua xbpe pntg..paling pentg SPM..dr situ bru taw hala tuju ko nk jd ape in future..please do best in SPM..:)

boni kacak said...

wow..keputusan akaun awak dasyat ye...

NuReLLe said...

ahahaha..kite sekolah menengah sains dulu..amek science stream..tapi..keje jadi ISO auditor.......xde kena mengena ngn sains..kbai..

amy syahiera said...

wahh ! pandai nye ee , acc sentiasa A . tahniah :)

Suara Hati said...

teacher? sy pun tak suka jadi teacher..huhu
btw, gud luck in your life dear

shedameor said...

account best. serious. peluang pon cerah :) tak minat jadi akauntan, boleh jadi cikgu akaun. lecturer akaun ? banyak peluang. try la :)

shar90 said...

jadi jew pensyarah... ehehe xD

E'in said...

insyaAllah dik... peluang sentiase ade...

Nurulee said...

I shall do my best. Pray for me. Thanks a lot uolls for give me some advices and provides insight. Peace.

suesue said...

My best advice to you, is to work hard. Very hard. The best of the achievers run on diligence and hard work, individuals who not only dream big, but whose efforts are even bigger. Pride yourself in realizing that your experiences strengthen you, molds you into the person you are today. Sow in you the seeds of humility and good thoughts of others. Nurture these qualities with the forbearance and guidance of your elders, absorb the good and oust the bad.

What ever you wanna be,where ever you go..always be the best.The winner is the best among the selected because attempting the ordinary only just make you the average..

Good Luck for your future undertaking! :)