Friday, August 3

Firecrackers consumer, be considerate please!


Assalamualaikum. Peace be upon you =)

Sorry for the content that may rather hurt others and this entry quite long. Peace no war!

You know what, i've completed the test which was held on August 1. And now i feel very relax you know, rasa macam lega gila - for sure korang pun pernah rasa macam ni no matter lah big or petty exam confirm akan rasa relieved sesangat sangat dari kena study and blablabla. Korang faham-faham je lah ehh!


I feel very confident to keep smile like this right now bebeh. Haha. But I do hope I'll get a flying colours result. Luu tau tak, gwa buat addmaths cincai-cincai je. Gwa selalu lupa jalan kerja yang step by step tuhh. Tau tak gwa tengah pasrah. kohkohkoh (laugh like Hagrid) Hopefully, my addmaths marks will be maintained. Amin =D

Fyi, have one thing that makes me often feel resentful. Did chu know what it is? mercun aka firecrackers as known as fireworks lah hapa-hapa lah kann. Haih, aku panas hati betul kalau guys yang main benda alah ni langsung tak consider about those people around them. Tau lah Raya will be coming soon, and aku tak kata mercun tu salah main ke hapa benda ke but i hope all of you to be more considerate.

You know why firecrackers consumer must be considerate? Assume lah kan, people around ada yang tengah do something such as makan ke, tarawih ke and blablabla. Tau tak betapa terkejutnya bila dengar bunyi yang tiba-tiba macam tu. Get it? Lebih-lebih yang duduk housing area macam Iolls nihh. Boleh tak pergi bakar itu mercun dekat padang yang berdekatan ke, apa benda ke yang tak ganggu orang lain. huhuks T___T Leceh lah kalau terkejut memanjang. Panas panas! Tapi takpe, im still cool. hehehe.

Maybe this is what people called the law of karma cuz dulu aku selalu ikut abang aku main mercun sampai tercampak dalam rumah orang. Oh god, how cruel I am? Lepas tu aku tak serik pun, lagi rajin aku bakar mercun - mancis lah, gasing lah, apa benda lah. Well masa tu aku kecik tak pikir lagi pasal considerate semua ni. hahaha. But now, karma comes back around -,-

I wanna share :

''Firecrackers can cause hearing loss, high blood preassure, sleeping disturbances and sudden exposure to loud noise can cause temporary or permanent deafness or even result in heart attack. Mental impairment are also some of the side effects of firecrackers.''



39 comments:

haz said...

btol3. mercun itu bhye. haha. mse kecik2 dlu pn haz ske gile main mercun mancis la, mercun papan bagai. xD

btw, insyaAllah result addmath tu ok. dh buat sehabis baikkan? =)

Nurulee said...

Hehe, geng! Belum habis baik lagi, tu yang quite worry tu. hmm =(

eyjalukman said...

mentally traumatized :) haha

Eyqa Hasnan said...

haha . kaka suka main mercun tapi sekarang kaka tak suka kalau kaka tengah rilex , orang main mercun . ganggu je .

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

hehe, dulu suka main mercun + bunga api.. tapi skrg jadi benci lak.. haha... mengade..

SAdam Mohamadon said...

nice entry :) tp rindu nk men mercun zmn kecik2 dlu..haha..=D

Nurulee said...
This comment has been removed by the author.
eimah siti said...

btol2....kat surau cik siti ni..time sembahyang terawikh tuu la yg diaorang main da la kat sebelah surau plak tuu....tgh baca al-fatihah....bunyi mercun....kena orang tuu yang snang melatah....mmg kesian la...ish2...huhu

ZiErWa zAiNaL said...

insyaAllah.. moga ee yg comel ni dpt result yg terbaik.. hehr

Nurulee said...

Amin ya Rabb al Amin =D

Nadia Elena said...

masa hari chap goh mei paling bising..dah la jiran ramai cina..nyirap je..nak tido pun tak boleh.. T_T

caliph shuriken said...

sy slalu sesat bila wt addmaths, haha..

wooo, dh xmo main mercun sjak bnda tu meletup kt tgn sendiri, erkk...

Zati Novelis said...

Agree with you ! Diorang tak patott buat kita semua terkejut dengan bunyi mercunnn tuuuu ... But, like you said la .. karma comes back around .. wueeeee ~~~~ xD

9n0L4 said...

skrg tinggal doa dan tawakal aje lah ye. moge dpt result yg best. :)

HanaNabihah said...

Yeah! Hana tak suka org main mercun. nak je Hana suruh dorang bagi 1 je manfaat main mercun. Mmg tak bole bagi kan? Huhu. Kesian rumah2 yg ada baby yg nak tidur. Mesti terperanjat je. Kita yg besar ni pn terkejut kan. Apatah lagi baby2 tu.

Ahmad Saufe said...

Say no to mercun!hehe...sian kat orang yang latah bila bunyi mercun...ish3

Nurulee said...
This comment has been removed by the author.
Hawa Ey said...

addmath bestt =D
heheh ! hope ur result gempak nanti ^_^

alahai, rinduu arr nk men mercun :P

Nurulee said...
This comment has been removed by the author.
Enchek Kamen said...

nice~~ ^^

Nurulee said...

Thanks =D

elyna mirsada said...

wow..hepy ek da abis exam =)

shedameor said...

pernah main bunga api yang dah tak elok. melecur tangan wa cakap lu. hehe

tirahzairi said...

I'Allah...all da best :)

Mia Meymi said...

td tngah trawih trkejut tiba2 bunyi mrcun..mcam nk lemah jntung..huh

Maisarah Azmi said...

bila time raya, mak2 yang ada ank kecik mesti risau pasal baby nie cepat terkejut bila bnyi mercun.

Nadratul Syazwana said...

Bestnye dia dah habis exam. Kak Nad jumaat nih ada 2 lagi test :( oh myyy

Nurulee said...
This comment has been removed by the author.
farah amirah said...

cntik mata wow :) *oke tetibe je*

Bobo said...

seriousnye muka! hehe..senyum la sikiiiiittt.. :)

Nurulee said...
This comment has been removed by the author.
Nurulee said...

@Bobo

Takleh nak senyum lebih2 ni. kekeke.

zizie said...

pak cik zie pernah tangkap budak yang main mercun n baling kat rumah dia.. habis kena balun.. hahaha..

suweet kiwee said...

huhuhu dulu kita pon macam kamu gak..semua pnah maen..meriam lglah..hahaahah

fadh leyanie said...

bunyi mercun mngejutkan,kadang2 org tak habis solat terawih lgi budak2 dah baling mercun prung pangprungpng.nakal..:P

maqnie nurseri said...

hai..kalau sebut psal mercun maq mmg xpuasati toi..petaknya dieorg bako mecon xnak bg salam dlu...sampai melatah2 maq sbb terkujut..naseb xde sakit jntong huhu
i hate that!

aisya said...

tahun2 lepas kat area perumahan sy ni budak2 suka baling mercun atas bumbung.. mmg macam nak gugur jantung ni.. yg buat lg geram tu sampai bocor bumbung.. huhu.. nasib baik thun ni xde..

psstttt.. dh tgk2 dh ape yg hot sgt tu.. hehe

Nurulee said...

Melampau betul bebudak tu. hehh! Thanks. hehe =D

ainraus said...

doa banyak2 eh semoga result okay2 je. addmath mmg susah. hihihihi. dont worry. :P